Διεξάγεται την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, ο πρώτος γύρος των Προεδρικών Εκλογών, στην οποία συμμετέχει αριθμός-ρεκόρ υποψηφίων και δη 14. Ποιοι είναι, όμως, οι υποψήφιοι και ποια η μέχρι σήμερα πορεία τους;
Το ThemaOnline, ανέτρεξε στις επίσημες ιστοσελίδες και στις σελίδες που διατηρούν οι υποψήφιοι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και παρουσιάζει τα βιογραφικά τους σημειώματα.
Διευκρινίζεται ότι, η σειρά με την οποία παρουσιάζονται τα βιογραφικά των υποψηφίων, είναι με την ίδια σειρά που παρουσιάζονται στο ψηφοδέλτιο.
Αβέρωφ Νεοφύτου
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου γεννήθηκε στην Αργάκα το 1961. Είναι οικονομολόγος. Νυμφευμένος με τη Μαρία Σελίπα και έχουν ένα υιό.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι το 5ο παιδί πολύτεκνης οικογένειας.
Άριστος μαθητής, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στη θέση του Υπαξιωματικού, σπούδασε οικονομικά και λογιστική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Νέας Υόρκης των ΗΠΑ.
Παράλληλα εργαζόταν ως σερβιτόρος.
Με την επιστροφή του στην Κύπρο ασχολήθηκε με τον τουριστικό κλάδο και τις επιχειρήσεις.
Είναι Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού από τον Μάιο του 2013. Από το 2006 είναι βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ. Επιπρόσθετα, διετέλεσε Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς και Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων.
Πολιτική Διαδρομή
Διετέλεσε Επαρχιακός Γραμματέας και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ) Πάφου.
Στις Δημοτικές εκλογές του 1991 εκλέχθηκε Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας του εκλέχτηκε βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1996 στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου με τον συνασπισμό Δημοκρατικός Συναγερμός-Κόμμα Φιλελευθέρων για την Ζ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.
Διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Επίτιμος Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ευαγόρας Πάφου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας της περιοχής Χρυσοχούς.
Στις 25 Αυγούστου 1999 διορίστηκε Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή έως την 28η Φεβρουαρίου 2003.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2011 για την Ι΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο, στις βουλευτικές εκλογές του 2016 για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο και στις βουλευτικές εκλογές του 2021 για την ΙΒ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.
Στις 25 Μαΐου 2003 εξελέγη Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Στις 11 Μαΐου 2013 εκλέχτηκε πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διαδεχόμενος τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ως βουλευτής, διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Επιλογής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αρχηγός της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχηγός της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρχηγός της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση.
Από τον Μάιο του 2013 είναι αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2021, ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές που θα λάβουν χώρα το Φεβρουάριο του 2023, ως υποψήφιος του ΔΗ.ΣΥ.
Χρίστος Χρίστου
Γεννήθηκε στο χωριό Πολιτικό Λευκωσίας στις 19 Οκτωβρίου 1980. Σπούδασε ραδιολογία-ακτινολογία στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Αθηνών και εργάστηκε ως Τεχνολόγος ακτινολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Είναι παντρεμένος με την Ευδοκία Λεοντίου και έχει έναν γιο.
Κοινοβουλευτική θητεία/δραστηριότητα:
Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του Ε.Λ.Α.Μ. από το 2016.
Διετέλεσε:
• Αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.
Είναι:
• Εκπρόσωπος του Ε.ΛΑ.Μ. στη Βουλή από το 2016.
• Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.
• Μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).
Πολιτική διαδρομή:
• Πρόεδρος του Ε.ΛΑ.Μ. από το 2008.
• Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου από το 2016.
• Υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές του 2018.
Ιουλία Χόβρινα Κομνηνού
Η Ιουλία Χόβρινα Κομνηνού είναι δραστήριο μέλος της κοινότητας Λεμεσού που θέλει να συνεισφέρει στην κοινωνία με την συμμετοχή της στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.
Γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση και από το 1994 ζει μόνιμα με την οικογένειά της στην Κύπρο. Η Δημοκρατία της Ρωσίας την έχει βραβεύσει με πτυχίο ανώτατης διάκρισης στην διπλωματία και στα οικονομικά.
Είναι μέλος του Chartered Institute of Bankers στο Λονδίνο και κάτοχος πτυχίου στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, βραβευμένη με διάκριση από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Γνωρίζει άριστα οκτώ γλώσσες, ιδιαίτερα διαθέτει Γ2 πιστοποιητικό από πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς επίσης έχει αναπτύξει εξαιρετικές επιχειρηματικές δεξιότητες στην ναυτιλιακή βιομηχανία και στον τομέα της οικονομίας.
Τον Μάιο του 2008, κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στο γειτονικό Λίβανο, η Ιουλία συνέβαλε επιτυχώς στην ασφαλή απομάκρυνση του ιταλικού αποσπάσματος των Ηνωμένων Εθνών που ήταν αποκλεισμένη στο λιμάνι της Νακούρας μέχρι την Κύπρο, με την άμεση συμμετοχή του επιβατικού της σκάφους.
Πιο πρόσφατα, ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό σύστημα για την ροή επενδύσεων Lighthouse ή LIFT Theory και την ανακατανομή των επενδυτικών ροών λόγω της αποκέντρωσης με βάση την τεχνολογία του block-chain, και το σύστημα κρύπτο νομισμάτων δεύτερης βαθμίδας με ελεγχόμενη ταχύτητα.
Από το 2014 έχει αναπτύξει μια καινοτόμα πλατφόρμα για το άνοιγμα μιας μεγάλης ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας χρησιμοποιώντας ταχύπλοα σκάφη για τους κατοίκους της Κύπρου.
Είναι μητέρα ενός γιού, του Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι δικηγόρος.
Πιστή στις οικογενειακές αξίες και τη φιλανθρωπία, η Ιουλία μοιράζεται επίσης τις γνώσεις της μέσω διαφόρων μοναδικών εκδόσεων όπως «Βυζάντιο: Η πτώση και η ανάσταση», «Βιολογική και τεχνητή νοημοσύνη: Καθορισμένη αποστολή», «Κρυπτο-νόμισμα: Παρόν και μέλλον».
Από το 2021, είναι η ηγέτης και η Πρόεδρος του Ενωμένου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κύπρου.
Χαράλαμπος Αριστοτέλους
Ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους γεννήθηκε στην Λάρνακα την 19η Νοεμβρίου το 1984. Είναι γόνος του Κυριάκου Αριστοτέλους από Μηλικούρι επαρχίας Λευκωσίας και της Χριστίνας Αριστοτέλους (Κάρουλλα) από Γαϊδουρά και Μηλιά Αμμοχώστου. Είναι εκ μητρογονίας πρόσφυγας από την περιοχή Αγ. Μέμνωνα Αμμοχώστου και σήμερα κατοικεί στο Δήμο Τσερίου. Τη σχολική χρονιά 2001-2002 αποφοίτησε από το Λύκειο Απόστολου Βαρνάβα Στροβόλου με κλασική κατεύθυνση.
Στις 8 Αυγούστου 2004 απολύθηκε από την Εθνική Φρουρά μετά από 25μηνη θητεία. Το 2004 ανοίγεται ο δρόμος για την Σοφία της Βουλγαρίας. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2004-2005 αποφοίτησε από το τμήμα γλωσσών του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλίμεντος της Αχρίδος» πραγματοποιώντας το προκαταρκτικό έτος για ειδίκευση και εκμάθηση της Βουλγάρικης γλώσσας πριν από την εισδοχή του στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας «Άγιος Κλίμεντος της Αχρίδος» για τις σπουδές του στην ειδικότητα των Πολιτικών Επιστημών. Το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες με ειδίκευση: Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Παράλληλα τελείωσε το δίπλωμα Βουλγάρικης γλώσσας για μεταφραστές-διερμηνείς.
Το 2011 πήρε μεταπτυχιακό στο Πολιτικό Management του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλίμεντος Αχρίδος»,παράλληλα ολοκλήρωσε δεύτερο μεταπτυχιακό στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο στην ειδικότητα (Διπλωματία)-Διεθνείς Σχέσεις με κατεύθυνση Περιφερειακή Πολιτική. Κατά την διάρκεια των σπουδών του πρόσφερε αμισθί τις υπηρεσίες του ως ειδικευόμενος στη Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σοφία. Στα πλαίσια της τρίμηνης ενασχόλησης του στη πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σοφία συνέταξε έκθεση με τίτλο «οι Διμερείς Σχέσεις Κύπρου - Βουλγαρίας,πως επηρέασε η διάλυση του Σοσιαλισμού και η Καπιταλιστική Παλινόρθωση». Πρόσφερε αμισθί υπηρεσίες στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα πλαίσια της ενασχόλησης του πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο τμήμα πολυμερών σχέσεων και Διεθνών οργανισμών, στην υπηρεσία Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων και στη Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Οικονομικών Θεμάτων,COREPER). Ενεργός στα κοινά από τα μαθητικά του χρόνια, συμμετείχε αρκετές φορές σε συμβούλια των μαθητών και γενικά στον μαθητικό συνδικαλισμό.
Οργανώθηκε από τη πρώτη στιγμή και σαν φοιτητής. Διετέλεσε για έξι ακαδημαϊκές χρονιές στο συμβούλιο της Φοιτητικής Οργάνωσης Κυπρίων Βουλγαρίας Φ.Ο.Κ.B. (Από μορφωτικός και συνδικαλιστικός υπεύθυνος τις δυο πρώτες χρονιές, την τρίτη χρονιά διετέλεσε αντιπρόεδρος της φοιτητικής Ένωσης. Από το 2008 μέχρι το 2011 υπηρέτησε και τις τρεις ακαδημαϊκές χρονιές ως πρόεδρος του Δ.Σ. Φ.Ο.Κ.Β).Παράλληλα διετέλεσε στέλεχος και πρόεδρος φοιτητικής παράταξης. Εκπροσώπησε την Φοιτητική Οργάνωση Κύπριων Βουλγαρίας (ΦΟΚΒ) σε όλες τις διοικούσες και τα συνέδρια της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (Π.Ο.Φ.Ε.Ν)από το 2005-2011.Το 2006 εκπροσώπησε την ΠΟΦΕΝ στο συνέδριο της MEDNET. Από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι τα πρώτα χρόνια ως νέος εργαζόμενος διετέλεσε στέλεχος νεολαίας και κόμματος. Το 2015 ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους ιδρύει το Παράθυρο στην Κριτική Σκέψη. Το Παράθυρο στην Κριτική Σκέψη προχώρησε στην παραγωγή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση του Ρε Αλέξη, επιδιώκοντας μια Ιστορικό πολιτική κατάδυση στις σκοτεινές πτυχές αυτού του συγκεκριμένου Ιστορικού γεγονότος έτσι ώστε να εξετάσει μ αυτό το τρόπο, το πρώτο εγχείρημα, μιας καθολικής εφαρμογής ενός είδους κοινοκτημοσύνη στην Κύπρο με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες αλλά και διαδικασίες αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας συνάμα.
Επίσης, εξετάζει και τα μετέπειτα εγχειρήματα ψηγμάτων κοινοκτημοσύνη από το Κυπριακό Λαό. Η Επανάσταση του Ρε Αλέξη αποτελεί το έναυσμα για περεταίρω έρευνα, συγκρίσεις αλλά και παραλληλισμούς με την σύγχρονη εποχή επιδιώκοντας να παραδειγματίσει για να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα του σήμερα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι ο Κυπριακός λαός έστω και για λίγο με την επικράτηση της Επανάστασης εφάρμοσε ως απότοκο της ένα είδος αυτοδιοίκησης εξαιρετικά πρωτοποριακό, ριζοσπαστικό και προοδευτικό για την εποχή του. Το παράθυρο στην κριτική σκέψη με τον πολιτικό επιστήμονα Χαράλαμπο Αριστοτέλους ξεκίνησε ως διαδικτυακή εκπομπή που στόχο έχει την κριτική και φιλοσοφική θεώρηση ζητημάτων που αφορούν την Κύπρο και τον κόσμο, συνέχισε με παρουσιάσεις, έρευνα και αναλύσεις. Μια από τις θεματικές ενότητες που ασχολήθηκε ήταν η Επανάσταση του Ρε Αλέξη. Το αφιέρωμα της εκπομπή για το αγροτικό ζήτημα της Κύπρου δίνει το έναυσμα για περεταίρω μελέτη. Η επαφή του Χαράλαμπου Αριστοτελους με τα έργα του Κώστα Γραικού δημιουργούν τα ερεθίσματα για να γίνει μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα στη βάση που αφήνει το αξιόλογο έργο του Γραικού, Βουστρώνιου και Λ. Μαχαιρά. Το «Παράθυρο στην Κριτική Σκέψη» τα τελευταία δυο χρόνια ασχολείται κυρίως τόσο με την παραγωγή του εν λόγω δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση όσο των αποτελεσμάτων της και των μηνυμάτων της. Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλία του ίδιου δημιουργήθηκε η Επιτροπή Προβολής της Επανάστασης του Ρε Αλέξη.
Η Επιτροπή ξεκίνησε έναν προκαταρκτικό διάλογο με την κοινωνία, την πολιτεία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε ο Ρε Αλέξης και η επανάστασή του να συμπεριληφθούν στην εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή πυραμίδα του τόπου. Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Προβολής της Επανάστασης, το θέμα εγγράφηκε προς συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, για να παρθεί πολιτική απόφαση σχετικά με τη συμπερίληψη του ιστορικού γεγονότος και των μηνυμάτων αυτού στα σχολεία και στα ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Στόχος της επιτροπής είναι να γίνει σοβαρή δουλειά που θα επιβάλλει το ξαναγράψιμο της ιστορίας της συγκεκριμένης περιόδου ώστε να συμπεριληφθεί στα σχολικά βιβλία αλλά και να γίνει πεδίο ευρύτερης έρευνας από ερευνητές και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η επιτροπή θεωρεί ότι η Κυπριακή Ιστορία έχει να διδάξει πολλά και οι αγώνες των Κύπριων της συγκεκριμένης περιόδου μπορούν να γίνουν ο φάρος που θα φωτίσει τα βήματα των μεταγενέστερων γενεών γιατί θα δώσει σωστά πρότυπα και να καλλιεργήσει συνειδήσεις πράγματα που λείπουν από την εποχή μας και αφορούν ολόκληρη την οικουμένη.
Έτσι η Βουλή άναψε το πράσινο φως προς τους τεχνοκράτες του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την δημιουργία τεχνικών ομάδων γύρω από το θέμα για την συμπερίληψη του στους δείκτες επιτυχίας αλλά και στους δείκτες επάρκειας δηλαδή στους κύκλους αναλυτικών προγραμμάτων της διδακτέας ύλης του υπουργείου παιδείας. Η θεσμοθέτηση της 12ης του Μάη από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του κ. Νίκου Αναστασιάδη (Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας) ως η ημέρα των Αγροτών, μέρα καταστολής της Επανάστασης του Ρε Αλέξη και του μαρτυρικού θανάτου του από τους Φράγκους το 1427 αποτελεί ορόσημο για την πλήρη αναγνώριση αυτής της Επανάστασης. Η θεσμοθέτηση της μέρας των Αγροτών έγινε μετά από αίτημα όλων των Αγροτικών Οργανώσεων. Πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Κώστας Καδής στο υπουργικό συμβούλιο. Μετά από αυτή την εξέλιξη η επιτροπή προβολής της Επανάστασης του Ρε Αλέξη με την δράση της έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο για την συμπερίληψη του τελικά στην διδακτέα ύλη του μαθήματος της Ιστορίας, Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους παράλληλα με την πολιτική, συνδικαλιστική και Ακαδημαϊκή του δράση από το 2012 μέχρι σήμερα εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος.
Αχιλλέας Δημητριάδης
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης γεννήθηκε το 1961 στη Λευκωσία.
Τελειώνοντας το Γυμνάσιο στη Λευκωσία μετέβηκε, μετά τη στρατιωτική του θητεία σαν Έφεδρος Αξιωματικός του Πυροβολικού το 1981, για σπουδές νομικής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον από όπου αποφοίτησε το 1984 με πτυχίο LL.B. Το 1985 ανακηρύχθηκε Barrister at Law στο Gray’s Inn και δύο χρόνια αργότερα έλαβε το LL.M του στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Georgetown στην Ουάσιγκτον. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι νυμφευμένος με την Υβόνη Ασπρίδου και έχουν δύο υιούς, τον Αλέξανδρο και τον Πάρη.
Το 1985 έκανε την πρακτική του στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο το 1988. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, εντάχθηκε στο Δικηγορικό Γραφείο Λέλλος Δημητριάδης και εξακολουθεί να είναι δικηγόρος στο γραφείο αυτό.
Ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης έχει μακροχρόνια εμπειρία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανάπτυξε μια ευρεία πρακτική που περιλαμβάνει τόσο αμφιλεγόμενα θέματα όσο και μη, τα οποία καλύπτουν την πνευματική ιδιοκτησία, το δίκαιο του ανταγωνισμού και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκπροσωπώντας τόσο εθνικούς όσο και διεθνείς οργανισμούς καθώς και ιδιώτες.
Είναι ιδιαίτερα περιζήτητος για την αδιαμφισβήτητη πείρα του στην εκπροσώπηση πελατών ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Επιπρόσθετα είναι Ευρωπαϊκός Δικηγόρος Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και επίσημο μέλος του Chartered Institute of Arbitrators. Έχει έντονο ενδιαφέρον για το ζητούμενο της πνευματικής ιδιοκτησίας, πάντοτε για λογαριασμό των κατόχων δικαιωμάτων, προετοιμάζοντας και εκτελώντας σχέδια κατά της πειρατείας προσωπικών δεδομένων. Το 1998 κατείχε κρίσιμο ρόλο στη σύνταξη και στην νομοθεσία του Νόμου των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Πνευματικών Δικαιωμάτων στην Κύπρο. Παρέχει συμβουλές για φαρμακευτικά ρυθμιστικά θέματα και βοηθά τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Από το 2015-2022 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου και επίσης έγινε ιδρυτικό μέλος της Μ.Κ.Ο. TRUTH NOW στην Κύπρο. Συχνά προσκαλείται ως βασικός ομιλητής για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικότερα για τα περιουσιακά ζητήματα που προκύπτουν από το Κυπριακό.
Από το 2018 είναι πρόεδρος του Ταμείου Προνοίας της Σχολής Κωφών. Μεταξύ 2002-2006 υπηρέτησε ως μέλος του Δικτύου Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και μεταξύ 2007-2009 ήταν πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (CY.A.B.A).
Ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης διατηρεί ισχυρή σχέση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επιβεβαίωσε την φήμη του στους νομικούς κύκλους κερδίζοντας, μεταξύ άλλων, τρεις πολύ σημαντικές υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δύο κατά της Κύπρου και μία κατά της Τουρκίας.
Υπόθεση Αλέξανδρου Μοδινού
Η πρώτη (Αλέξανδρος Μοδινός κατά Κύπρου) σχετίζεται με το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο αιτητής, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, είναι ομοφυλόφιλος και την εποχή της αίτησής του ήταν πρόεδρος του «Απελευθέρωσης του Κινήματος Ομοφυλόφιλων στην Κύπρο». Ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή ποινική νομοθεσία που τιμωρούσε την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά παραβίαζε την απαγόρευση του Άρθρου 8 για αδικαιολόγητη παρέμβαση στο δικαίωμά του στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Το Δικαστήριο αποφάσισε τον Απρίλιο του 1993 ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 8 της Σύμβασης. Η απόφαση οδήγησε σε αναθεώρηση της κυπριακής νομοθεσίας που προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως και 7 ετών, ως εκ τούτου η ομοφυλοφιλία μεταξύ συναιρούντων ενηλίκων ανδρών δεν αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα.
Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου
Η δεύτερη υπόθεση (Λοϊζίδου κατά Τουρκίας) αφορούσε τις παραβιάσεις του ανθρώπινου δικαιώματος της κυρίας Τιτίνας Λοϊζίδου η οποία επιζητούσε δίκαια να απολαμβάνει ειρηνικά την περιουσία της στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου χωρίς την παρεμπόδισή της από τον τουρκικό στρατό να επιστρέψει σε αυτή.
Η συγκεκριμένη υπόθεση χαρακτηρίστηκε από νομικούς κύκλους ως υπόθεση ορόσημο όσον αφορά τα δικαιώματα των προσφύγων που επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε τα δικαιώματα της κ. Λοϊζίδου και διέταξε την Άγκυρα να πληρώσει αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας της από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η κ. Λοϊζίδου παραμένει η νόμιμη ιδιοκτήτρια αυτών των ακινήτων, μια απόφαση που αποτέλεσε βάση για άλλες υποθέσεις που σχετίζονται με περιουσιακά στοιχεία που ασκήθηκαν από Ελληνοκύπριους κατά της Τουρκίας. Η υπόθεση κατατέθηκε τον Ιούλιο του 1989 και τον Δεκέμβριο του 1996 το Δικαστήριο έκρινε την Τουρκία ένοχη για συνεχιζόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων της κυρίας Λοϊζίδου εμποδίζοντάς την να επιστρέψει στην περιουσία της.
Το 2003 καταβλήθηκαν ζημιές άνω του ενός εκατομμυρίου Ευρώ. Η εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την πρόσβαση και την απόδοση της εν λόγω περιουσίας στην νόμιμο ιδιοκτήτη της.
Υπόθεση Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά
Μια συνταρακτική υπόθεση που έφερε στο προσκήνιο το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων στην Κύπρο είναι αυτή του Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά. Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Δημητριάδης ανέλαβε να υπερασπιστεί το δικαίωμα των συγγενών των αγνοουμένων στην Κύπρο να έχουν ενημερωθεί δεόντως και έγκαιρα από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την τύχη των αγαπημένων τους.
Κατέθεσε αγωγή εκ μέρους της συζύγου του Ππασιά και των παιδιών τους κατά της κυπριακής κυβέρνησης λέγοντας ότι δεν είχε ενημερώσει τους πλησιέστερους συγγενείς για την τύχη του αγαπημένου τους προσώπου, έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι θάφτηκε το 1974 στο νεκροταφείο Λακατάμιας, στα περίχωρα της Λευκωσίας, μαζί με άλλους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης.
Το 1996 έγιναν εκταφές στο νεκροταφείο αυτό και τα λείψανά του ταυτοποιήθηκαν μέσω εξέτασης γενετικού υλικού. Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες δικαστικών αγώνων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, τον Αύγουστο του 2021, η οικογένεια δικαιώθηκε. H Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκρινε ότι το κράτος είναι ένοχο που καθυστέρησε να ενημερώσει την οικογένεια για την τύχη του και να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους αυτής της καθυστέρησης. Συνοπτικά καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 60.000 ευρώ στην οικογένεια.
Ανδρέας Ευστρατίου
Γεννήθηκε στην Επαρχία Πάφου 16 Φεβρουαρίου 1961. Όταν τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο, όπως σημειώνει ο ίδιος, λόγω φτώχειας που μάστιζε την εποχή εκείνη πήγε στην Ιερά Μονή Αγ Νεοφύτου.
Υπηρέτησε εκεί ως δόκιμος Μοναχός φοιτώντας παράλληλα στο Β Γυμνάσιο Πάφου. Μετά πήγε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου παρακολούθησε μαθήματα Θεολογίας. Ακολούθως ήλθε στην Κύπρο και υπηρέτησε την Εθνική Φρουρά.
Παντρεύτηκε και απόκτησε 8 παιδιά. Υπήρξε ποδοσφαιριστής του Αθλητικού Συλλόγου Πάφου «Ευαγόρας Παλλικαρίδης».
Δούλεψε στη Βιομηχανία Μεταλλικών Σωλήνων και μετά άνοιξε δική του Επιχείρηση Ειδών Γάμου.
Η πιο σημαντική στιγμή στην εργασιακή του καριέρα, όπως σημειώνει είναι ότι το 2017 βραβεύτηκε από το Guinness World Record, κατασκευάζοντας το πιο μεγάλο Νυφικό ανά το παγκόσμιο.
Είναι δίπλα στους Πολύτεκνους, τους φτωχούς, τους αδικημένους τους οποίους αντιπροσωπεύει. Είναι επιχειρηματίας – πολιτικός που αγαπά να λέει και να πράττει την αλήθεια και τα καλά έργα προς όφελος των συνανθρώπων του.
Ο κ. Ευστρατίου μετέχει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 και εντεύθεν.
Ανδρόνικος Ζερβίδης
Ο Ανδρόνικος Ζερβίδης είναι επιχειρηματίας, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της GPG Cyprus, ιδιοκτήτης της GPG UAE, έμμεσος ιδιοκτήτης διαφόρων εταιρειών. Όπως αναφέρει, είναι ένας καπιταλιστής με καρδιά.
Ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του ’70 εργαζόμενος στην πληροφορική για μια μεγάλη τράπεζα και στη συνέχεια για δύο άλλες πολυεθνικές. Προήχθη γρήγορα επειδή βρισκόταν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή κατά τη διάρκεια της έκρηξης της πληροφορικής.
Μετά από ουσιαστική εκπαίδευση και εκτεταμένη εμπειρία, ειδικεύτηκε σε έναν εξειδικευμένο τομέα της πληροφορικής, έγινε σύμβουλος και τελικά άνοιξε τη δική του εταιρεία λογισμικού 10 χρόνια αργότερα.
Διαθέτει δεκαετίες εμπειρίας μέσω των εταιρειών του, αυτοματοποιώντας τη διαχείριση προβλημάτων και αλλαγών και μετασχηματίζοντας πρακτικές εργασίας για πολυεθνικούς οργανισμούς σε πολλές χώρες.
Διαθέτει επίσης εμπειρία στο VC, κατέχει σημαντική πνευματική ιδιοκτησία και είναι διαπιστευμένος διαμεσολαβητής στην εναλλακτική επίλυση διαφορών.
Ο κ. Ζερβίδης είναι παππούς, παντρεμένος με 4 ενήλικα παιδιά και 2 θετά παιδιά.
Γιώργος Κολοκασίδης
Ο Γιώργος Κολοκασίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1960, φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Ανδρέα και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο Κύκκου Αρρένων (όπως ήταν τότε), στη Λευκωσία.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου.
Υπηρέτησε τη θητεία μου ως Έφεδρος Αξιωματικός Πυροβολικού.
Σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics (LSE). Στη συνέχεια σπούδασα Νομική στο University of Oxford και μεταπτυχιακά στη Νομική στο King’s College, London.
Μιλά Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και κατέχω καλά τη Γερμανική.
Επαγγελματική σταδιοδρομία
Ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα μέσω του Δικηγορικού Γραφείου Γεώργιος Κολοκασίδης & Συνεταίροι Δ.Ε.Π.Ε.
Τελευταία του ενασχόληση η διαμόρφωση των νέων Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας εντεταλμένος προς τούτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Στα πλαίσια του έργου διετέλεσε ως ο επικεφαλής της κυπριακής νομικής ομάδας στην ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία του Rt. Hon. Lord Dyson για τη σύνταξη των νέων Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας και του ανατέθηκε επίσης να μεταφράσει τους νέους προτεινόμενους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας στα ελληνικά.
Η αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας αποτελεί, για τον ίδιο, ένα από τα σημαντικότερα βήματα της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης.
Ασχολία με τα κοινά
Μαζί με τον Πρόδρομο Προδρόμου εγκαινίασε τις «Στιχομυθίες», το πρώτο πρόγραμμα της ιδιωτικής τηλεόρασης με συζητήσεις για πολιτικά, πολιτισμικά και άλλα θέματα της επικαιρότητας.
Διετέλεσε Αναπληρωτής Προέδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου από το 2007 - 2011. Αποβλήθηκε από το ΔΗΚΟ το 2011 λόγω της εναντίωσης του στην τότε κυβερνητική συνεργασία η οποία, είχε την άποψη, εγκατέλειπε ουσιώδεις θέσεις του ΔΗΚΟ στο εθνικό ζήτημα. Μετά την αποβολή του προσέφυγε στη δικαιοσύνη και εξασφάλισε ενδιάμεσο διάταγμα εναντίον της αποπομπής του. Ακολούθησε και δεύτερη διαδικασία αποπομπής του.
Μετά την εκλογή Νικόλα Παπαδόπουλου στην ηγεσία του ΔΗΚΟ το ΔΗΚΟ αποδέχθηκε την έκδοση δικαστικής απόφασης εναντίον του και προχώρησε στην αποκατάσταση του. Παρόλα αυτά επέλεξε να αποσυρθεί εντελώς από την κομματική πολιτική.
Συμμετείχε στον Διεθνή Σύνδεσμο για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συμμετείχα επίσης ενεργά στην Εθνική Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τους Εγκλωβισμένους.
Οικογένεια
Η σύζυγος του Δάφνη είναι απόφοιτος του Stanford University. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Imperial College, London. Ασχολείται με ερευνητικά προγράμματα και έργα που σχετίζονται με αναδυόμενες τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακά δίδυμα και blockchain.
Έχει δύο κόρες. Η Μυρτώ απέκτησε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και εργάζεται ως ασκούμενη δικηγόρος σε πολυεθνικό δικηγορικό γραφείο στο City του Λονδίνου. Η Σοφία είναι απόφοιτος του University of the Arts, London και έχει πτυχίο στον τομέα των κινούμενων σχεδίων. Είναι δημιουργός ψηφιακών συλλεκτικών αντικείμενών NFTs (non-fungible tokens – μη ανταλλάξιμα διακριτικά) και ετοιμάζεται να εκδώσει την πρώτη της συλλογή.
Μη ακαδημαϊκές ασχολίες
Στα εφηβικά του χρόνια υπήρξε παγκυπριονίκης κλασσικού στίβου (ψηλά εμπόδια) και έπαιζε βόλεϊ στην ομάδα του σχολείου του και στο ΑΠΟΕΛ.
Κατά την ίδια περίοδο υπήρξε παγκυπριονίκης ανδρών στο τένις και εκπροσώπησε την Κύπρο σε διεθνή πρωταθλήματα.
Σήμερα ασχολείται με την ποδηλασία και λόγω τραυματισμού έχει διακόψει προσωρινά το τένις.
Παίζει επίσης πινγκ-πονγκ, ενώ διαβάζει δοκίμια, μελέτες και λογοτεχνία στις 4 γλώσσες που γνωρίζει. Ασχολείται επίσης με την τελειοποίηση της χρήσης της γερμανικής γλώσσας.
Ανδρέας Μαυρογιάννης
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης γεννήθηκε στον Αγρό, στις 20 Ιουλίου 1956. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο ορεινό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, μαζί με τους γονείς του Διομήδη και Ευγενία Μαυρογιάννη και τα επτά του αδέρφια.
Φοίτησε στο Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου και ακολούθησε σπουδές Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών τίτλων στο Διεθνές Δίκαιο και στις Πολιτικές Επιστήμες από τη Νομική Σχολή του Πανθεόν-Ασσάς των Παρισίων και Διδακτορικού στην Πολιτική Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Παρί Ναντέρ.
Μιλά άπταιστα Ελληνικά, Γαλλικά και Αγγλικά.
Η απονομή στον Ανδρέα Μαυρογιάννη του διπλώματος Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης το 1984, είναι ένα από τα κορυφαία του κατορθώματα, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή διάκριση στον χώρο του Διεθνούς Δικαίου.
Διπλωματική καριέρα
Η πορεία του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην διπλωματία αρχίζει το 1987, με την ένταξη του στη διπλωματική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη μακρόχρονη καριέρα του ως διπλωμάτης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατείχε μια σειρά από καίρια πόστα, τα οποία υπηρέτησε με αίσθηση χρέους προς τον τόπο του.
Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Νομικών Συμβούλων του Συμβουλίου της Ευρώπης μεταξύ 1988 και 1992. Εκπροσώπησε την Κύπρο στην Προπαρασκευαστική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Διεθνή Αρχή για τον Βυθό της Θάλασσας και στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας τo 1989.
Το 1997 ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιρλανδία, όπου παρέμεινε μέχρι το 1999 για να μεταφερθεί στη συνέχεια στη Γαλλία όπου και υπηρέτησε μέχρι το 2002, με παράλληλες διαπιστεύσεις σε Ανδόρρα, Τυνησία και Μαρόκο.
Ακολούθως διετέλεσε Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από το 2003 ως το 2008, με παράλληλες διαπιστεύσεις σε Βραζιλία, Αγία Λουκία, Γρενάδα και Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εξελέγη ως ένας από τους αντιπροέδρους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την περίοδο 2007-2008 ενώ ανέλαβε καθήκοντα διαμεσολαβητή και Σύμβουλου του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης για την μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπηρέτησε επίσης ως Πρόεδρος της Πέμπτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης στην 74η σύνοδό της και ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την εκλογή του νέου Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Σχέσεων με τη Χώρα Υποδοχής, προέδρευσε επιτροπών και διασκέψεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενώ υπήρξε αντιπρόεδρος και γενικός εισηγητής της 3ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης.
Το 2008 ανέλαβε Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έδρα τις Βρυξέλλες. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 2011, όπου αποχώρησε για να αναλάβει τη θέση του Υφυπουργού Προεδρίας για ευρωπαϊκά θέματα.
Το 2013 έγινε Μέγας Αξιωματικός του Τάγματος Διπλωματικής Αξίας της Δημοκρατίας της Ρουμανίας ενώ το 2015 του απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής (Légion d’honneur) με την εισδοχή του στο Εθνικό Τάγμα της Γαλλικής Δημοκρατίας (βαθμός Αξιωματικού).
Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε εκ νέου Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότηση του.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Frederick στην Κύπρο από το 2018. Έχει συνεισφέρει με πολυάριθμα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε εφημερίδες στους τομείς του Δικαίου, της Φιλοσοφίας, των Πολιτικών Επιστημών και των θεμάτων της ΕΕ. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Σχολής Δικαίου και Διακυβέρνησης.
Στις παρυφές της πολιτικής
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπηρέτησε ως διευθυντής του γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών, την περίοδο 1995 – 1997 και 2002-2003.
Επί κυβερνήσεων Γλαύκου Κληρίδη και Τάσσου Παπαδόπουλου, διετέλεσε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού.
Το 2011, επί κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέλαβε τη θέση του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά θέματα, έχοντας την γενική ευθύνη και πολιτική εποπτεία για την προετοιμασία και την διεκπεραίωση της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Από αυτή τη θέση είχε σημαντικό ρόλο στην πρόοδο των διαβουλεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ καθώς και στην προώθηση σειράς σημαντικών κεφαλαίων. Η Κυπριακή Προεδρία το 2012, χαρακτηρίστηκε τόσο από την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και από κράτη μέλη της ΕΕ, ως ιδιαίτερα επιτυχημένη.
Την 1η Μαρτίου 2013 τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου παρέμεινε για διάστημα πέντε μηνών, αφού την 1η Σεπτεμβρίου διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ως Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Από αυτή τη θέση συμμετείχε στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μια σειρά από ζητήματα, ιδιαίτερα συνταγματικών υποθέσεων και ζητημάτων διακυβέρνησης και πολλά άλλα νομικής και πολιτικής φύσης. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι και τις 15 Μαΐου 2022.
Προσωπική ζωή
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν παντρεμένος με την Καλλιόπη Ευθυβούλου, η οποία απεβίωσε το 2014. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Διομήδη και την Αθηνά Μαυρογιάννη.
Από τον Ιούνιο του 2021 είναι παντρεμένος με την Lena Shamoun.
Αξιοποιεί τον ελεύθερο του χρόνο διαβάζοντας ιστορία, φιλοσοφία, ποίηση και λογοτεχνία. Είναι λάτρης του κινηματογράφου και του θεάτρου και τον χαλαρώνουν τα κλασσικά και έντεχνα μουσικά ακούσματα.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, έγραψε το μυθιστόρημα, «Το Γαλάζιο Φουστάνι», το οποίο εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη, το 2015, ενώ ετοιμάζει και την πρώτη του ποιητική συλλογή.
Τσελεστίνα Ντε Πέτρο
Είναι Σοπράνο και η δασκάλα της ήταν η δασκάλα της τεχνικής της όπερας στην Ακαδημία της Λα Σκαλα του Μιλανου.
Το αρχικό της όνομα ήταν Έμιλυ Ζαχαριάδου και όπως η ίδια αναφέρει, το άλλαξε και έγινε Καθολική, αφού ήταν παντρεμένη με Αμερικανό Καθολικό και τα παιδιά της είναι Καθολικά επίσης.
Ο παππούς της, Λέανδρος Ζαχαριάδης, ήταν συνιδρυτής του ΔΗΣΥ και Βουλευτής για 15 χρονιά.
Η οικογένεια της έχει ρίζες από Ρουμάνια, Αρμένια και Κρήτη.
Ο προ πάππους της ήταν ο προσωπικός οδοντίατρος του Πασά και του Χαρεμιού του στο Παλάτι στην Κωνσταντινούπολη.
Αναγνωρίζει όλες τις Θρησκείες.
Ήταν για 3 χρόνια μέλος του ΕΛΑΜ και μέχρι την εξαγγελία της υποψηφιότητάς της ήταν Γραμματέας του Γυναικείου Μετώπου του ΕΛΑΜ, όπου έδωσε την παραίτηση της και μετά αποχώρησε τελείως από το κόμμα.
Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια ενδυνάμωσης και προώθησης της γυναίκας στην πολιτική που διοργάνωσε η Επίτροπος Ισότητας των φύλων, μέσω του Προεδρικού για τα κόμματα.
Αλέξιος Σαββίδης
Ο Αλέξιος Σαββίδης γεννήθηκε και διαμένει στη Λευκωσία, στις 28 Ιουλίου 1978.
Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών και Στατιστικής, Μάστερ στην Στατιστική και Ph.D. στην Στατιστική.
Εργάζεται ως Καθηγητής Μαθηματικών σε Δημόσιο Σχολείο και είναι Πρόεδρος του Κλαδικού των Εκπαιδευτικών στην Παγκύπρια Συντεχνία «ΙΣΟΤΗΤΑ».
Λουκάς Σταύρου
Γεννήθηκε στο Όμοδος της επαρχίας Λεμεσού το 1956. Με την πολιτική έχει εμπλακεί από νεαρή ηλικία υπέρ των ελληνικών ιδεωδών και της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
Στην περίοδο της τουρκικής εισβολής το 1974, αν και στρατιωτικά ανεκπαίδευτος, υπηρέτησε την πατρίδα ως εθελοντής και έλαβε μέρος σε μάχες.
Υπηρέτησε την στρατιωτική μου θητεία στους Λόχους Ορεινών Καταδρομών.
Το 1978 καταδικάστηκε από τριμελές κακουργιοδικείο σε πενταετή φυλάκιση για την ανατίναξη βρετανικού ραδιοσταθμού, χαρακτηρισμένος από το δικαστήριο ως πολιτικός κρατούμενος που ενήργησε με πατριωτικά κίνητρα.
Με την αποφυλάκιση του αντιμετώπισε τον διωγμό της κυβέρνησης Κυπριανού και εξαναγκάστηκα να φύγει από την Κύπρο και μετέβηκα στην Ελλάδα.
Σπούδασε ζωγραφική.
Έκανε οικογένεια και απέκτησε τρία παιδιά.
Στην Ελλάδα εργάστηκε υπέρ του εθνικοκοινωνικού κινήματος και της επιστροφής στις αρχαιοελληνικές ρίζες.
Οι ιδέες του κοινοποιήθηκαν σε περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία και ομιλίες.
Το 2008 επέστρεψε στην Κύπρο και το 2009 συμμετείχε στις Ευρωεκλογές.
Παρέμεινε πάντοτε πιστός στο πολιτικό όραμα της θεσμικής αλλαγής της πολιτικής κοινωνίας και του εθνικού αγώνος και ουδέποτε συνεργάστηκε με το κατεστημένο.
Υπήρξε υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2013, καθώς και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι πολιτικές του περιπέτειες ωρίμασαν την πολιτειακή θεωρία του Κοινοτισμού και του Κοινού των Ελλήνων την οποία προτάσσει μέσα από το Κίνημα της Εθνικής Κοινοτιστικής Ανασυγκρότησης Ε.Κ.ΑΝ.
Για την ζωγραφική έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις των έργων του σε Ελλάδα και Κύπρο.
Για την πολιτική έχει συγγράψει και εκδώσει δύο βιβλία. Το «Προσκλητήριο μάχης» και το «Ενάντια στους προσκυνημένους».
Για την φιλοσοφία καταθέτει το έργο «Τρόπος και Είναι-Εισαγωγή στην φιλοσοφία του Νεολογικού Υλοθεϊσμού», το δοκίμιο «Η θέληση της δυνάμεως στο Φ.Νίτσε» και πολλά άρθρα στην ιστοσελίδα του.
Για την ποίηση έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές και πολλά ποιήματα που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του.
Για την λογοτεχνία έχει εκδώσει το έργο «Ερειπωμένη πατρίδα».
Ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την συγγραφή του έργου «Το Κοινοτιστικό πολίτευμα» ως υποστηρικτικό του αγώνος ενάντια στη τυραννία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.
Νίκος Χριστοδουλίδης
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1973 στην Πάφο.
Είναι κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, ανάμεσα σε αλλά, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.
Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.
Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).
Είναι νυμφευμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερεις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.
Κωνσταντίνος Χριστοφίδης
Γεννήθηκε στη Λάπηθο της Κερύνειας τον Γενάρη του 1959. Είναι ο τρίτος από τους πέντε γιους του Χρίστου και της Ανθούλας Χριστοφίδη. Οι γονείς του ήταν ιδιοκτήτες αρτοποιείου και μιας μικρής επιχείρησης στη Λάπηθο. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Λαπήθου, από το οποίο όμως δεν πρόλαβε να αποφοιτήσει, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974. Έγινε πρόσφυγας στον τόπο μου, όπως χιλιάδες άλλοι Κύπριοι.
Η σύζυγός του είναι η Λουκία Μακρή από την κατεχόμενη Κυθρέα. Έχουν δύο παιδιά: τον Άνθο, 30 ετών, και τον Ιωάννη, 24 ετών. Και οι δύο σπουδάζουν Ιατρική στο εξωτερικό.
Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ στη Γαλλία (1978-1982) και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εθνικό Πολυτεχνείο της Γκρενόμπλ με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1982-1984). Επιπλέον, κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ σε θέματα οικονομικής και πολιτικής διαχείρισης της ενέργειας. Η διδακτορική διατριβή του ολοκληρώθηκε το 1987 στο Πολυτεχνείο της Γκρενόμπλ και αφορά ζητήματα φωτοβολταϊκών.
Το 1987 μετακόμισε στον Καναδά, αρχικά ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ και ακολούθως ως ερευνητής/επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Εντάχθηκε στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1992. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων (2006-2010) και, τέλος, ο τέταρτος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου για δύο θητείες (2010-2018).
Το 2017 του απονεμήθηκε το παράσημο του Αξιωματούχου του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (L’Ordre des Palmes Académiques), εξ ονόματος του Υπουργού Εθνικής Παιδείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, για την προσφορά του στην εκπαίδευση, την κουλτούρα και τον γαλλικό πολιτισμό.
Το 2018 τιμήθηκε από την Ιταλική Δημοκρατία με το μετάλλιο του Τάγματος του Διοικητή του Άστρου της Ιταλίας (Ordine della Stella d’Italia – Commendatore).
Το 2018 ανακηρύχθηκε, επίσης, Manager of the Year από την εφημερίδα «Η Καθημερινή», με το σκεπτικό ότι επί πρυτανείας του το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέβηκε σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις και ήρθε κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο.
Σήμερα συνεχίζει να είναι καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και διατελεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (Cyprus Marine and Maritime Institute – CMMI)
Είναι ένας άνθρωπος που προέρχεται από ταπεινή οικογένεια. Όπως ο ίδιος αναφέρει, ό,τι πέτυχε το πέτυχε αφενός με τον προσωπικό του μόχθο, αφετέρου γιατί είχε την τύχη να σπουδάσει και να εργαστεί σε χώρες με στιβαρούς θεσμούς, αναπτυγμένη δημόσια εκπαίδευση και αξιοκρατία. Διοίκησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου με γνώμονα αυτή την αρχή: οι άνθρωποι προκόβουν, αν τους δοθεί αξιοκρατικά η δυνατότητα. Τόσο απλό και τόσο δύσκολο μαζί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις