Αποφασισμένος να προχωρήσει στην επόμενη φάση της ρωσικής «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία δείχνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας με άρματα Leopard 2 και Abrams από τους δυτικούς της συμμάχους.
Επιχειρώντας, μάλιστα, να προσδώσει... ιστορικές διαστάσεις στην εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέφυγε να συγκρίνει τη «μάχη» κατά της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της με τη νίκη της Ρωσίας κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -και έκανε τον παραλληλισμό, κατά τη διάρκεια συμβολικής ομιλίας του την επέτειο των 80 χρόνων από την καθοριστική μάχη του Στάλινγκραντ (σ.σ. κράτησε σχεδόν 200 μερόνυχτα, από τις 23 Αυγούστου 1942 έως τις 2 Φεβρουαρίου 1943 και ήταν αυτή που σηματοδότησε την οριστική αλλαγή του συσχετισμού σε βάρος των δυνάμεων του φασιστικού Άξονα, χάρη στη νίκη του Κόκκινου Στρατού).
Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι σίγουρη ότι θα νικήσει στην Ουκρανία, όπως έγινε και πριν από 80 χρόνια. Είπε επίσης ότι για μια ακόμη φορά η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με τη Γερμανία, καθώς επιτέθηκε στο Βερολίνο για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο, ώστε να υποστηρίξει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.
Η Ρωσία δεν στέλνει άρματα μάχης στα σύνορα δυτικών χωρών, αλλά έχει περισσότερα από τεθωρακισμένα οχήματα για να ανταποκριθεί στις απειλές, τόνισε ο Πούτιν και συνέχισε: «Εκείνοι που παρασύρουν τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, σε έναν άλλο πόλεμο κατά της Ρωσίας, κάνοντας ιδιαίτερα ανεύθυνες δηλώσεις και επιδιώκοντας να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, προφανώς, δεν καταλαβαίνουν ότι ένας σύγχρονος πόλεμος εναντίον της Ρωσίας θα είναι εντελώς διαφορετικός γι΄αυτούς. Δεν στέλνουμε τανκς στα σύνορά τους, αλλά έχουμε κάτι να απαντήσουμε και δεν θα είναι μόνο η χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων». Στρατιωτικοί αναλυτές, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου, δεν απέκλειαν, για μια ακόμη φορά, το ενδεχόμενο της χρήσης πυρηνικών από το Κρεμλίνο στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι». «Όσοι μας απειλούν, φαίνεται να αδυνατούν να κατανοήσουν την απλή αλήθεια ότι ολόκληρο το έθνος μας, όλοι μας, μεγαλώσαμε και απορροφήσαμε τις παραδόσεις του λαού μας. Υπήρξε η γενιά των νικητών που έδωσε το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυά τους. Να δημιουργήσουμε τη χώρα που τους κληρονομήσαμε» σημείωσε.
«Γνωρίζουμε ότι, παρά τις προσπάθειες της επίσημης προπαγάνδας των δυτικών ελίτ που δεν είναι φιλικές προς εμάς, έχουμε πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής ηπείρου, στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Σημείωσε ότι «όσοι παρασύρουν ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, σε έναν νέο πόλεμο με τη Ρωσία, και ακόμη πιο ανεύθυνα το διακηρύσσουν ως τετελεσμένο γεγονός, όσοι περιμένουν να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, προφανώς δεν καταλαβαίνουν ότι ένας σύγχρονος πόλεμος με τη Ρωσία θα είναι πολύ διαφορετικός γι' αυτούς».
Πώς θ' αντιμετωπίσει η Ρωσία τα Leopard
Εκτός πάντως από την επαπειλούμενη χρήση πυρηνικών, η Ρωσία εμφανίζεται να αναπτύσσει νέα «ρομποτικά άρματα μάχης» στην ανατολική Ουκρανία. Στην αποκάλυψη της συγκεκριμένης πληροφορίας προχώρησε η βρετανική Daily Mail, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα έχει στραφεί στα μη επανδρωμένα «ρομποτικά συστήματα μάχης» Marker, που είναι οπλισμένα με πολυβόλα 7,62 χιλιοστών και αντιαρματικούς πυραύλους (σ.σ. ως απάντηση στα Leopard).
Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά και τον έλεγχο στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, λένε οι κατασκευαστές τους.
«Τα τέσσερα πρώτα ρομπότ Marker έφτασαν στην περιοχή αυστηρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα» δήλωσε ο σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Ρογκόζιν, πρώην επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Περισσότερες κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι
Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση -κάτι ωστόσο που μάλλον δεν θα συμβεί, καθώς οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ για την επέτειο του ενός έτους από την έναρξη του πολέμου, φαίνεται ότι θα υπολείπονται των προσδοκιών του Κιέβου.
Αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο, με στόχο τον αμυντικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας, περιορίζοντας το εμπόριο και βάζοντας στη μαύρη λίστα περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και οντότητες, που θεωρήθηκε ότι ενεπλάκησαν στην πρόκληση του πολέμου.
Όμως, η ΕΕ έχει αφήσει ακόμη πολλές επιχειρηματικές σχέσεις χωρίς να τις αγγίξει -όπως το εμπόριο διαμαντιών του Βελγίου με τη Ρωσία- και φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «στερεύουν» από άλλες λύσεις ως προς την επιλογή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, οι οποίες να μπορούν να γίνουν αποδεκτές χωρίς αντιδράσεις απ' όλα τα κράτη-μέλη.
Για παράδειγμα, η Ουκρανία έχει ζητήσει κυρώσεις που θα στοχοποιούν τον πυρηνικό τομέα, όμως η Ουγγαρία -όπου η Ρωσία αναμένεται να επεκτείνει τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Paks έχει ήδη πει ότι θα προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Μπορούμε να δούμε πως ο ρυθμός των κυρώσεων της Ευρώπης έχει επιβραδυνθεί ελαφρά. το κράτος-τρομοκράτης, αντίθετα, αυξάνει τον ρυθμό της προσαρμογής του στις κυρώσεις» δήλωσε ο Ζελένσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επισκέπτεται το Κίεβο. «Αξίζει να το διορθώσουμε αυτό. Πιστεύουμε πως μπορούμε να το κάνουμε» συμπλήρωσε.
Η Φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της, είπε πως η ΕΕ θα έχει έτοιμο ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για τις 24 Φεβρουαρίου, στην επέτειο της έναρξης του πολέμου πριν από έναν χρόνο. Ανέφερε, δε, πως το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που αποφάσισαν η ΕΕ και οι εταίροι της στην G7 κοστίζει στη Ρωσία 160 εκατ. δολάρια την ημέρα και πως επίκειται άλλο ένα πλαφόν στα πετρελαϊκά προϊόντα.
«Κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει για τον φρικτό πόλεμό του» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο. «Η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα, καθώς οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, πηγαίνοντάς την πίσω μία γενιά. Θα συνεχίσουμε ν' αυξάνουμε κι άλλο την πίεση».
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το πλαφόν στην τιμή των πετρελαϊκών προϊόντων, με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής να πιέζουν για ένα χαμηλότερο όριο πριν από τη Δευτέρα, όταν και προγραμματίζεται να εφαρμοστεί απ' όλες τις χώρες της G7.
Η Τσεχία πρότεινε αυστηρότερες τεχνολογικές κυρώσεις ώστε να περιοριστεί περαιτέρω η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει όπλα και ρουκέτες για τον πόλεμο και η ΕΕ εργάζεται επίσης για να κλείσει ορισμένα «παραθυράκια» και ν' αποκρούσει την αποφυγή των κυρώσεων, για παράδειγμα μέσω Λευκορωσίας.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις