Ως οικονομικά πρόχειρη και χωρίς κοινωνική στόχευση, χαρακτήρισε την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για το φορολογικό ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι απαιτείται ένας νέος φορολογικός μετασχηματισμός.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» και κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή κινητοποίηση για την ΑΤΑ, ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να χειριστούμε το θέμα της ΑΤΑ», κι εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει κατάληξη, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως, «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κατάργηση της ΑΤΑ», καθώς και ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ στο 100% αύριο».
«Να δούμε το θέμα μέσα στο πλαίσιο μίας σταδιακής αποκατάστασης και στη συνέχεια πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση γενικότερα, να βάλουμε κάτω πολλά θέματα, όπως παραγωγικότητας, ενδεχομένως κλιμακωτής καταβολής της ΑΤΑ, κ.ο.κ.», πρόσθεσε εκφράζοντας την ετοιμότητά του, εάν και εφόσον ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, να διαδραματίσει τον ρόλο που του αναλογεί και «είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία, η οποία στο τέλος της ημέρας, αντιλαμβάνεστε, δεν θα ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά».
Σε ό,τι αφορά στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων, όπως το ανεργιακό επίδομα και το επίδομα παιδιού, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει επιτυχημένο μοντέλο για καταβολή του 80% του επιδόματος μέχρι την εξέταση, ενώ αναφορικά με τις αναπάντητες κλήσεις σε διάφορα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας τόνισε πως, «στόχος μας είναι να μην χρειάζεται να παίρνεις τηλέφωνο, να βρίσκεις την πληροφορία εκεί και να μην χρειάζεται να πάρεις τηλέφωνο».
Την ίδια ώρα, υπέδειξε πως «πρέπει να υπάρξει μία συγκεκριμένη γραμμή, η οποία θα αξιολογείται καθημερινά, πόσα τηλεφωνήματα και πόσες ανταποκρίσεις υπήρξαν», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σημαντικό να γίνει αυτή η αξιολόγηση».
Όσον αφορά τον φορολογικό μετασχηματισμό, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναγνώρισε ότι «χρειαζόμαστε να πάμε σε εξωτερικό συνεργάτη, και θα το κάνουμε εάν εκλεγούμε, έτσι ώστε να μας κάνει μία πρόταση για γενικότερο φορολογικό μετασχηματισμό της χώρας». «Η τελευταία φορά που έγινε φορολογικός μετασχηματισμός στην Κύπρο ήταν το 2002. Σήμερα είμαστε στο 2023 και πρέπει να προχωρήσουμε σε νέο φορολογικό μετασχηματισμό», συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας προτάσεις ανθυποψηφίων του, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να μπω σε μία παροχολογία», ενώ σχολιάζοντας την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για το φορολογικό, αφού είπε ότι ομάδα στο επιτελείο του την έχει μελετήσει και φάνηκε ότι «είναι οικονομικά πρόχειρη, δεν έχει γίνει η αναγκαία μελέτη και κοινωνικά δεν έχει στόχευση, τουλάχιστον σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη».
Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις και τα ευρήματά τους, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν μία μεγάλη αισιοδοξία στην δική μας ομάδα, στο δικό μας επιτελείο, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν εκλέγουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις μελετάμε και μετά τις βάζουμε στο περιθώριο και συνεχίζουμε τη δουλειά», επεσήμανε τονίζοντας ότι οι εκλογές θα κριθούν στις κάλπες.
Παράλληλα κι αναφερόμενος στις εκλογές είπε πως «εμείς θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο συμπολίτες μας να προσέλθουν στις κάλπες», υποδεικνύοντας ότι «θεωρούμε πως η αποχή δεν είναι επιλογή και το μόνο που διασφαλίζει είναι τη συνέχιση αρνητικών δεδομένων που μας απομακρύνουν από τις κάλπες».
Ερωτηθείς εάν θα αποκαλύψει τους χορηγούς της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «έχω δει τον Γενικό Ελεγκτή πριν ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια και μου εξήγησε πολύ συγκεκριμένα πότε ξεκινά, πότε πρέπει να δημοσιοποιηθεί και αμέσως μετά τις Προεδρικές Εκλογές, στη βάση της σχετικής νομοθεσίας, όλα μα όλα θα δημοσιοποιηθούν».
Κληθείς να πει εάν δέχθηκε πισώπλατες μαχαιριές, είπε ότι «ένιωσα τέτοια κτυπήματα, αλλά τα αφήνω πίσω μου. Μέσα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας υπάρχουν κι αυτά», σημειώνοντας ότι «θα τελειώσουν οι εκλογές κάποια στιγμή και όποιος κι αν εκλεγεί, θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί, γιατί ο κόσμος αναμένει από εμάς αποτελέσματα».
Σχολιάζοντας αναφορές ότι θα πρέπει να διαχειριστεί ένα μωσαϊκό μόλις εκλεγεί, αφού είπε ότι άκουσε πολλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, επανέλαβε ότι, εάν εκλεγεί θα προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής «και από αυτούς που μας ψήφισαν και από αυτούς που δεν μας ψήφισαν», ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «δεν έχω μοιράσει ή υποσχεθεί Υπουργεία», καθώς και ότι δεν θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση οποιουδήποτε ονόματος για Υπουργεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις