ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσιεύτηκε ο φάκελος για το χαλλούμι – Δείτε το πρότυπο

Δημοσιεύτηκε ο φάκελος για το χαλλούμι – Δείτε το πρότυπο

Σε 6-7 μήνες από σήμερα αναμένεται η κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), μετά την παρέλευση του περιθωρίου για υποβολή ενστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στο φάκελο του χαλουμιού αναμένονται ενστάσεις από άλλες χώρες, ιδιαίτερα ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες παραδοσιακά υποβάλλουν ενστάσεις στην κατοχύρωση οποιουδήποτε γαλακτοκομικού προϊόντος. Ωστόσο, αυτές οι ενστάσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν γίνονται αποδεκτές και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μετά την παρέλευση του περιθωρίου των 6-7 μηνών για τις ενστάσεις, το προϊόν θα κατοχυρωθεί ως κυπριακό.

Μετά τη δημοσίευση σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωση του φακέλου που υπέβαλε η Κύπρος, το θέμα κατοχύρωση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με τη δημοσίευση του φακέλου ανοίγει ο δρόμος για την οριστική κατοχύρωσή του, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.

«Είναι πραγματικά μεγάλη μέρα για την Κύπρο. Μετά από πολλά χρόνια καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε ακόμα ένα εμπόδιο. Δημοσιεύεται ο φάκελος για το χαλούμι που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την οριστική κατοχύρωση του χαλουμιού. Θα υπάρξει μια διαδικασία 6-7 μηνών, είναι αυτή η διαδικασία των ενστάσεων και ευελπιστώ ότι όλα θα πάνε καλά και σύντομα θα πετύχουμε την κατοχύρωση», ανέφερε ο κ. Κουγιάλης.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι ο ίδιος διόρισε από τον περασμένο Απρίλιο τον οργανισμό Bureau Veritas, ο οποίος έγινε δεκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ασκεί έλεγχο σε ολόκληρη την Κύπρο, ενώ σήμερα η Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει αυτό το διορισμό. Ο οργανισμός θα δίνει αναφορά τόσο στο Υπουργείο Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο Υπουργός απέρριψε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας λόγω της αναφοράς του οργανισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο φάκελο αναφέρονται τα ονόματα ‘Χαλλούμι’ (Halloumi)/‘Hellim’ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται μαζί ή ξεχωριστά.

Υπάρχουν δύο τύποι χαλλουμιού, το φρέσκο και το ώριμο. Το γάλα που χρησιμοποιείται για το χαλλούμι πρέπει να είναι φρέσκο πρόβειο ή αιγινό ή μείγμα αυτών με αγελαδινό γάλα ή χωρίς αυτό), πυτιά (εξαιρουμένης της πυτιάς που προέρχεται από το στομάχι των χοίρων), φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα κυπριακού δυόσμου και άλας. Το πρόβειο ή αιγινό γάλα ή μείγμα αυτών πάντοτε πρέπει να υπερέχει ποσοτικά του αγελαδινού γάλακτος.

Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του χαλλουμιού είναι κυπριακό και ολόπαχο. Το γάλα πρέπει να είναι παστεριωμένο ή να έχει θερμανθεί σε θερμοκρασία πέραν των 65 °C. Το προς τυροκόμηση γάλα δεν επιτρέπεται να υπόκειται σε συμπύκνωση ή να προστίθεται σε αυτό σκόνη γάλακτος ή συμπύκνωμα γάλακτος, καζεϊνικά άλατα, χρωστικές, συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα. Απαγορεύεται επίσης η παρουσία σε αυτό αντιβιοτικών, φυτοφαρμάκων και άλλων επικίνδυνων ουσιών.

Το πρόβειο και αιγινό γάλα πρέπει προέρχονται από ντόπιες φυλές ζώων και τις διασταυρώσεις τους που έχουν προσαρμοστεί στις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου.

Το αγελαδινό γάλα προέρχεται από μαυρόασπρες αγελάδες που εισήχθηκαν σταδιακά στην Κύπρο, αρχίζοντας από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και είναι πολύ καλά εγκλιματισμένες στις συνθήκες του τόπου.
Η συσκευασία του τυριού με την ονομασία «χαλλούμι» είναι αναγκαίο να γίνεται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής για τους ακόλουθους λόγους: α) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραγωγής του, το χαλλούμι θα πρέπει να συσκευαστεί για να αποτραπεί η περαιτέρω ωρίμανσή του, β) η παραγωγική διαδικασία του χαλλουμιού (παραγωγή-συσκευασία) δεν μπορεί να διακοπεί (continuous production), γ) για λόγους ιχνηλασιμότητας η συσκευασία να γίνεται από τον παραγωγό του προϊόντος με την κατάλληλη σήμανση, δ) για να εκλείψουν οι πιθανότητες παραγωγής του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ εκτός της επικράτειας της Κύπρου, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα, να εξασφαλίζεται η καταγωγή και να γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος.

Η γεωγραφική περιοχή για παραγωγή χαλλουμιού είναι τα διοικητικά όρια των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου, Πάφου και Κερύνειας.

Στο φάκελο περιγράφεται επίσης η σύνδεση του χαλλουμιού με τις κλιματολογικές συνθήκες, την ιστορία, την τέχνη και τους κατοίκους της Κύπρου τόσο του Ελληνοκυπρίους όσο και τους Τουρκοκυπρίους.

Οι ιδιαιτερότητες του προϊόντος περιλαμβάνουν την ιδιότητά του να μην απλώνει/λιώνει σε ψηλές θερμοκρασίες, τη θερμική επεξεργασία του, το δίπλωμα, το οποίο του δίνει το χαρακτηριστικό του σχήμα, η χαρακτηριστική οσμή και γεύση του και ο παραδοσιακός του χαρακτήρα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top