Η νέα παραλλαγή ανήκει στην οικογένεια Όμικρον. Αντιπροσωπεύει ήδη πάνω από το 23% των κρουσμάτων στη χώρα.
Από μυθικό τέρας σε τέρας μάς πηγαίνει ο κορωνοϊός, ο οποίος μεταλλάσσεται ασταμάτητα δημιουργώντας την μία υπερμεταδοτική παραλλαγή μετά την άλλη.
Αφού πρώτα δημιούργησε την Κράκεν (επιστημονικά: ΧΒΒ.1.5) που σάρωσε σε έναν μήνα τις ΗΠΑ, τώρα ήρθε η σειρά του Όρθρου. Όπου Όρθρος εστί δικέφαλος μυθικός σκύλος, γιός της Έχιδνας και του Τυφώνα, που κατέληξε από το χέρι του Ηρακλή.
Ο κορωνοϊός Όρθρος, λοιπόν, ή αλλιώς η μετάλλαξη CH.1.1, εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία. Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), το πρώτο κρούσμα ανιχνεύθηκε στις 12 Νοεμβρίου. Αρχικά, δεν φάνηκε να είναι κάτι σημαντικό.
Την 1η Ιανουαρίου 2023, όμως, η νέα παραλλαγή βρέθηκε ξαφνικά να αντιπροσωπεύει το σχεδόν ένα τέταρτο των βρετανικών κρουσμάτων (το 23,1%). Και στις 7 Ιανουαρίου 2023 ο κορωνοϊός Όρθρος αντιπροσώπευε πλέον το 23,3% των κρουσμάτων στα οποία έγινε γενετική ταυτοποίηση στη χώρα.
Υπάρχουν μάλιστα περιοχές της Γηραιάς Αλβιόνας όπου εκτιμάται ότι έχει κυριαρχήσει κατά κράτος, ήτοι σε ποσοστό 100%. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Οξφόρδη, το Ρήντινγκ, το Γουέικφιλντ, το Μπράντφορντ και πολλές άλλες.
Κράκεν ή Όρθρος;
Η UKHSA εκτιμά ότι αυτός ο ολοκαίνουργιος κορωνοϊός είναι ο πιθανότερος «διάδοχος» της παραλλαγής BQ.1, που αυτή τη στιγμή είναι η επικρατέστερη στη Βρετανία. Το εναλλακτικό σενάριο είναι να επικρατήσει τελικά η υποπαραλλαγή Κράκεν.
Ο κορωνοϊός Όρθρος είναι μία υποπαραλλαγή της Όμικρον, ακριβώς όπως και η Κράκεν. Στις ΗΠΑ, η τελευταία εξαπλώνεται ραγδαία. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα διασπείρεται πιο γρήγορα από την CH.1.1 (τον Όρθρο). Δείχνει επίσης να υπερνικά πιο εύκολα και την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια ή/και η νόσηση.
Τα στοιχεία της UKHSA υποδηλώνουν ότι η ΧΒΒ.1.5 (Κράκεν) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 39% ταχύτερο απ’ ό,τι η μετάλλαξη BQ.1. Αντίστοιχα, η CH.1.1 (Όρθρος) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 22% ταχύτερο. Ωστόσο στη Βρετανία η Κράκεν υπολείπεται σημαντικά του Όρθρου σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι πριν από τις υποπαραλλαγές Κράκεν και Όρθρο, ο κορωνοϊός είχε δημιουργήσει και την υποπαραλλαγή Κένταυρο (επιστημονικά: ΒΑ.2.75). Κρούσματα του Κενταύρου και της Κράκεν έχουμε και στη χώρα μας.
Πηγή: iatropedia.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις