H Tατιάνα Μπουσλάνοβα μίλησε για πρώτη φορά σε ξένους πολεμικούς ανταποκριτές τον περασμένο Μάιο, αδιαφορώντας για τις οβίδες που έπεφταν δίπλα στα ερείπια του σπιτιού της, στη Μαριούπολη.
Εννέα μήνες μετά, κι ενώ αύριο κλείνει ένας χρόνος από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η 65χρονη κάτοικος του λιμανιού της Αζοφικής, που κάποτε έσφυζε από ελληνικό στοιχείο, μιλάει στο πρακτορείο Reuters για τον αξιοθαύμαστο αγώνα επιβίωσης που δίνει στην κατεχόμενη από ρωσικά στρατεύματα πόλη μαζί με τον σύντροφο της ζωής της. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες έχουν αποφασίσει να μείνουν εκεί όσο αντέξουν.
«Οι άνθρωποι έχασαν τα πάντα και οι καρδιές τους σκλήραναν. Δεν συναντάς πια πολλή ευγένεια εδώ πέρα», είπε η 65χρονη συνταξιούχος, χωρίς να εξωραΐζει την πραγματικότητα. ‘Ενας γείτονάς της σκοτώθηκε όταν τον καταπλάκωσαν τα ερείπια του σπιτιού του ύστερα από έκρηξη. Ο γιος ενός άλλου έπεσε νεκρός από βλήμα την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του και μία γειτόνισσα στάθηκε «τυχερή» χάνοντας μόνο το χέρι της.
Οι δύο πρώτοι μήνες της κατοχής ήταν εφιαλτικοί. Τόσο η ίδια όσο και ο 63χρονος σύζυγός της, Νικολάι, δεν ήθελαν να φύγουν από το σπίτι όπου έζησαν τα τελευταία 20 χρόνια, παρόλο που είχε γίνει ακατοίκητο. Ώσπου να βρουν κάποιο μέρος να μείνουν εκεί κοντά, την έβγαλαν χωρίς ηλεκτρισμό, αέριο και τρεχούμενο νερό. Ο γιος τους, Γεβγκένι, προτίμησε να φύγει με την οικογένειά του στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τους Ρώσους το 2014.
«Καθημερινά έπρεπε να βρούμε κάτι να φάμε και να το μαγειρέψουμε στο ύπαιθρο. Ο κόσμος τριγύριζε στους δρόμους αναζητώντας οτιδήποτε κι εμείς ήμασταν ανάμεσα στις 10 τελευταίες οικογένειες που εγκατέλειψαν το κτίριο», λέει η Τατιάνα Μπουσλάνοβα. Τελικά βρήκαν στέγη περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά, στο διαμέρισμα ενός νεαρού ζευγαριού, του Αντρέι και της Μαρίνα, που σκοτώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Τα πτώματά τους έμειναν για πολύ καιρό πρόχειρα θαμμένα κοντά στην είσοδο του κτιρίου και μόλις τον Αύγουστο τους κήδεψαν κανονικά. «Ηταν ανατριχιαστικό», θυμάται η Τατιάνα, που φροντίζει τη γάτα του ζευγαριού, την Αλίσα.
Παρά τα τραύματα που κουβαλάει, η 65χρονη Μαριουπολίτισσα λέει ότι η ζωή έχει κάπως ξεκινήσει να ομαλοποιείται, καθώς οι νέες ρωσικές Αρχές χτίζουν νέα διαμερίσματα για τον πληθυσμό. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι εξήγγειλαν ένα μακροχρόνιο σχέδιο ανοικοδόμησης της Μαριούπολης, εισάγοντας ως νόμισμα το ρούβλι και προσαρμόζοντας τα σχολικά προγράμματα στο πλάνο του ρωσικού υπουργείου Παιδείας. Εξυπακούεται ότι τα μαθήματα γίνονται μόνο στα ρωσικά.
Η παλιά πολυκατοικία της Τατιάνα και του Νικολάι κατεδαφίστηκε και παραμένει άγνωστο πότε θα εγκατασταθούν σε μόνιμο, νέο σπίτι. Έκαναν αίτηση για το κρατικό επίδομα των 100.000 ρουβλίων (1.300 ευρώ) και τους είπαν ότι θα τους απαντήσουν περίπου σε δύο μήνες αν το δικαιούνται. Το πιθανότερο είναι να μπουν στην ουρά μαζί με χιλιάδες άλλους για ένα καινούργιο διαμέρισμα. Στο μεταξύ, ζουν με δύο συντάξεις των 10.000 ρουβλίων (από 130 ευρώ το μήνα ο καθένας) και από τα ελάχιστα που βγάζει η Τατιάνα δουλεύοντας ως καθαρίστρια. Τα τρόφιμα στην πόλη-φάντασμα είναι ακριβά και τα βγάζουν δύσκολα πέρα.
ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέος Μητροπολίτης Πάφου ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυωνή
Νίκος Χριστοδουλίδης: Από Δευτέρας ανακοινώνεται η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος
Τόσα θα κοστίσει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας – Οι τιμές για χαλβά, λαγάνα και θαλασσινά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις