Η πλειονότητα των Φινλανδών τάσσεται υπέρ της προσχώρησης της χώρας τους στο NATO χωρίς να περιμένουν την Σουηδία, η οποία έχει αποκλειστεί επ' αόριστον από την Τουρκία, δείχνει δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί την Κυριακή για πρώτη φορά ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει την προσχώρηση της Φινλανδίας στο NATO χωρίς να κάνει το ίδιο γι'αυτήν της Σουηδίας, ενώ οι δύο χώρες έχουν καταθέσει μαζί αίτημα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Taloustutkimus, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στη φινλανδική εφημερίδα Ilta-Sanomat, το 53% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η Φινλανδία δεν θα πρέπει "να περιμένει την Σουηδία" ακόμη κι "αν αυτό χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επικυρωθεί λόγω, για παράδειγμα, της αντίθεσης της Τουρκίας".
Μόνον το 28% κρίνει ότι η χώρα θα πρέπει να περιμένει την Σουηδία για να προσχωρήσουν μαζί στο NATO, σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή που έγινε σε δείγμα 1.021 Φινλανδών μεταξύ της 30ης Ιανουαρίου και της 1ης Φεβρουαρίου.
Γυρνώντας την πλάτη στην παραδοσιακή τους πολιτική μη ένταξης, οι δύο χώρες υπέβαλαν μαζί αίτηση για προσχώρηση στον οργανισμό τον Μάιο του 2022, σε απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Καθώς η προσχώρηση μιας χώρας στο ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρωθεί από το σύνολο των χωρών μελών του, οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας έχουν τώρα μπλοκαριστεί από την Τουρκία.
Αυτή προσάπτει κυρίως στη Σουηδία άρνηση να εκδώσει δεκάδες υπόπτους, που η Άγκυρα συνδέει με μαχητές "τρομοκρατικών" κουρδικών οργανώσεων και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Η απόφαση της Στοκχόλμης να επιτρέψει νωρίτερα αυτόν τον μήνα διαδήλωση μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας στην σουηδική πρωτεύουσα, κατά την οποία ακροδεξιός έκαψε ένα Κοράνι, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, η οποία σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις μετά την αναβολή τριμερούς συνόδου που προβλεπόταν να γίνει αυτόν τον μήνα.
Την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπονόησε για πρώτη φορά ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εγκρίνει την φινλανδική υποψηφιότητα για ένταξη στο NATO χωρίς να κάνει το ίδιο για τη Σουηδία.
Η Φινλανδία επαναβεβαίωσε την βούλησή της να προσχωρήσει στο NATO μαζί με την Σουηδία.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις