Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε την Τετάρτη πως «εποικοδομητικές συνομιλίες είναι σε εξέλιξη» αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα καθώς μπαίνουμε στο νέο έτος, προσθέτοντας ότι το Μουσείο έχει δημοσίως πει ότι «επιδιώκει ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα».
Η Daily Telegraph που φιλοξενεί τη δήλωση προσθέτει πως ο Πρόεδρος των Επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν πιστεύεται ότι έχει συντάξει μια συμφωνία για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.
Ωστόσο, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, η συμφωνία αυτή αφορά μακροπρόθεσμο δανεισμό μόνο ορισμένων εκ των Γλυπτών στην Αθήνα και μάλιστα με αντάλλαγμα την περιοδική έλευση στο Λονδίνο άλλων αρχαιοελληνικών θησαυρών. Αυτή η ανταλλαγή φέρεται πως θα αρχίσει «πιο σύντομα παρά αργά», σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας.
Ο δανεισμός των Γλυπτών έχει απορριφθεί από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις και όπως παραδέχεται η Telegraph μια τέτοια «συμφωνία» δε θα τερμάτιζε τη διπλωματική αντιπαράθεση των δύο πλευρών αναφορικά με την κυριότητα.
Αναφορικά με τα «ανταλλάγματα» από ελληνικής πλευράς, σε νεότερο δημοσίευμα η Telegraph δίνει ως παραδείγματα τον Αναβάτη του Αρτεμισίου, το χρυσό Προσωπείο του Αγαμέμνονα και τέχνεργα από τον Ιερό Βράχο που προϋπήρχαν του Παρθενώνα.
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει αναφορικά με το αγκάθι της κυριότητας ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι εξειδικευμένη και να παραλείπει την ανάγκη αναγνώρισης από την πλευρά της Ελλάδας της νομικής ιδιοκτησίας των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο. Οι πηγές της εφημερίδας, αντιφάσκοντας με τα περί συμφωνίας που πλησιάζει, λένε πως επ’ αυτού του προβλήματος δεν έχει βρεθεί λύση.
Το δημοσίευμα της Telegraph αναπαράγεται από άλλες βρετανικές εφημερίδες. Οι Times και ο Guardian υπενθυμίζουν ότι τα περί συνομιλιών μεταξύ του κ. Όσμπορν και της ελληνικής κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν ήδη αποκαλυφθεί και επιβεβαιωθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Guardian επικαλείται επιπλέον ελληνικές πηγές που υποδεικνύουν ότι «υπάρχει αρκετή απόσταση» μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με μία συμφωνία για τα Γλυπτά. «Δεν αληθεύει, δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στην εφημερίδα την Τετάρτη.
Τέλος, σε άρθρο του για τους Times ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας και νυν Πρόεδρος του Parthenon Project λόρδος Βέιζι απορρίπτει το επιχείρημα και τους φόβους των Βρετανών ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα οδηγούσε σε αποψίλωση των συλλογών των βρετανικών μουσείων.
Όπως τονίζει, «στην περίπτωση των Γλυπτών δεν πρόκειται για επαναπατρισμό όλων των ελληνικών αντικειμένων, αλλά για την επανένωση ενός εκ των πιο σημαντικών έργων τέχνης στην ιστορία».
Προσθέτει δε ότι όχι μόνο το Βρετανικό Μουσείο δε θα «αδειάσει», αλλά θα ενισχυθεί και θα αναζωογονηθεί με τις εκθέσεις των κλασικών αρχαιοτήτων που θα σταλούν από την Αθήνα ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις