Μόλις το 50% περίπου των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες που έχουν να κάνουν κυρίως με την καταβολή επιδομάτων προς τους πολίτες, υιοθετούνται.
Αυτό ανέφερε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής κατά τη σημρινή της συνεδρία. Η Επιτροπή αποφάσισε πως σε 15 μέρες θα παραστούν οι Υπουργοί και οι διευθυντές των Τμημάτων που εμπλέκονται στην μη υλοποίηση των εισηγήσεων αυτών για να δώσουν τις δικές τους θέσεις.
Σε δηλώσεις της μετά την Επιτροπή, η Επίτροπος είπε πως, διαπιστώθηκε στις ατομικές παρεμβάσεις η υλοποίηση των εισηγήσεων ή η διαμεσολάβηση που προβαίνει το γραφείο της υλοποιούνται ταχύτερα σε σχέση με τις εισηγήσεις στις εκθέσεις, η υλοποίηση των οποίων κυμαίνεται από 50-53%. Αυτό, όπως εξήγησε, γιατί αφορά περισσότερο συστημικά ζητήματα όπου υπάρχει μια δυστοκία και μια χρονοβόρα διαδικασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Όπως είπε, συζητήθηκε στην Επιτροπή η έκθεση για τις φοιτητικές χορηγίες, στην οποία η αρμόδια υπηρεσία αρνήθηκε να υλοποιήσει την εισήγηση παρά το ότι ήταν πρόδηλη η πλάνη που υπήρξε από πλευράς διοίκησης.
Σε άλλη έκθεση που συζητήθηκε σήμερα ήρθε στην επιφάνεια ζήτημα καθυστέρησης καταβολής επιδόματος ΕΕΕ σε παιδί με αναπηρία. Επίσης, συζητήθηκε σήμερα η χθεσινή έκθεση σε σχέση με την άρνηση της ΑΗΚ για καταβολή αποζημίωσης σε ιδιοκτήτη ακίνητης ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, η ΑΗΚ ήθελε να καταβάλει αποζημίωση από το 2019 και μετά αντί από το 1980.
Η κ. Λοττίδη είπε πως, από τις ερωτήσεις που τέθηκαν εντός της Επιτροπής από Βουλευτές, τέθηκε το ζήτημα της σημερινής διαδικασίας ως προς την επιλογή στην θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως. Όπως ανέφερε, η διαδικασία αυτή έχει αλλάξει και είναι σύμφωνη με τις αρχές των Παρισίων και σύμφωνα με αυτή δημοσιοποιείται η κενωθείσα θέση με προκήρυξη στον ημερήσιο Τύπο και οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Πλέον η διαδικασία είναι σε πλήρη διαφάνεια και σύμφωνη με τις αρχές των Παρισίων.
Ερωτηθείσα σε σχέση με το θέμα των εθελοντριών 5ης με 8ης σειράς και κατά πόσο θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, η κ. Λοττίδη είπε πως έχουν καταλήξει στην Επιτροπή Θεσμών πως όταν κληθεί ο Υπουργός και αντιπρόσωπος των εθελοντριών, θα παραστεί και η ίδια για να διασαφηνιστεί το περιεχόμενο της σύστασης το οποίο διασφάλιζε το μίνιμουμ του προϊόντος διαβουλεύσεων μεταξύ του δικηγόρου των υπαξιωματικών και του Υπουργείου Άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη την αίρεση που έθεσε το γραφείο της ότι το Υπουργείο δύναται να δώσει την οποιαδήποτε επιπρόσθετη προσαύξηση που θα διασφαλίζει την ισότητα ανδρών και γυναικών και να αίρει την οποιαδήποτε αδικία.
Σε ερώτηση ποιες υπηρεσίες είναι οι πιο ανυπάκουες στις συστάσεις της, η κ. Λοττίδη είπε πως είναι οι υπηρεσίες επιδομάτων. Ανέφερε πως η μια υπηρεσία που συζητήθηκε και σήμερα στην Επιτροπή αφορά τις φοιτητικές χορηγίες του Υπουργείου Παιδείας και η άλλη των επιδομάτων του ΕΕΕ που αφορά παιδιά με αναπηρία.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου στις δικές του δηλώσεις είπε πως η κ. Λοττίδη έκανε μια εκτενή ενημέρωση για τις εκθέσεις της και τη μη συμμόρφωση που υπάρχει από διάφορα Υπουργεία και υπηρεσίες προς τις εισηγήσεις της.
«Ως εκ τούτου, σε 15 μέρες από ήμερα στη συνεδρίαση της 22ας του Μάρτη θα καλεστούν στην Επιτροπή, η Επίτροπος Διοικήσεως, οι Υπουργοί Παιδείας, Εργασίας, και η Υφυπουργός Πρόνοιας με τους διευθυντές των αρμόδιων τμημάτων για να δούμε τα ζητήματα που προκύπτουν και γιατί τα Υπουργεία αυτά και οι υπηρεσίες δεν συμμορφώνονται», είπε.
Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως η πολιτική για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να είναι εφαρμοσμένη και έτσι δεν μπορεί να έρχονται στην Επιτροπή θεσμών διάφοροι Επιτρόποι, να προβαίνουν σε παρατηρήσεις και οι Βουλευτές να μην δίνουν συνέχεια. Θα πρέπει να καλούνται οι Υπουργοί ώστε να βρίσκονται οι τρόποι σωστής επίλυσης των ζητημάτων, είπε.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου στις δικές της δηλώσεις είπε πως αποφάσισαν να καλέσουν τα αρμόδια Υπουργεία στα οποία παρατηρούνται σοβαρότατες ελλείψεις ανταπόκρισης προς το κοινό ούτως ώστε να αναφέρουν πώς δικαιολογούν την ανεπάρκεια ανταπόκρισης όσον αφορά κυρίως ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που αναμένουν είτε το ΕΕΕ είτε άλλα επιδόματα.
Η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε την ικανοποίηση της από την αναφορά της Επιτρόπου σήμερα πως αυτό που πέτυχε στο θέα των υπαξιωματικών ήταν απλώς το μίνιμουμ, αφήνοντας κάθε περιθώριο στο ΥΠΑΜ και στο ΥΠΟΙΚ να προχωρήσουν στην πλήρη αποκατάσταση.
«Θεωρώ ότι τόσο η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με την Επίτροπο Ισότητας και την Επίτροπο Διοικήσεως θα συνεχίσουμε τη διεκδίκηση γιατί αφορά διάκριση στο χώρο εργασίας στη βάση του φύλου», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άδειες κυκλοφορίας: Λίγες μέρες μείνανε για την ανανέωση - Μετά έρχεται... επιβάρυνση
Αυτοί είναι οι νέοι διορισμοί του Νίκου Χριστοδουλίδη - Οι αποφάσεις του Υπουργικού
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις