ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενώπιον πολλών και δύσκολων προκλήσεων ο νέος Πρόεδρος – Τι θα κληθεί να αντιμετωπίσει με το που καθίσει στην «καυτή» καρέκλα

Ενώπιον πολλών και δύσκολων προκλήσεων ο νέος Πρόεδρος – Τι θα κληθεί να αντιμετωπίσει με το που καθίσει στην «καυτή» καρέκλα

Ενώπιον πολλών και δύσκολων προκλήσεων, που για κάθε μία από αυτές χρήζει διαφορετικής και άμεσης αντιμετώπισης, θα βρεθεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα εκλεγεί σήμερα (10/2) και θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Μαρτίου.

Τέτοιες προκλήσεις, είναι το Κυπριακό, η οικονομία, η ακρίβεια, το μεταναστευτικό, η διαφθορά και πολλές άλλες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκύψουν κι άλλες κατά τη διάρκεια της θητείας του νέου Προέδρου.

Το ThemaOnline, με βάση και το τι αναμένουν και οι πολίτες από την νέα Κυβέρνηση, καταγράφει τις 5 πιο σημαντικές και φλέγουσες προκλήσεις, τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το πρώτο κιόλας λεπτό της ανάληψης των καθηκόντων του.

Κυπριακό

Πρώτη και κύρια πρόκληση με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι το Κυπριακό και, κυρίως, το «ξεπάγωμα» των διαπραγματεύσεων και η διάρρηξη του αδιεξόδου που υπάρχει αυτή την στιγμή.

Βέβαια, για την ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για λύση του Κυπριακού, δεν αρκεί μόνο η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και οποιαδήποτε νέα προσπάθεια θα επιχειρηθεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες ομολογουμένως είναι κομβικής σημασίας.

Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει ο νέος Πρόεδρος να αναλάβει πρωτοβουλίες για κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, για ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, καθώς και για να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι είναι πραγματικά έτοιμος να εμπλακεί και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διευθετήσει και να συναντήσει το συντομότερο δυνατόν ηγέτες που μπορούν και πρέπει να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, προκειμένου να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της περί λύσης δύο κρατών και να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες τόσο επί του εδάφους (βλ. εποικισμός κατεχομένων, περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων) όσο και επί θαλάσσης (βλ. παρεμπόδιση γεωτρήσεων, πραγματοποίηση παράνομων ερευνών, κ.ά.).

Ακρίβεια και οικονομία

Παράλληλα με τις προσπάθειες «ξεκλειδώματος» του Κυπριακού, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει και το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας που απειλεί και την οικονομία, λαμβάνοντας μία σειρά από μέτρα που από την μία θα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στους πολίτες και από την άλλη δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά, οδηγώντας την χώρα σε νέες περιπέτειες, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι πέρα για πέρα αχρείαστες.

Θα πρέπει, επίσης, να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για μετάβαση της Κύπρου στην πράσινη οικονομία, ούτως ώστε εάν στο μέλλον υπάρξει νέα ενεργειακή κρίση, η χώρα μας να είναι σε καλύτερη θέση και να μην επηρεαστεί από αυτή ούτε κατά το ελάχιστον.

Μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα, η νέα Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και το τεράστιο πρόβλημα που ονομάζεται μεταναστευτικό. Είναι κοινά αντιληπτό πως, δεν αρκεί μόνο η αναγνώριση του προβλήματος και η ενοχοποίηση της Τουρκίας για την κατάσταση, αλλά απαιτείται η άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για αναστροφή της κατάστασης.

Τέτοιες ενέργειες είναι η επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των διαφόρων αιτήσεων ασύλου και διεθνούς προστασίας, οι οποίες πρέπει να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και για όσους απορρίπτεται η αίτησή τους, να επιστρέφουν άμεσα στην χώρα προέλευσής τους.

Αυτό, βέβαια, δεν είναι εύκολο να γίνει, ούτε είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη. Ωστόσο, με σύναψη συμφωνιών επανεγκατάστασης με τρίτες χώρες και με τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης, τα πράγματα να αρχίσουν να παίρνουν τον δρόμο τους και το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Εργασιακή ειρήνη

Άλλη μία σοβαρή πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι και η διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης, προκειμένου να αποφευχθούν κινητοποιήσεις, όμοιες με αυτές με την πρόσφατη παναπεργία, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέλυσε, κυριολεκτικά, η οικονομία.

Για να διαφυλαχθεί, ωστόσο, η εργατική ειρήνη, θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο το ανοικτό μέτωπο που αφορά την ΑΤΑ και να εξευρεθεί εκείνη η φόρμουλα που θα ικανοποιεί τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες που ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

Πέραν της ΑΤΑ, όμως, υπάρχει και το θέμα με το ξένο εργατικό, για το οποίο ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις ενόψει της προσπάθειας για αναθεώρησή του πλαισίου γύρω από αυτό το θέμα, ακόμα και πριν την αποχώρηση της απερχόμενης Κυβέρνησης την 28η Φεβρουαρίου.

Πάταξη διαφθοράς

Εξίσου σημαντική πρόκληση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι και η αντιμετώπιση και πάταξη της διαφθοράς, αφού η χώρα μας τα τελευταία χρόνια καταγράφει αρνητική πορεία στους σχετικούς δείκτες.

Πέραν τούτου, στην κοινωνία είναι εδραιωμένη η άποψη πως η διαφθορά βασιλεύει στην Κύπρο και ότι χωρίς μέσον δεν μπορείς να κάνεις τίποτα κι αυτή η άποψη δύσκολα θα αλλάξει, αφού οι πολίτες είναι αυστηροί κριτές και αναμένουν πολλά και κυρίως μηδενική ανοχή σε ό,τι έχει να κάνει με διαφθορά και τιμωρία όλων όσων για χρόνια εκμεταλλεύτηκαν ή και συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται το σύστημα.

Βέβαια, οι πιο πάνω προκλήσεις, δεν είναι οι μόνες με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το πρώτο κιόλας λεπτό που θα καθίσει στην «καυτή» καρέκλα, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει το οτιδήποτε και θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να το αντιμετωπίσει και να δικαιώσει την επιλογή των πολιτών να τον εκλέξουν στο ύπατο αξίωμα του τόπου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top