ΥΓΕΙΑ

Παγωμένος ώμος: Η μεταβολική νόσος που τριπλασιάζει τον κίνδυνο

Παγωμένος ώμος: Η μεταβολική νόσος που τριπλασιάζει τον κίνδυνο

Ο παγωμένος ώμος συνήθως παρατηρείται μετά τα 40 και συχνότερα σε γυναίκες. Δείτε ποια μεταβολική νόσος τριπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισής του.

Αυξημένο κίνδυνο συμφυτικής θυλακίτιδας (σύνδρομο παγωμένου ώμου) διατρέχουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο BMJ Open, οι πιθανότητες είναι πάνω από τριπλάσιες συγκριτικά με τον πληθυσμό χωρίς τη μεταβολική νόσο.

Ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Keele στο Ηνωμένο Βασίλειο με επικεφαλής τον Brett Paul Dyer από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Keele στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποίησε μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση στα στοιχεία οκτώ μελετών για να αξιολογήσουν εάν ο διαβήτης (1 και 2) αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το σύνδρομο. Με βάση έξι μελέτες περιπτώσεων πειραματικής ομάδας – ομάδας ελέγχου σε 5.388 άτομα, οι πιθανότητες ήταν 3,69 φορές περισσότερες για τα άτομα με διαβήτη. Οι δύο μελέτες κοόρτης έπειτα κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση ότι ο διαβήτης συνδέεται με το σύνδρομο. Επτά από τις οκτώ μελέτες που αναλύθηκαν είχαν υψηλό κίνδυνο μεροληψίας και μία μέτριο.

«Με βάση τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία που συνοψίστηκαν στην παρούσα ανάλυση, οι γιατροί θα πρέπει ενδεχομένως μα λάβουν υπ’ όψιν τον έλεγχο πόνου στον ώμο κατά την παρακολούθηση των ασθενών με διαβήτη» σημείωσαν οι συγγραφείς, καθώς η έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσε να προλάβει και να θεραπεύσει τον πόνο και την έλλειψη λειτουργικότητας που προκύπτουν από το σύνδρομο παγωμένου ώμου.

Τι είναι το «σύνδρομο παγωμένου ώμου»

Η συμφυτική θυλακίτιδα (ή σύνδρομο παγωμένου ώμου) είναι μια επώδυνη παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης του ώμου με αποτέλεσμα τη δυσκαμψία. Όταν το αίτιο δεν είναι σαφές χαρακτηρίζεται ιδιοπαθής. Για τις δευτεροπαθείς περιπτώσεις, πέραν του διαβήτη ενοχοποιούνται οι παθήσεις του θυρεοειδούς, κακώσεις/τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση στην περιοχή του ώμου, αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α, καρδιοπάθειες και η νόσος του Πάρκινσον. Το σύνδρομο προτιμά τις γυναίκες άνω των 40 ετών.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top