ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τριπλασιάζονται οι εμπειρογνώμονες σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τριπλασιάζονται οι εμπειρογνώμονες σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που ήδη έχει παρουσία στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατό, θα στείλει εμπειρογνώμονες εντός των προσεχών ημερών στις άλλες ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και θα τριπλασιάσει τον αριθμό τους.

Το διεθνής οργανισμός "σύντομα θα αναπτυχθεί μόνιμα σε όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Τσερνόμπιλ", σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα το βράδυ.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι θα μεταβεί εκεί την ερχόμενη εβδομάδα για την έναρξη της νέας αυτής αποστολής.

Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί συγκεκριμένες αποστολές από την αρχή του πολέμου, η απόφαση αυτή "σηματοδοτεί μια μεγάλη επέκταση", υπογραμμίζει ο ΔΟΑΕ.

Έως σήμερα, μόνο οι ευαίσθητες εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια, που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου και αποτελούν τακτικά στόχο βομβαρδισμών, δεχόταν προσωπικό του διεθνή οργανισμού -- "έως τέσσερα" άτομα σταθμεύουν εκεί από τον Σεπτέμβριο.

Στο εξής, "σχεδόν 11 έως 12 εμπειρογνώμονες θα είναι πάντα παρόντες" στην Ουκρανία για να "παρακολουθούν την κατάσταση, να εξετάζουν τον εξοπλισμό" ή ακόμη και να "παρέχουν τεχνική βοήθεια", αναφέρει ο διεθνής οργανισμός.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο, μετά μια συνάντηση με τον Γκρόσι, ότι τέτοιου είδους αποστολές έχουν στόχο την "ασφάλεια" των πέντε σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αλλά το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος δεν είχαν διευκρινιστεί.

Εκτός από τη Ζαπορίζια, οι επιθεωρητές θα αναπτυχθούν στο Ρίβνε, το Χμελνίτσκι, το Πιβντενουκραΐνσκ και το Τσερνόμπιλ, τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής όπου συνέβη το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία το 1986.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ θα συναντηθεί επίσης με την ευκαιρία της επίσκεψής του με ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να δημιουργήσει μια "ζώνη προστασίας" περιμετρικά του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια. Ο Γκρόσι διεξάγει διαβουλεύσεις εδώ και αρκετούς μήνες με το Κίεβο και τη Μόσχα, χωρίς να έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top