Θεοφάνια ή Θεοφάνεια; Αυτή είναι η σωστή ορθογραφία σύμφωνα με τον Γιώργο Μπαμπινιώτη

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια; Αυτή είναι η σωστή ορθογραφία σύμφωνα με τον Γιώργο Μπαμπινιώτη

Σε ακόμα ένα ορθογραφικό δίλλημα δίνει απάντηση ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης ο οποίος εξηγεί τη σωστή ορθογραφία για τα «Θεοφάνια ή Θεοφάνεια».

Όπως λέει σε ανάρτησή του ο καθηγητής, η λέξη είναι προτιμότερο να γράφεται με γιώτα (ι), ωστόσο η γραφή Θεοφάνεια με -ει- δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας του επιθέτου θεοφανής: θεοφανής-θεοφάνεια, όπως διαφανής-διαφάνεια.

Δείτε την ανάρτηση του Γιώργου Μπαμπινιώτη

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια;

H εορτή των Θεοφανίων είναι προτιμότερο να γράφεται με -ι-: τα Θεοφάνια. Eκτός από τη γνωστή χριστιανική γιορτή των Θεοφανίων, τής βάπτισης δηλ. τού Xριστού και τής φανέρωσης τού Θεού, Θεοφάνια (τα), ήταν και αρχαία εορτή στους Δελφούς, όπου έδειχναν στους λάτρεις τού Aπόλλωνος το άγαλμά του. H γραφή Θεοφάνεια με -ει- δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας τού επιθ. θεοφανής: θεοφανής – θεοφάνεια, όπως διαφανής – διαφάνεια. Ωστόσο, προκειμένου για εορτή σε ουδέτερο γένος είναι προτιμότερο να τηρηθεί η γραφή σε -ια: τα Θεοφάνια· πβ. τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Eπιφάνια, αλλά η επιφάνεια από το επιφανής».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Προεκλογικό άρωμα στον ΔΗΣΥ – Στο κάδρο Αννίτα, Αβέρωφ και οι πρώτες διεργασίες για το 2028

Προεκλογικό άρωμα στον ΔΗΣΥ – Στο κάδρο Αννίτα, Αβέρωφ και οι πρώτες διεργασίες για το 2028

Μπορεί οι προεδρικές εκλογές του 2028 να απέχουν ακόμη σχεδόν δύο χρόνια, ωστόσο στον Δημοκρατικό Συναγερμό φαίνεται πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες εσωκομματικές διεργασίες ενόψει της επιλογής του υποψηφίου που θα διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE