«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» δήλωσε για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 30ης Ιανουαρίου, ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ λόγω «των παραπλανητικών εκφράσεων που περιλαμβάνει και αντίθετων με τις πραγματικότητες στην Κύπρο».
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι «η εν λόγω απόφαση είναι μια άδικη και πολιτική απόφαση και θυμίζει ον ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ της 4ης Μαρτίου 1964».
Εκτός της γραπτής ανακοίνωσης της «προεδρίας», ο Τ/κ ηγέτης εξέδωσε και ο ίδιος χθες γραπτή δήλωση για το τελευταίο ψήφισμα, όπου αναφέρεται στο ψήφισμα 186 λέγοντας ότι αναγνωρίζει ως την μόνη νόμιμη κυβέρνηση το «ε/κ κράτος» - κατά την έκφρασή του – στο οποίο «έχει μετατραπεί η ΚΔ». Ο Νέλσον Λέντσκι, συνέχισε, ένας από τους ειδικούς αντιπροσώπους των ΗΠΑ στην Κύπρο, είχε πει ότι είχε εξετάσει τους φακέλους (για την Κύπρο) και πως το εν λόγω ψήφισμα (186) δεν βασιζόταν σε νομικούς κανόνες, και «ήταν απόφαση ελήφθη με πολιτικούς λόγους».
Το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ισχυρίζεται ο κ. Τατάρ στην γραπτή το δήλωση, δείχνει για άλλη μια φορά υποστηρικτική στάση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως κάνει από το 1964 μέχρι σήμερα.
«Το πιο προφανές παράδειγμα αυτού είναι το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ισότιμοι ιδρυτικοί εταίροι και μετατράπηκε σε ε/κ κράτος με τη δύναμη των όπλων, αυτό το ε/κ κράτος συνεχίζει να αναγνωρίζεται ως ‘Κυπριακή Δημοκρατία’ σαν να αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί ενώ το κράτος που ο τ/κ λαός ίδρυσε με την βούλησή του αγνοείται».
Ο κ. Τατάρ υποστηρίζει ότι ενόσω το ΣΑ του ΟΗΕ συνεχίζει αυτή τη στάση «δεν θα είναι εφικτό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Μια μόνιμη, δίκαιη και βιώσιμη λύση που πρέπει να βρεθεί στην Κύπρο βασίζεται στην ύπαρξη δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ισότιμων κρατών, όπως προτείνουμε από εμάς, και είναι η μόνη ρεαλιστική λύση που θα ωφελήσει την Κύπρο και την περιοχή. Γιατί υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη και δύο χωριστές δημοκρατίες στην Κύπρο. Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να δει αυτή την πραγματικότητα και να αλλάξει στάση».
Επανέλαβε τον ισχυρισμό πώς δημιουργήθηκε το τ/κ «κράτος» θεωρώντας ως πρώτο βήμα την δημιουργία της πρώτης γενικής συνέλευσης τον Ιανουάριο του 1964 και υποστήριξε ότι το τ/κ «κράτος» είναι 60 χρόνων. Επανέλαβε την θέση του ότι η ε/κ πλευρά με τον όρο ομοσπονδία εννοεί να καταστήσει τους Τ/κ μειονότητα και να άρει τις εγγυήσεις της «μητέρας πατρίδας μας Τουρκίας». Τα όσα ζήσαμε στα δημοψηφίσματά του σχεδίου Ανάν και στο Κραν Μοντάνα, συνέχισε, έδειξαν ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να είναι η βάση λύσης
«Όπως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις, δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έως ότου γίνει αποδεκτή η ισότιμη κυριαρχία μας και το ισότιμο διεθνές καθεστώς. Αν και το ΣΑ του ΟΗΕ το γνωρίζει αυτό το γεγονός, επιβάλλει την ομοσπονδία υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς» ανέφερε.
Βαρώσι
Όσον αφορά τις αναφορές στο Βαρώσι στο εν λόγω ψήφισμα, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε γραπτώς ότι «οι απειλητικές αναφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές». Παρά τις θετικές προτάσεις από το 1977 μέχρι σήμερα για το Βαρώσι, όλες απορρίφθηκαν από την ε/κ πλευρά – υποστήριξε – το οποίο έχει καταγραφεί σε έγγραφα των ΗΕ. Σημείωσε δε ότι το Βαρώσι περιλαμβανόταν και στο σχέδιο Ανάν, το οποίο οι Ε/κ απέρριψαν.
Επανέλαβε το επιχείρημα ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι μια μεγάλη υπηρεσία στην ανθρωπότητα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ε/κ, είπε, έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» και οι αιτήσεις των Ε/κ συνεχίζονται, παρά το ότι η ε/κ ηγεσία προσπαθεί να τις αποτρέψει με «απειλές θανάτου και τρόπο που είναι αντίθετος με το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα» όπως ισχυρίστηκε.
Υποστήριξε ακόμη ότι το Βαρώσι είναι έδαφος της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος και βρίσκεται υπό την κυριαρχία του και πως παρά τις πιέσεις και τις απειλές το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συνεχιστεί.
Κάνοντας λόγο σε «εμπάργκο» και «απομόνωση» των Τ/κ, ο κ. Τατάρ θεωρεί ότι οι αναφορές στο ψήφισμα του ΣΑ σε ικανοποίηση για το ‘εσωτερικό εμπόριο’ δεν έχουν και πολύ σημασία. «Το σημαντικό είναι να τερματιστεί η απομόνωση και τα εμπάργκο που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό λαό» είπε.
Υποστήριξε δε ότι την περίοδο του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν είχαν δοθεί υποσχέσεις από αξιωματούχους του ΟΗΕ και της ΕΕ πως εάν οι Τ/κ έλεγαν ναι, τότε θα αίρονταν τα «εμπάργκο», υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν κι αυτό είναι «ντροπή για τα ΗΕ, την ΕΕ κι άλλους», σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη.
Κατά τον Ερσίν Τατάρ, η παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για έναν χρόνο αντί για έξι μήνες δείχνει ότι ο ΟΗΕ έχει αποδεκτεί πως και με την εκλογή του νέου Ε/κ ηγέτη – κατά την έκφρασή του - δεν θα υπάρξει καμία πιθανότητα συμφωνίας συμφιλίωσης. Υποστήριξε δε ότι με την απόφασή του να ανανεώσει το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε ένα χρόνο, ο ΟΗΕ δείχνει πως δεν πιστεύει στο μοντέλο που ο ίδιος υποστηρίζει (ομοσπονδιακή λύση).
Ο κ. Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσουν να έχουν ειλικρινή προσέγγιση καλής πρόθεσης υπέρ μιας βιώσιμης, δίκαιης και μόνιμης λύσης στην Κύπρο, αλλά η ε/κ πλευρά συνεχίζει να έχει αρνητική στάση και ενεργεί με βάση την νοοτροπία ότι «είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες στην Κύπρο».
Επανέλαβε τις προτάσεις που κατέθεσε την 1η και 8η Ιουλίου 2022 για συνεργασία, λέγοντας ότι είναι γνωστό πως απορρίφθηκαν από την ε/κ πλευρά.
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – που ιδρύθηκε με τον αγώνα του «λαού μας και την ελεύθερη βούλησή του» είναι κυρίαρχη κι επανέλαβε επίσης την έκκληση Ερντογάν από την ΓΕ του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις