Ινδική ποικιλία πιπεριού περιέχει ουσία που μπορεί να αποτελέσει τη βάση αποτελεσματικής θεραπείας ενάντια σε διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «ACS Central Science» με επικεφαλής τον Γκονσάλο Μπερνάντες από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής Joao Lobo Antunes στην Πορτογαλία.
Μάλιστα οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία με PL σε ποντίκια που είχαν μολυνθεί με τις παραλλαγές Αλφα, Δέλτα και Ομικρον. Οπως προέκυψε, η θεραπεία ήταν αποτελεσματική στη μείωση του ιικού φορτίου ενάντια και στις τρεις παραλλαγές του SARS-CoV-2.
Ισχυρή αντι-ική δράση
Ο δρ Μπερνάντες και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι η ουσία PL (piperlongumine) η οποία εξάγεται από το «μακροπίπερο» (Piper longum, Πέπερι το μακρό),έχει ισχυρή αντι-ιική δράση ενάντια στον SARS-CoV-2 στα ποντίκια.
«Ανακαλύψαμε ότι η PL επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και μειώνει τη φλεγμονή των πνευμόνων σε μοντέλο ποντικού που μιμείται τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2» σημείωσε ο καθηγητής Μπερνάρντες και προσέθεσε: «Η ουσία αυτή η οποία είχε στο παρελθόν μελετηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου δρα προκαλώντας μια απόκριση στρες στα κύτταρα του ξενιστή. Στη μελέτη μας δείξαμε ότι αυτή η απόκριση προκαλείται επιλεκτικά στα μολυσμένα με τον ιό κύτταρα. Και αυτό έχει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς η PL δρα στα κύτταρα που μολύνονται από τον ιό και όχι στον ίδιο τον ιό, γεγονός που την καθιστά πιθανή αντι-ιική θεραπεία με ευρύ φάσμα δράσης, η οποία θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και ενάντια στις μελλοντικές παραλλαγές του ιού που θα αναδυθούν, ακόμη και ενάντια σε άλλους ιούς».
«Σωτήρια» η PL για το μέλλον
Η PL φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία ενάντια στις μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, ακόμη και ενάντια σε άλλους ιούς σύμφωνα με τη μέλετη. Μάλιστα ο Κονγκ Τανγκ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε ότι είναι ακόμα και από άλλες ουσίες πιο αποτελεσματική «δείξαμε ότι η ρινική χορήγηση της PL δεν είναι τοξική και ότι η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στα ποντίκια σε σύγκριση με το Plitidepsin, που έχει φανεί ότι είναι ισχυρό αντι-ιικό το οποίο δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε ανθρώπους».
Πηγή: ethnos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις