Ποιοι τομείς θα «κατεβάσουν ρολά» σε περίπτωση παναπεργίας λόγω ΑΤΑ

Ποιοι τομείς θα «κατεβάσουν ρολά» σε περίπτωση παναπεργίας λόγω ΑΤΑ

Το σημερινό, προδιαγεγραμμένο εδώ και μήνες, αδιέξοδο για την ΑΤΑ, σήμανε το τέλος και της εργατικής ειρήνης, αφού οι συντεχνίες αποφάσισαν την ενεργοποίηση της απόφασης που έλαβαν στην τελευταία πανσυνδικαλιστική διάσκεψη για λήψη καθολικών μέτρων αντίδρασης.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κάτι τέτοιο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline, το πρώτο μέτρο αντίδρασης των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα είναι η κάθοδος σε 3ωρη παγκύπρια στάση εργασίας την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται τα μέτρα να κλιμακωθούν περαιτέρω λίγες μόνο μέρες πριν τις Προεδρικές Εκλογές.

Ποιοι τομείς, ωστόσο, θα «κατεβάσουν ρολά» για 3 ώρες, σε πρώτη φάση; Όπως έγραψε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το ThemaOnline, δικαιούχοι της ΑΤΑ είναι όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο τομέα, καθώς επίσης και μερίδα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό συνεπάγεται ότι, κατά την 3ωρη στάση εργασίας της 26ης Ιανουαρίου, θα «κατεβάσουν ρολά», μεταξύ άλλων, τα νοσοκομεία, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, και άλλοι τομείς πρωταρχικής σημασίας που σχετίζονται με τον δημόσιο και τον ευρύτερο τομέα, όπως ο ηλεκτρισμός και η τηλεφωνία, δηλαδή θα επηρεαστούν τόσο η ΑΗΚ όσο και η Cyta από την παναπεργία.

Πέραν των πιο πάνω τομέων, κατά την 3ωρη στάση εργασίας θα κλείσουν και τα σχολεία, με τους καθηγητές κι εν μέσω των εξετάσεων 4μηνων να κατέρχονται σε στάση εργασίας, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι τομείς που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι αυτοί των ξενοδοχείων και των κατασκευών, αφού σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα δικαιούνται ΑΤΑ.

Με βάση τα πιο πάνω, σε περίπτωση που οι συντεχνίες προχωρήσουν όντως σε απεργιακά μέτρα, θα επηρεαστούν σημαντικά σχεδόν όλοι οι τομείς της οικονομίας και θα παραλύσουν τα πάντα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Νίκος Δένδιας: Ποια μηνύματα στέλνει από τη Λευκωσία - Τα «ήρεμα νερά» και η Ευρωπαϊκή Άμυνα

Νίκος Δένδιας: Ποια μηνύματα στέλνει από τη Λευκωσία - Τα «ήρεμα νερά» και η Ευρωπαϊκή Άμυνα

Την άποψη ότι είναι χρήσιμα τα ήρεμα νερά καθώς και οι ήρεμοι αιθέρες, εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο. Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική συμπεριφορά ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, στην Κάσο, βόρεια της Κρήτης, αλλά και η αντίδραση της Άγκυρας στο ζήτημα των περιβαλλοντικών πάρκων στις Κυκλάδες, λέγοντας πως οι κινήσεις αυτές, «δεν με καθιστούν ιδιαίτερα αισιόδοξο».

BEST OF TOTHEMAONLINE