ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 77% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών - Στο 150% των εταιρειών

Στο 77% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών - Στο 150% των εταιρειών

Ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 στο 77% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), σημειώνοντας μικρή μείωση σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ, δείχνουν στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στην ιστοσελίδα της την Τρίτη, στην έκδοση με τους «Τριμηνιαίους Χρηματοοικονομικούς Λογαριασμούς» για το τρίμηνο αναφοράς που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2022. Την ίδια περίοδο, ο δείκτης χρέους για τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ.

Αναλυτικότερα, το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 στα 58,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 61% αφορά μετρητά, καταθέσεις και δάνεια, 2% αφορά χρεόγραφα, 20% μετοχές και 18% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Το χρέος τους ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 στα 20,1 δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 77% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.

Η ΚΤΚ σημειώνει ότι σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 39%.

Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 66,6 δισ. ευρώ με αναλογία 18% σε μετρητά και καταθέσεις, 4% σε δάνεια, 0,3% σε χρεόγραφα, 47% σε μετοχές και 31% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Το χρέος του τομέα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 ανήλθε στα 39,3 δισ. ευρώ με το δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ, σημειώνοντας 8% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 61%.

Επιπλέον, το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στα 4,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12% σε μετρητά και καταθέσεις, 3% σε δάνεια, 22% σε χρεόγραφα, 46% σε μετοχές και 18% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα 7,7 δισ. ευρώ επενδυμένο 5% σε μετρητά και καταθέσεις, 13% σε δάνεια και χρεόγραφα, 79% σε μετοχές και 2% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα 3,8 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 24%, 16% σε δάνεια, 3% σε χρεόγραφα, 44% σε μετοχές και 13% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top