Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων: «Πολιτική απόφαση» η περεταίρω παραχώρηση συντελεστή δόμηση στο Mall

Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων: «Πολιτική απόφαση» η περεταίρω παραχώρηση συντελεστή δόμηση στο Mall

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, εκφράζει έντονο προβληματισμό για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκ νέου παραχώρηση άδειας κατά παρέκκλιση για επιπρόσθετο συντελεστή δόμησης 10.000 τ.μ στο εμπορικό κέντρο Mall of Cyprus, η οποία παραβιάζει το στρατηγικό σχεδιασμό της περιοχής Λευκωσίας και συνεπώς το ευρύ περιβάλλον.

Επισημαίνεται ότι “στην παρούσα περίπτωση, η απόφαση για περαιτέρω παραχώρηση συντελεστή δόμησης ήταν ξεκάθαρα πολιτική απόφαση, κάτι που πρέπει να ανησυχεί όλους, παρακάμπτοντας όλες τις δημοκρατικές και τεχνοκρατικές διαδικασίες του κράτους, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν παρακαμφθεί όλες οι περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές αξιολογήσεις και μελέτες της περιοχής, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις που θα αντανακλάσουν στην περιοχή”. 

Η ΟΠΟΚ, ως θεσμοθετημένο όργανο και μόνιμο μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σε ανακοίνωση της αναφέρει πως  καταγγέλλει ότι δεν της έχουν ζητηθεί οποιεσδήποτε απόψεις για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αγνοώντας μάλιστα, την τοποθέτηση της σε παλαιότερη συνεδρία, ενώ για την ανέγερση του μεγάλου εμπορικού κέντρου τάχθηκε εναντίον τονίζοντας ακόμη μια φορά ότι έργα σαν αυτό, γίνονται τεράστια μέσω της διαδικασίας της σαλαμοποίησης, επιφέροντας μεγάλες αρνητικές μη αναστρέψιμες  επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

Για μια ακόμη φορά, σημειώνεται, παρατηρείται ότι προβλήματα που προκύπτουν και ενώ η ΟΠΟΚ έχει ήδη προειδοποιήσει εκ των προτέρων, βγαίνουν στην επιφάνεια. Ανάλογα έργα στα οποία έχουν παρατηρηθεί παρόμοιες περιπτώσεις, αναφέρει, είναι τα γήπεδα γκολφ με τις παρεμφερείς αναπτύξεις τους, κάτι που η ΟΠΟΚ διαμαρτύρεται έντονα, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους τεράστια έργα δεν εμπίπτουν στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό σε οριακή καμπή: Νίκος Χριστοδουλίδης και Αντόνιο Γκουτέρες συναντώνται στις Βρυξέλλες - Προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών

Κυπριακό σε οριακή καμπή: Νίκος Χριστοδουλίδης και Αντόνιο Γκουτέρες συναντώνται στις Βρυξέλλες - Προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών

Σε μια χρονική συγκυρία όπου το Κυπριακό παραμένει εγκλωβισμένο σε παρατεταμένη στασιμότητα, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σήμερα στις Βρυξέλλες, αποκτά χαρακτήρα πέραν του τυπικού. Πρόκειται για μια πολιτική κίνηση με σαφή στόχευση: να επαναφέρει το Κυπριακό σε τροχιά ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, σε μια περίοδο όπου το αδιέξοδο παγιώνεται και οι αποκλίσεις βαθαίνουν.

BEST OF TOTHEMAONLINE