Την έναρξη προγράμματος για την παροχή περίπου 250 κλιματιστικών συσκευών με στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση, ανακοίνωσε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου ο Σύνδεσμος Καταναλωτών Κύπρου. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Μάριος Δρουσιώτης, το πρόγραμμα Clear-x σκοπό έχει να βοηθήσει τους καταναλωτές να αποκτήσουν αξιόπιστες οικιακές συσκευές, σε τιμές χαμηλότερες από της λιανικής πώλησης, μέσω συλλογικής αγοράς. Σημείωσε ότι σε μερικούς μήνες, πέρα από κλιματιστικά θα παρέχονται και φωτοβολταϊκά συστήματα μέσω τους προγράμματος.
Ο κ. Δρουσιώτης δήλωσε ότι η έρευνα του Συνδέσμου, για την εξεύρεση των κατάλληλων συσκευών, είχε ως βασικά κριτήρια την αξιοπιστία, την ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά ακόμα και την απλή λειτουργία των κλιματιστικών, προκειμένου οι ειδικές τιμές να αφορούν ποιοτικές συσκευές. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι στο εμπόριο θα μπορεί να βρει κάποιος και πιο οικονομικά μοντέλα, όχι όμως στις χαμηλές τιμές που μπορεί να εξασφαλίσει η συλλογική αγορά, μέσω του εν λόγω προγράμματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάσκεψη, αναφέρθηκε και το θέμα της αισχροκέρδειας, που διαπιστώνεται στην αγορά, με το δικαιολογητικό του αυξημένου κόστους καυσίμων.
Η ιστοσελίδα για την εγγραφή των ενδιαφερόμενων να αποκτήσουν μία από συσκευές κλιματιστικών μέσω του προγράμματος, ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία της, ενώ σε μερικούς μήνες αναμένεται να λειτουργήσει αντίστοιχη ιστοσελίδα για τα φωτοβολταϊκά, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με προμηθευτή. Μέσω της ιστοσελίδας www.klimatistika.cy μπορεί να υποβάλει αίτηση ο καθένας, ενώ διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν είναι δεσμευτική. Όπως εξήγησε, ο επικεφαλής του προγράμματος, Δρ Σταμάτης Ρωσσίδης, μερικές εβδομάδες μετά την εγγραφή στην ιστοσελίδα, ο ενδιαφερόμενος θα λάβει σχετική προσφορά, με τη συνολική τιμή για τη συσκευή και την εγκατάστασή της και τότε θα αποφασίσει αν θέλει να προχωρήσει στην αγορά.
Μέσω της ιστοσελίδας του Συνδέσμου μπορεί ο ενδιαφερόμενος να υπολογίσει την εξοικονόμηση που μπορεί να του εξασφαλίσει μία συσκευή με αναβαθμισμένα ενεργειακά χαρακτηριστικά, σε σχέση με τη συσκευή που ενδεχομένως να έχει σήμερα. Σε περίπτωση που δυσκολεύονται με τη διαδικασία της εγγραφής, μπορεί να βοηθήσει σε αυτό ο Σύνδεσμος Καταναλωτών.
Ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι, μέσω της συλλογικής αγοράς κλιματιστικών, θα διατεθούν 250 συσκευές στους καταναλωτές, όμως εφόσον υπάρχει ζήτηση και διαθεσιμότητα από τον προμηθευτή, ενδέχεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι η εγκατάσταση των συσκευών θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Κύπρο, η οποία προβλέπει και την εγκατάσταση ειδικού εξαρτήματος για την ασφάλεια του τεχνικού που χειρίζεται τη συσκευή, κάτι που συχνά παραλείπεται. Εξήγησε ότι το κόστος αυτό, θα περιλαμβάνεται στην τιμή προσφοράς που θα λάβουν οι ενδιαφερόμενοι κατόπιν της αίτησής τους.
«Αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά», ανέφερε στο τέλος ο κ. Δρουσιώτης, σημείωσε, όμως, ότι είναι απαράδεκτο να καθυστερούν για μήνες οι εγκρίσεις από την ΑΗΚ, προκειμένου να αποδώσουν οι επενδύσεις των καταναλωτών σε φωτοβολταϊκά συστήματα. Από την πλευρά του, ο κ. Ρωσσίδης ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες, ώστε ο προμηθευτής για τις συσκευές φωτοβολταϊκών να παράσχει σε ευάλωτες ομάδες καταναλωτών τη δυνατότητα αποπληρωμής σε μηνιαίες δόσεις, χωρίς την επιβάρυνση με τόκους.
Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και συντονίζεται από την ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών, τρέχει σε εννιά ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του Clear 2.0, που ολοκληρώθηκε το 2020 με 17 εκστρατείες συλλογικής αγοράς και 29.00 εγκαταστάσεις ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη. Στόχος του τρέχοντος προγράμματος είναι 38.000 εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, για την εξοικονόμηση 18.2 GWh.
Ζήτησε έρευνα για τις αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος ο Μ. Δρουσιώτης
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με φαινόμενα αισχροκέρδειας σε κάποια προϊόντα, ο Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε ότι «υπάρχουν τομείς της κυπριακής οικονομίας, που χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους, αλλά δυστυχώς το κράτος δεν παρεμβαίνει».
Πρόσθεσε ότι ο ένας τομέας είναι οι τράπεζες και ο δεύτερος τομέας είναι κάποιες κυπριακές βιομηχανίες, «οι οποίες αύξησαν τις τιμές τους με το δικαιολογητικό της αύξησης των καυσίμων, αλλά τώρα που οι τιμές αυτές έπεσαν τόσο κάτω, δεν ακούν ότι πρέπει να μειωθούν οι τιμές τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τομέα της παστερίωσης φρέσκου γάλακτος, λέγοντας ότι «ζήτησα πολλές φορές από το Υπουργείο Εμπορίου να κάνει την έρευνα και να φύγουν οι σκιές, γιατί δεν μπορεί το παστεριωμένο γάλα να έχει αυξηθεί το 2022 κατά 17%, με το δικαιολογητικό των αυξήσεων και να παραμένει εκεί».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις