Σε ψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε η Ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Πανεπιστήμιο Κύπρου τις χρονιές 2019 και 2020.
Η επέκταση του συμβολαίου του Νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη πέραν την συνταξιοδότησης του, η παράλληλη εργασία σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της διοικητικής λειτουργού του Πανεπιστημίου Κύπρου και σημερινής Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Δόξας Κωμοδρόμου, η συνέχιση της εργοδότησης Καθηγητή του Πανεπιστημίου που καταδικάστηκε από το Δικαστήριο για οικονομική απάτη και πλαστογραφία με μόνη αλλαγή τη μισθολογική υποβίβαση του, τα ευρωπαϊκά κονδύλια που λαμβάνουν καθηγητές του ιδρύματος παράλληλα με τον μισθό τους, τα επιπλέον χρήματα που έλαβαν Πανεπιστημιακοί γιατροί όντας Καθηγητές και σε Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα ή από εγχειρήσεις που διενεργούσαν, καθώς και διαπιστώσεις σε σχέση με υπό κατασκευή κτηριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και ο τρόπος λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαπιστώσεων του Γενικού Ελεγκτή, και την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.
Θέμα Χριστόφορου Πισσαρίδη
Ένα από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης και της αντιπαράθεσης ήταν η συνέχιση της εργοδότησης του Νομπελίστα Καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πέραν της αφυπηρέτησης του.
Όπως ανέφερε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, χωρίς να αναφέρει το όνομα του κυρίου Πισσαρίδη, Καθηγητής κόσμημα για την Κύπρο, αφού αφυπηρέτησε το 2015 στην ηλικία των 67 ετών από το Πανεπιστήμιο, παράνομα του έχει επεκταθεί το συμβόλαιο του έως το 2026, λέγοντας πως ουσιαστικά πλέον ο Καθηγητής δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με το Πανεπιστήμιο, κάνει μια διάλεξη κάθε 6μηνο και δεν συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα. Ουσιαστικά, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, πλασματικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου περιλαμβάνει τον Καθηγητή στο προσωπικό του για να ανεβαίνει στις διεθνείς αξιολογήσεις (Rankings) και σημείωσε πως δεν γίνεται να πληρώνεις έναν Καθηγητή 100 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για να ανεβαίνεις στα rankings και ουσιαστικά να ξεγελάς τους Οίκους αξιολόγησης των Πανεπιστημίων.
Την απάντηση στη διαπίστωση του κ. Μιχαηλίδη έδωσε εντός της Επιτροπής ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τάσος Χριστοφίδης, λέγοντας πως το Πανεπιστήμιο δεν ενήργησε παράνομα, καθώς η νομοθεσία δίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις την ευχέρεια επέκτασης συμβολαίου με βάση την εγκύκλιο, αφού υπάρξει ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας και του αρμόδιου Υπουργού, κάτι που όπως είπε, έχει γίνει.
Ο κ. Χριστοφίδης είπε πως δεν θα βρείτε κανένα Πανεπιστήμιο στον κόσμο που να μην θέλει στο προσωπικό του έναν νομπελίστα, ο οποίος δίνει κύρος και ανεβάζει το ίδρυμα στις διεθνείς αξιολογήσεις. Πρόσθεσε πως η κατηγορία ότι ο κ. Πισσαρίδης κάθεται και δεν κάνει τίποτα απορρίπτεται κατηγορηματικά. Τόνισε ότι ο κ. Πισσαρίδης είναι μέντορας, συμβουλεύει φοιτητές και καθηγητές, κάνει σεμινάρια και ομιλίες. Το όνομα του, υπογράμμισε, προσελκύει χρήματα στο Πανεπιστήμιο, φοιτητές, καθηγητές και ανεβάζει κατά πολύ το κύρος του Ιδρύματος.
Για το συγκεκριμένο θέμα, αντέδρασαν και κάποιοι Βουλευτές, με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε κάποιο στάδιο της συνεδρίας να εκφράζει την επιθυμία να αποχωρήσει γιατί, όπως ανέφερε, νιώθει πως προσβάλλεται ένας άνθρωπος με τόσο μεγάλο κύρος όπως ο κ. Πισσαρίδης. Εκφράστηκε, όπως και άλλοι Βουλευτές, υπέρ του Πανεπιστημίου για τη συνέχιση της εργοδότησης του κ. Πισσαρίδη, ενώ επεσήμανε η κ. Χαραλαμπίδου πως το Υπουργείο Παιδείας όφειλε να προστατεύσει τον Καθηγητή και να θεσμοθετήσει τη θέση του.
Καθηγητής που καταδικάστηκε
Ο Γενικός Ελεγκτής στην παρουσίαση των ευρημάτων της έκθεσης του, αναφέρθηκε σε καθηγητή του Πανεπιστημίου που καταδικάστηκε από το Δικαστήριο και παρόλα αυτά συνεχίζει να εργοδοτείται από το Πανεπιστήμιο με μόνη κύρωση την μισθολογική του υποβάθμιση από τη Κλίμακα Α16 στην αρχή της Α15.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ο εν λόγω Καθηγητής ζητούσε και λάμβανε επίδομα ενοικίου από το Πανεπιστήμιο, νοικιάζοντας ουσιαστικά διαμέρισμα της συζύγου του και προχωρώντας σε συμβόλαιο 9 ετών για το συγκεκριμένο διαμέρισμα. Ανάμεσα στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονταν η πλαστογραφία, η απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και η απάτη. Το Δικαστήριο, όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, καταδίκασε τον Καθηγητή σε 7 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή και το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να συνεχίσει να τον εργοδοτεί, υποβιβάζοντας τον όμως μισθολογικά.
Απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα έδωσε και πάλι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, λέγοντας αρχικά πως το Πανεπιστήμιο το ίδιο κατήγγειλε τον συγκεκριμένο Καθηγητή. Όπως είπε, ωστόσο, η απόφαση να συνεχίσει να τον εργοδοτεί μετά την καταδίκη του, στηρίχθηκε στην αιτιολόγηση της απόφασης του Δικαστηρίου. Όπως είπε, το Δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή της ποινής για 3 έτη με το αιτιολογικό πως δεν ήθελε να αφήσει από τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές εκτεθειμένους καθώς θα έμεναν οι εργασίες τους στη μέση. Με αυτό το σκεπτικό, το ΔΣ του Πανεπιστημίου παρέπεμψε το ζήτημα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο που ελέγχει το ακαδημαϊκό προσωπικό, το οποίο έλαβε υπόψη την απόφαση του Δικαστηρίου και εισηγήθηκε την παραμονή του σε χαμηλότερη μισθολογική κλίμακα.
Θέμα Δόξας Κωμοδρόμου
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην Έκθεση του στην υπόθεση της σημερινής Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου Δόξας Κωμοδρόμου, λέγοντας πως ως Διοικητική Λειτουργός στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, εργαζόταν σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι χωρίς την έγκριση του ΔΣ του Πανεπιστημίου, ενώ έχει διαπιστώσει πως με την ανάληψη της θέσης της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου δεν έχει υποβάλει παραίτηση από το Πανεπιστήμιο. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως η απάντηση του Πανεπιστημίου στο εύρημα αυτό της Υπηρεσίας του ήταν πως ενημέρωσε τη λειτουργό του πως δεν δικαιούταν να εργάζεται και σε τηλεοπτικό σταθμό χωρίς την άδεια και πως αυτό θα έπρεπε να πράξει.
Την θέση του Πανεπιστημίου έδωσε στο συγκεκριμένο θέμα ο Πρύτανης λέγοντας αρχικά πως η κ. Κωμοδρόμου είναι μια εξαιρετική υπάλληλος και συνεργάτης που αφιέρωσε πάρα πολλές ώρες για το Πανεπιστήμιο αφιλοκερδώς και πως θα λείψει πολύ από το Πανεπιστήμιο με την αποχώρηση της τώρα.
Όπως είπε, το θέμα βρίσκεται ενώπιον του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, για λήψη απόφασης και από την 1η Μαρτίου δεν πληρώνεται από το Πανεπιστήμιο. Η Δόξα Κωμοδρόμου, είπε ο Πρύτανης, για ένα μικρό διάστημα, μέχρι να συνέλθει στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, δεν έλαβε ανανέωση της άδειας της. Ωστόσο με δική του σύμφωνη γνώμη, συνέχισε την εργασία της, δεδομένου ότι με την εκπομπή της, εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου.
Επίσης, είπε, το Πανεπιστήμιο παρότρυνε την κ. Κωμοδρόμου να συνεχίσει να εργοδοτείται στο τηλεοπτικό σταθμό καθώς αυτό ήταν προς όφελος και του ιδρύματος.
Καθηγητές Ιατρικής, ερευνητικά προγράμματα
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε άλλο σημείο της παρουσίασης της Έκθεσης του σε Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, οι οποίοι είτε σε μια περίπτωση εργοδοτείτο παράλληλα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, είτε προχωρούσαν σε άλλες περιπτώσεις, σε εγχειρήσεις λαμβάνοντας μαζί με τον μισθό τους από το Πανεπιστήμιο, και άλλο μισθό.
Συγκεκριμένα, είπε, ένας Καθηγητής έλαβε 191 χιλιάδες ευρώ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών επιπλέον από τις 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως που λάμβανε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πρόσθεσε πως ο εν λόγω Καθηγητής αφυπηρέτησε την 1/9/21 και συνεπώς η υπόθεση έμεινε ως εκεί.
Για τα ερευνητικά προγράμματα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως καταγράφηκε περίπτωση που ερευνητής έλαβε 112 χιλιάδες ευρώ από την ΕΕ από το 2016 ως το 2018, κάτι που δεν δήλωσε στην ΕΕ με αποτέλεσμα να αμείβεται κανονικά και από το Πανεπιστήμιο, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνει απλώς συμπληρωματικό επίδομα. Σε άλλη περίπτωση, Καθηγητής ενώ λάμβανε μισθό 90 χιλιάδων ευρώ ετησίως από το Πανεπιστήμιο, πήρε από ερευνητικά προγράμματα άλλες 300 χιλιάδες μέσα σε μια τετραετία.
Εισήγηση του Ελεγκτή είναι να τεθεί μια οροφή τόσο στο θέμα των γιατρών καθηγητών όσο και στο θέμα των ερευνητικών προγραμμάτων, γιατί, όπως είπε, οδηγούμαστε σε κάτι ανεξέλεγκτο.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου από την πλευρά του τόνισε πως καμία παρανομία δεν υπάρχει στο θέμα των ερευνητικών προγραμμάτων. Αυτά που λαμβάνουν οι Καθηγητές είναι αυτά που προνοούν οι συμβάσεις της ΕΕ και μέσα από αυτά τα χρήματα εργοδοτούνται άλλοι 850 ερευνητές.
Θέμα φοιτητών θρησκευτικών ομάδων, Αρχιτεκτονική Σχολή
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε άλλο του σημείο ανέφερε πως παιδιά θρησκευτικών ομάδων λαμβάνουν θέσεις ως υπεράριθμοί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και αυτό αποτελεί ρατσιστική ενέργεια, αφού φοιτούν σε σχολεία με παιδιά Ελληνοκυπρίων.
Απαντώντας στο συγκεκριμένο θέμα, ο Πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης είπε πως το Πανεπιστήμιο εφαρμόζει τη νομοθεσία και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Σε σχέση με το Γυμνάσιο Φανερωμένης ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως θα διατεθούν 10 εκ. ευρώ για ανακαίνιση του Γυμνασίου Φανερωμένης, για να λειτουργήσει η Αρχιτεκτονική Σχολή ενώ αρχικά η εκτίμηση ήταν για 6 εκ. Την ίδια ώρα υπήρχε χώρος στην παλαιά Ακαδημία για την Αρχιτεκτονική Σχολή.
Από την πλευρά του, απαντώντας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου σημείωσε πως οι δαπάνες γίνονται για να καταστεί αντισεισμικό το σχολείο. Επεσήμανε επίσης πως η απόφαση για μεταφορά της Αρχιτεκτονικής στη Φανερωμένη δεν ήταν του Πανεπιστημίου, το οποίο δεν επιθυμούσε να μπει σε τέτοια ταλαιπωρία αλλά ήταν του κράτους και της Αρχιεπισκοπής με στόχο την αναζωογόνηση της περιοχής. Ωστόσο, είπε, το Πανεπιστήμιο, έχει ανάγκη για νέα κτίρια και νέα γραφεία.
Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, ανέφερε ότι «το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ), αυτό το κόσμημα της χώρας μας, έχει σοβαρές παθογένειες σε θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης», επισημαίνοντας ότι «όταν ο φορολογούμενος πολίτης συνεισφέρει €120 εκ. τον χρόνο, απαιτεί χρηστή διοίκηση και χρηματοοικονομική διαχείριση». Καταλήγοντας, δήλωσε ότι «αυτά τα προβλήματα, καθηκόντως τα ανέδειξε σήμερα η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, ενώπιον της Επιτροπής».
Την ικανοποίησή του εξέφρασε μετά τη συνεδρίαση ο Πρύτανης, Τάσος Χριστοφίδης, για την ευκαιρία που είχε το ΠΚ να παρουσιάσει της θέσεις του για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή (ΓΕ) για το ΠΚ. «Σεβόμαστε απόλυτα τον θεσμό του ΓΕ, μελετούμε τις θέσεις της υπηρεσίας και εκεί όπου μπορούν να εφαρμοστούν οι υποδείξεις και είναι προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου, θα το κάνουμε».
Συνέχισε, όμως, λέγοντας ότι δεν μπορούν «να παρουσιάζονται μισές αλήθειες ως η πραγματικότητα». Σημείωσε ότι «θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε το ΠΚ να είναι ανταγωνιστικό στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης ή αν θέλουμε να το καλουπώσουμε στον μικρόκοσμό μας και να του κόψουμε τα φτερά του».
Ερωτηθείς για την περίπτωση του νομπελίστα καθηγητή, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχει εγκύκλιος του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού, που προβλέπει ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις το Συμβούλιο κάποιου οργανισμού δημοσίου δικαίου, μπορεί να επεκτείνει την εργοδότηση κάποιου εργοδοτούμενου, πέρα από το όριο αφυπηρέτησης, εφόσον ενημερώσει τον αρμόδιο Υπουργού. «Θα ήταν αδιανόητο για το δικό μας Πανεπιστήμιο και για οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο, να μην επεκτείνει την εργοδότηση του κ. Πισσαρίδη», απάντηση, υπογραμμίζοντας ότι «είναι τιμή για το Πανεπιστήμιο να έχει στις τάξεις του ένα νομπελίστα».
Πρόσθεσε, δε, ότι «ο κ. Πισσαρίδης προσφέρει στο Πανεπιστήμιο, είναι μέντορας σε μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού, συμβουλεύει φοιτητές, δίνει διαλέξεις, καθοδηγεί το Τμήμα και τη Σχολή και θα ήταν λίγο περίεργο να τον ζητούν αυτή τη στιγμή όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά εμείς οι ίδιοι να βάζουμε προσκόμματα και να αμφισβητούμε την προσφορά του, λέγοντας ότι πληρώνεται και δεν κάνει τίποτα».
Ερωτηθείς για την περίπτωση της κ. Κωμοδρόμου, ο Πρύτανης απάντησε ότι το θέμα θα απασχολήσει το Συμβούλιο, που έχει την ευθύνη για αυτά τα θέματα. «Από τις 2 Μαρτίου οι δύο συνάδελφοι δεν βρίσκονται στη μισθοδοσία του Πανεπιστημίου, το αν θα πρέπει να παραιτηθούν, είναι θέμα του Συμβουλίου, που θα εφαρμόσει τη νομοθεσία του κράτους», είπε, αναφερθείς και στα δύο πρόσωπα που έχουν αναλάβει θέσεις στη νέα κυβέρνηση. «Δυστυχώς, η αναχρονιστική νομοθεσία απαγορεύει ή αποτρέπει συναδέλφους από τα δημόσια πανεπιστήμια, να προσφέρουν υπηρεσίες στον πολίτη, μέσω της ανάληψης δημόσιων αξιωμάτων, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους συναδέλφους των ιδιωτικών πανεπιστημίων και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει», πρόσθεσε.
Όσον αφορά καθυστερήσεις στην κατασκευή κτιρίων του ΠΚ και απαντώντας σε ερώτημα για το κόστος που έχει προκύψει από αυτές, ο Πρύτανης δήλωσε ότι αυτές προκύπτουν από τις διαδικασίες που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις, με προσφυγές σε δικαστήρια κ.ο.κ, και ευχήθηκε «μακάρι να μπορούσε το ΠΚ να μην εφαρμόσει τις δημόσιες συμβάσεις και να παραδίδει έργα, όπως είχαν σχεδιαστεί». Αντιπαρέβαλε, δε, το παράδειγμα του κτιρίου του Κέντρου Καρκίνου, που χτίζεται από τον ίδιο τον χορηγό και προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος, όπως είπε.
Σημείωσε ότι υπήρχαν φωνές για να σταματήσει το έργο της Πολυτεχνικής Σχολής, το οποίο ξεκίνησε το 2016 και δεν έχει παραδοθεί ακόμα. Εξήγησε, όμως, ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε «μία νέα Πλατεία Ελευθερίας στο διπλάσιο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο το έργο θα έμενε στάσιμο για 10 χρόνια και το κόστος θα αυξανόταν κατά €25 εκ. «Το ΠΚ επέλεξε κάτι άλλο, ήρθε σε φιλικό διακανονισμό με τον εργολάβο, υπέβαλε τον διακανονισμό στην Επιτροπή Κεντρικών Αλλαγών και Απαιτήσεων, εγκρίθηκε και συνεχίζει το έργο», κατέληξε.
Ερωτηθείς αν θεωρεί σωστή τη διοίκηση του ΠΚ, είπε ότι αυτή γίνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. «Δεν παραβιάζουμε τη νομοθεσία και προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε ακόμα και το τελευταίο σεντ», είπε, προσθέτοντας ότι τον ενοχλεί η νοοτροπία «ότι πρέπει να είσαι εμμονικός με τη λεπτομέρεια του νόμου, έστω και αν αυτό κοστίσει».
Δηλώσεις Βουλευτών
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, απαντώντας σε σχόλιο του Πρύτανη του ΠΚ, είπε ότι «ο θεσμός του ΓΕ στην Κύπρο δεν έχει αγιοποιηθεί» και ότι θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για το έργο του, γιατί με την αυστηρότητά του βοηθά να βελτιωθεί η διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Πρόσθεσε ότι «ουδείς αμφισβητεί τη σπουδαιότητα του ύψιστου πανεπιστημιακού ιδρύματος που έχουμε, του ΠΚ», έκανε λόγο, όμως, για «παρατράγουδα», αναφερθείς στον καθηγητή που καταδικάστηκε σε επτάμηνη φυλάκιση και μετά επέστρεψε στη θέση του.
«Είναι με ενέργειες του εσωτερικού ελέγχου που εντοπίστηκε η παρανομία του καθηγητή», συνέχισε, επισημαίνοντας, όμως, ότι «πρέπει να διορθωθεί το σύστημα, ώστε τέτοια παραδείγματα να μην επιτρέπεται να μην επιστρέφουν στα πανεπιστημιακά έδρανα», λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί η ευχέρεια στο Πανεπιστήμιο να λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα και να απολύει περιπτώσεις τέτοιων ατόμων.
Παρέθεσε παραδείγματα ιατρών που διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα διενεργούν και εγχειρήσεις, λέγοντας ότι ένας καθηγητής για 11 εγχειρήσεις σε δύο χρόνια εισέπραξε €131.666, ενώ ένας λέκτορας για 178 επεμβάσεις έλαβε €20.531. «Έχουμε μία παραφωνία με τον καθηγητή που εκμεταλλεύθηκε το σύστημα, αλλά και ένα πολύ σπουδαίο παράδειγμα με τον λέκτορα που έκανε τεράστια δουλειά», είπε ο κ. Κουλίας.
Ανέφερε, ακόμα, ότι το ΠΚ κατέβαλλε πληρωμές, χωρίς να έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό, κάτι το οποίο είναι παράνομο, όπως είπε. Ευχήθηκε αυτή να ήταν η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Ανέφερε ότι το ΠΚ έχει αντιληφθεί τα διορθωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν και ότι η Βουλή είναι πρόθυμη συνδράμει.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί την κορωνίδα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του τόπου μας, ένα πρότυπο γνώσης, αριστείας και έρευνας, που αναβαθμίζει και ενισχύει τη χώρα μας στο εξωτερικό και πάνω σε αυτή τη βάση οφείλει να συνεχίσει να προοδεύει, να βελτιώνεται και να επεκτείνεται.
Θεωρούμε, είπε, ότι τα ζητήματα που έθεσε ο Γενικός Ελεγκτής στην ετήσια έκθεσή του έχουν απαντηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ΠΚ, την ίδια ώρα, όμως, οφείλει το ίδιο το Πανεπιστήμιο να ενισχύσει νομικά και θεσμικά, διαδικασίες και κενά που προκύπτουν σε θέματα χρηστής διοίκησης, ούτως ώστε να μην αφήνονται σκιές, οι οποίες ενδεχομένως να μειώνουν και το καλό όνομα και το κύρος που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια.
Ως ΔΗΣΥ θεωρούμε ότι τα ζητήματα που έχει θέσει ο ΓΕ αναφορικά με τις αμοιβές των ακαδημαϊκών γιατρών, θα επιλυθούν με την ολοκλήρωση και την κατάθεση επιτέλους του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου για τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών στην Κύπρο, ώστε να ψηφιστεί και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια. Γιατί δεν νοείται εν έτει 2023 η Κύπρος να είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που δεν διαθέτει πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στη βάση διεθνών πρακτικών.
Σε δηλώσεις της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι «το ΠΚ είναι πρότυπο αριστείας, είναι κόσμημα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας», αναφέροντας ότι υπάρχουν πάντα και περιθώρια βελτίωσης. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα όπως το ΠΚ όμως, δεν μπορεί να μην έχει την ευελιξία συνεργασίας με άτομα που είναι πόλος διεκδίκησης και από ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, άτομα που ανεβάζουν διεθνώς και το κύρος του».
Προβληματισμό εξέφρασε για την περίπτωση καθηγητή του ΠΚ που καταδικάστηκε από δικαστήριο, δηλώνοντας ότι «τα θέματα ηθικής και πάταξης της διαφοράς θα πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα από το ΠΚ». Προβληματισμό εξέφρασε και για την περίπτωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, από την οποία «φαίνεται σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή να μην υπάρχει επιστολή παραίτησης», όπως είπε, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ενημέρωση για υποβολή παραίτησης από το ΠΚ, από τον νυν Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.
«Εμείς θα αναμένουμε και θεωρούμε δεδομένο ότι θα εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία από τη στιγμή που η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος έχει ξεκάθαρα διοριστεί σε συγκεκριμένη πολιτειακή θέση», κατέληξε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, έκανε λόγο για «σοβαρότατες επισημάνσεις και καταγγελίες» που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου από τον ΓΕ, λέγοντας ότι «το συμπέρασμα που βγαίνει από την όλη συζήτηση είναι ότι επιβάλλεται να γίνει καθ’ ολοκληρία συνεργασία Διοίκησης και Πρυτανείας του ΠΚ με τον ΓΕ, ώστε το ΠΚ να υιοθετήσει εισηγήσεις που προτείνει ο ΓΕ, για να μην παρουσιαστούν ξανά αυτά τα φαινόμενα».
«Εισήγηση δική μας είναι να μας εισηγηθούν μαζί κάποιες τροποποιήσεις νόμου του ΠΚ, για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές ώστε ενέργειες και αποφάσεις του ΠΚ που θεωρούνται διεθνείς πρακτικές, να ενσωματωθούν στην νομοθεσία του ΠΚ, για να μην κάνει σχετικές αναφορές ο ΓΕ», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στις καθυστερήσεις σε εργοτάξια, ανέφερε ότι το ΠΚ θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει ότι η Πολυτεχνική Σχολή, που έπρεπε να τελειώσει το 2019, θα παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2023. «Ζητήσαμε από το ΠΚ να αυξήσει τους ελέγχους στα συμβόλαια και να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις, που επιβαρύνουν οικονομικά το ΠΚ», πρόσθεσε.
Όσον αφορά του καθηγητές που διδάσκουν στην Ιατρική Σχολή καθώς και στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, και έχουν πρόσθετε απολαβές, είπε ότι πρέπει να βρεθεί χρυσή τομή μέσα από διάλογο με τον ΓΕ, προσθέτοντας ότι η ΔΗΠΑ υιοθετεί την εισήγηση ΓΕ για οροφή πρόσθετου 30% στην αμοιβή.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις