Με τον κορωνοϊό να έχει εξελιχθεί πλέον σε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αλλά και τους ρυθμούς της καθημερινότητας να έχουν επιστρέψει πλέον σε κανονικά επίπεδα, χωρίς περιορισμούς και ιδιαίτερα προφυλακτικά μέτρα, πλήθος μελετών διερευνά τα αποτελέσματα της πανδημίας στη σωματική και ψυχική υγεία.
Ένας μεγάλος επιστημονικός όγκος ευρημάτων ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι περιορισμοί της πανδημίας στην ψυχική υγεία, με τα ποσοστά περιπτώσεων κατάθλιψης να εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια των lockdowns. Νέα καναδική μελέτη ήρθε τώρα να υπογραμμίζει έναν παράγοντα που δεν είχε προηγουμένως απασχολήσει τους ερευνητές: Τον αυξημένο κίνδυνο καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις.
Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Respiratory Medicine, οι μισοί εκ των ασθενών που είχαν άσθμα και ιστορικό κατάθλιψης στην προπανδημική περίοδο ήρθαν αντιμέτωποι με την ψυχική νόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το ίδιο φάνηκε να ισχύει και για 1 στους 7 μεσήλικες με άσθμα, χωρίς προηγούμενο ιστορικό καταγραφής καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Στο πλαίσιο της μελέτης αξιολογήθηκαν 2.017 συμμετέχοντες από τον Καναδά, που έλαβαν μέρος στη μακροχρόνια καναδική Μελέτη Γήρανσης. Εξ αυτών, οι 770 είχαν άσθμα αλλά και ιστορικό κατάθλιψης, ενώ οι 1.247 ήταν ασθματικοί, χωρίς ωστόσο να έχουν βιώσει κατάθλιψη στο παρελθόν. Στα συμπεράσματα για τη σχέση μεταξύ άσθματος και κατάθλιψης προστέθηκε και ο παράγοντας της μοναξιάς, που επέδρασε αρνητικά στην ψυχική υγεία. «Εξετάζοντας τον υψηλό συσχετισμό μεταξύ άσθματος και κατάθλιψης πριν την πανδημία, συνδυαστικά με τα υψηλά επίπεδα μοναξιάς που καταγράφηκαν στις εκτενείς περιόδους των lockdowns και το στρες που προκάλεσε ο φόβος για σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό, δεν προκαλούν έκπληξη τα υψηλά ποσοστά των ανθρώπων, των οποίων η ψυχική υγεία επιδεινώθηκε σε αυτή την περίοδο», σχολίασε η συγγραφέας της μελέτης, Andie MacNeil, ερευνητική βοηθός στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα των μεσηλίκων με άσθμα. «Η πανδημία είχε συντριπτικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μεσηλίκων, ιδιαίτερα εκείνων που είχαν να αντιμετωπίσουν και χρόνιες παθήσεις, όπως το άσθμα», λέει η συνεργάτις, Grace Li, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Victoria. «Κρίνεται απαραίτητο οι ασθενείς με άσθμα να εξετάζονται και για ψυχικές νόσους, ιδιαίτερα όσοι έχουν σχετικό ιστορικό».
Η δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας επιδείνωσε το στρες των ασθενών με άσθμα
Οι ερευνητές εντόπισαν, επιπλέον, αρκετούς παράγοντες που συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε αυτό τον πληθυσμό ασθενών, όπως η δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. «Η πανδημία δημιούργησε σοβαρή δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, οι οποίες μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως το άσθμα», λέει η επικεφαλής ερευνητής, καθηγήτρια Esme Fuller-Thomson, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίζουμε ότι οι υπηρεσίες υγείας παραμένουν προσβάσιμες». Τα νέα ερευνητικά συμπεράσματα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη πιο στοχευμένων παρεμβάσεων για την αποτελεσματική υποστήριξη αυτών των πληθυσμών.
Ο ρόλος των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού
Επιπροσθέτως, οι ασθματικοί συμμετέχοντες που βίωσαν οικογενειακές κρίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας κινδύνευαν περισσότερο να αντιμετωπίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα. «Είναι γνωστό ότι τα τακτικά περιστατικά οικογενειακών συγκρούσεων επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Η πανδημία «εξαφάνισε» τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των διαπροσωπικών συγκρούσεων, όπως η κοινωνική υποστήριξη και ο χρόνος εκτός σπιτιού, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα περιστατικά κατάθλιψης», σχολίασε η συνεργάτις της μελέτης, Ying Jiang, επιδημιολόγος στον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας του Καναδά.
Η οικονομική ανασφάλεια προκάλεσε επιπρόσθετο άγχος
Ένας ακόμη παράγοντας που επηρέασε την επιδεινούμενη ψυχική κατάσταση των ανθρώπων ήταν οι μειώσεις του εισοδήματος και η δυσκολία πρόσβασης σε απαραίτητες προμήθειες. «Η οικονομική ανασφάλεια και η εισοδηματική μείωση που σημειώθηκαν από τα πρώτα κιόλας στάδια της πανδημίας είχαν συντριπτικές συνέπειες στην ψυχική ευμάρεια», είπε η Margaret de Groh, επιστημονική υπεύθυνη στον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας του Καναδά.
«Καθώς η ζωή επιστρέφει σταδιακά στα κανονικά επίπεδα, παραμένει κρίσιμο να μελετήσουμε τις μακροπρόθεσμες ψυχικές επιπτώσεις. Ελπίζουμε αυτά τα ευρήματα να βοηθήσουν στην ενίσχυση των διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά και την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών σε μεσήλικες με άσθμα, που βιώνουν κατάθλιψη», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις