Εν καιρώ πολέμου και πρωτοφανούς οικονομικής θύελλας στην Ευρώπη, η πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να αποτελεί μία από τις ελάχιστες πηγές θετικών ειδήσεων διεθνώς. Από την μια αναβαθμίζεται και «σηκώνει κεφάλι» σε συνθήκες διεθνούς ύφεσης και ακρίβειας, ενώ παράλληλα ανοίγει δρόμο και δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης και κοινωνικής συνοχής.
Μαζί με τη Moody’s , ο Οίκος Fitch ήταν ως τώρα ο πιο αυστηρός και επιφυλακτικός καθώς είχε κρατήσει πιο χαμηλά τη βαθμολογία του για την οικονομική πρόοδο της χώρας. Έγινε όμως και ο πρώτος Οίκος που την αναβάθμισε για φέτος. Έτσι πλέον όλοι ξένοι Οίκοι (S&P’s, DBRS, Scope και Fitch) με μόνη εξαίρεση τον Οίκο Moody’s έχουν τοποθετήσει τη χώρα μας ακριβώς ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Θα φάνταζε υπερβολή ενδεχομένως, μέσα στο τόσο ρευστό περιβάλλον διεθνώς, εάν ανακοίνωνε «διπλή» αναβάθμιση δύο βαθμίδων, βάζοντάς την ξανά στην κατηγορία της “επενδυτικής βαθμίδας” αντί “σκουπίδια” όπου κατρακύλησε πριν μια δεκαετία. Είναι όμως η 12η συνεχόμενη αναβάθμιση μέσα στη θητεία της ίδιας κυβέρνησης, κάτι που δείχνει ότι παρά τις εκλογές, οι Οίκοι αξιολόγησης δεν βλέπουν πισωγύρισμα αλλά ευθεία πορεία προς την ανάπτυξη και την κανονικότητα.
Ο Fitch μάλιστα ήταν ίσως ο μόνος διεθνής οργανισμός που προέβλεπε ύφεση για την Ελλάδα φέτος (ΑΕΠ 2023: -0,2%) . Ωστόσο αναθεωρεί και προβλέπει ανάπτυξη (0,9% το 2023 και το 2,3% το 2024) και στροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα αντί ελλείμματα.
Η αναβάθμιση ήταν για πολλούς μη αναμενόμενη, αφού και η Citi θεωρούσε πιθανότερη μια τέτοια εξέλιξη μετά τις εκλογές.
Πλέον, τον δικό τους «χρησμό» θα δώσουν στις 10 Μαρτίου η DBRS και στις 21 Απριλίου η S&P’s. Θα ήταν πάντως άκρως παρακινδυνευμένο, εν μέσω εκλογών και με υπηρεσιακή κυβέρνηση ενδεχομένως τότε, οι δύο αυτοί Οίκοι να ανεβάσουν τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.
Ωστόσο στις 9 Ιουνίου θα «μιλήσει» ξανά η Fitch, στις 8 Σεπτεμβρίου η DBRS, στις 20 Οκτωβρίου η S&P και στις 2 Δεκεμβρίου η Fitch και πάλι. Αυτές οι ημερομηνίες μετά τις εκλογές είναι και οι πιο πιθανές να δώσουν νέα αναβάθμιση και επενδυτική βαθμίδα στη χώρα, εφόσον δεν απειληθεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Για τις αναβαθμίσεις αυτές, όπως έχει αναφέρει και ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδα, Χρήστος Σταϊκούρας, συνετέλεσαν μια σειρά επιτευγμάτων.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα:
• Ολοκλήρωσε, τον περασμένο Απρίλιο, την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, εξοικονομώντας πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και ενισχύοντας το προφίλ του δημοσίου χρέους.
• Εξήλθε, επιτυχώς, τον περασμένο Αύγουστο, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, κλείνοντας το επώδυνο κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, και επιστρέφοντας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
• Προχώρησε, τον περασμένο μήνα, στην πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων με κράτη της ευρωζώνης (GLF), ύψους 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν συναφθεί στο πλαίσιο του 1ου Μνημονίου.
• Πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2019. Συγκεκριμένα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποχωρεί εντυπωσιακά, κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. Επιπλέον, από εφέτος, τα δημόσια οικονομικά επιστρέφουν σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων, καταγράφοντας – σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση στην Ευρώπη την περίοδο 2021-2023.
• Καταφέρνει να αντλεί πόρους από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους, όπως απέδειξε η πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, διατηρώντας τα ταμειακά διαθέσιμά της σε ασφαλή επίπεδα.
ΠΗΓΗ: Newmoney
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις