ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ για Κυπριακό: «Ίσως οι χειρότερες Εκθέσεις ΓΓ ΟΗΕ όλων των εποχών» – «Η κατάσταση είναι επικίνδυνα οριακή»

ΑΚΕΛ για Κυπριακό: «Ίσως οι χειρότερες Εκθέσεις ΓΓ ΟΗΕ όλων των εποχών» – «Η κατάσταση είναι επικίνδυνα οριακή»

Ανακοίνωση αναφορικά με τις Εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης (4/1) το ΑΚΕΛ κάνοντας λόγο για τις χειρότερες, ίσως, Εκθέσεις όλων των εποχών, σημειώνοντας ότι «αν κάτι μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι επικίνδυνα οριακή».

«Για να ανατραπεί η διολίσθηση προς την οριστική διχοτόμηση, η ανυποληψία και αναξιοπιστία στην οποία μας έχει σύρει διεθνώς η απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, οι πολιτικές που ακολουθούνται στο Κυπριακό πρέπει να αλλάξουν άρδην», τονίζει, μεταξύ άλλων, το ΑΚΕΛ.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για το περιεχόμενο των προσχεδίων των δύο Εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, αναφορικά με την ανανέωση της θητείας της UNFICYP και τις Καλές Υπηρεσίες.

Την ώρα που η Τουρκία προκαλεί νέα τετελεσμένα επί του εδάφους και απειλεί σε καθημερινή βάση την Κυπριακή Δημοκρατία, την ώρα που το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ αξιώνει ακύρωση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η διεθνής κοινότητα επιρρίπτει ίσες ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο.

Το όλο πνεύμα των δύο Εκθέσεων φανερώνει ότι εμπεδώνεται περαιτέρω το κλίμα παραίτησης της διεθνούς κοινότητας από την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο δεινή και επικίνδυνη φάση από το 1974 και ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν βλέπει χαραμάδα ελπίδας ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το γεγονός ότι υπάρχουν σκόρπιες αναφορές που κρίνονται θετικά, όπως για παράδειγμα η παραβίαση του καθεστώτος των Βαρωσίων όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν αναιρεί τη συνολική αρνητική εικόνα.

Συγκεκριμένα, στην Έκθεση για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι η άνοδος της σκληρής ρητορικής και από τις δύο πλευρές έχει οδηγήσει σε αυξημένη ακαμψία, ενώ οι προοπτικές για μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση εξακολουθούν να εξασθενούν. Η δε αναφορά στην παρουσίαση σχεδίου εγγράφου από την τουρκοκυπριακή πλευρά προς την Γραμματεία του ΟΗΕ για επισημοποίηση της σχέσης μεταξύ της UNFICYP και των «τουρκοκυπριακών αρχών» δεν σχολιάζεται αρνητικά, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Όπως είχαμε προειδοποιήσει, ασκείται έντονη κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με την εγκατάσταση φράκτη στη νεκρή ζώνη που χαρακτηρίζεται ως σημαντική παραβίαση. Ανάλογη αναφορά υπάρχει και για την ίδρυση δύναμης προκειμένου να εμποδίσει τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Όλα αυτά, κατά τον ΓΓ του ΟΗΕ ενισχύουν την αντίληψη για τη δημιουργία ενός «σκληρού συνόρου» στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Η αναφορά στην αντιμετώπιση του θέματος του γηπέδου της Τσετίνκαγια κατά τρόπο που να μην αλλοιώνει το καθεστώς της νεκρής ζώνης είναι σημαντική, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα η ειρηνευτική δύναμη προχώρησε σε ατυχείς χειρισμούς που προκάλεσαν ένταση.

Στην Έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες για μια ακόμη φορά απουσιάζει η ρητή αναφορά σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία και ο κ. Γκουτέρες αρκείται σε μια χαλαρή αναφορά για λύση εντός των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ακόμα και η σκλήρυνση των απαιτήσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα εξισώνεται με την αρνητική πολιτική ρητορική στις ελεύθερες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απαράδεκτες διχοτομικές προτάσεις Τατάρ, αντί να καταδικάζονται απερίφραστα περιγράφονται ως εισήγηση για τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανάληψη επίσημων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Μιλάμε ίσως για τις χειρότερες Εκθέσεις όλων των εποχών. Αν κάτι μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι επικίνδυνα οριακή. Για να ανατραπεί η διολίσθηση προς την οριστική διχοτόμηση, η ανυποληψία και αναξιοπιστία στην οποία μας έχει σύρει διεθνώς η απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, οι πολιτικές που ακολουθούνται στο Κυπριακό πρέπει να αλλάξουν άρδην. Δυστυχώς οι δύο από τους τρεις βασικούς υποψήφιους ουδόλως συνειδητοποιούν αυτήν την αδήριτη ανάγκη αφού δηλώνουν περήφανοι συνεχιστές της πολιτικής Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Αντίθετα, η δημιουργία συνθηκών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και συνέχισής της από το σημείο που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά θα είναι πρωταρχικό μέλημα της προεδρίας Μαυρογιάννη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top