ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ Νεοφύτου για προδημοτική εκπαίδευση: «Αυτό που έκαναν στη Βουλή δεν έχει πολιτική εξήγηση» - «400 νηπιαγωγεία κινδυνεύουν να κλείσουν»

Αβέρωφ Νεοφύτου για προδημοτική εκπαίδευση: «Αυτό που έκαναν στη Βουλή δεν έχει πολιτική εξήγηση» - «400 νηπιαγωγεία κινδυνεύουν να κλείσουν»

Το ιδιωτικό νηπιαγωγείο "FELICITA" όπου έλαβε χώρα και συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ), είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή κ. Γιώργο Κάρουλλα, τη Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Ξένια Κωνσταντίνου και την Αναπληρώτρια Εκπρόσωπο Τύπου κ. Τώνια Μουσκή.

Σε δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου τόνισε τα εξής:

«Σήμερα επισκεφτήκαμε ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο όπου ενημερωθήκαμε για τον τρόπο λειτουργίας, όπως και μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης. Το θέμα είναι εξαιρετικά πολιτικό και σοβαρότατο αυτό που κατά την άποψη μας είναι ένα μεγάλο πολιτικό ολίσθημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που παίρνουν τον τόπο μας δεκαετίες πίσω. Απαγόρευσαν και δεν δέχτηκαν την αναπομπή του Προέδρου, απαγόρευσαν ουσιαστικά να παρέχεται ιδιωτική προδημοτική εκπαίδευση σε ολόκληρη την Κύπρο. Άρα 400 νηπιαγωγεία κινδυνεύουν να κλείσουν, χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν τα παιδιά τους χωρίς την προδημοτική εκπαίδευση. Και κάτι ιστορικά: Η προδημοτική εκπαίδευση ξεκίνησε το 1976 καθαρά προσφερόμενη από τον ιδιωτικό τομέα. Μόλις το 2004 εντάχθηκε ως υποχρεωτική και άνοιξαν σε κάποια δημοτικά σχολεία και η προδημοτική εκπαίδευση.

Αλλά δεν μένει μόνο στο θέμα της εκπαίδευσης, είναι γενικότερο πολιτικό ζήτημα. Θέλουμε να παραμείνουμε μια δημοκρατική χώρα, φιλελεύθερη χώρα που θα διασφαλίζουμε το δικαίωμα της επιλογής του κάθε πολίτη, την επιλογή του γονιού σε ποιο σχολείο θα στείλει το παιδί, την επιλογή του καθενός τι δουλειά θα κάνει, την επιλογή του οποιουδήποτε για το οποιοδήποτε θέμα. Αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας αλλά και ο πυρήνας της φιλελεύθερης σχολής την οποία εμείς πρεσβεύουμε. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω είμαστε εμείς έναντι των άλλων είτε αυτός είναι Χριστοδουλίδης είτε είναι Μαυρογιάννης, είτε είναι ΔΗΚΟ είτε είναι ΑΚΕΛ. Αυτό που έκαναν στη Βουλή δεν έχει πολιτική εξήγηση. Καταργούν ουσιαστικά τον ιδιωτικό τομέα. Και είναι κάτι που θέλω να το διευκρινίσω για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Οφείλει το κράτος, έχει υποχρέωση να παρέχει δωρεάν δημόσια εκπαίδευση. Αυτό είναι υποχρέωση του κράτους, αλλά από αυτή την υποχρέωση μέχρι να έρχονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι υποψήφιοι που τους στηρίζουν να καταργούν τον ιδιωτικό τομέα και να καταργούν το δικαίωμα του γονιού να έχει την επιλογή της εκπαίδευσης για τα παιδιά του, αυτό μας παραπέμπει όχι μόνο σε άλλες εποχές αλλά και σε άλλα καθεστώτα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στη συνάντηση που είχε ο κ. Νεοφύτου με τον Σύνδεσμο επισημάνθηκε ότι και κάποιοι βουλευτές από το Δημοκρατικό Συναγερμό στήριξαν το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε τα εξής:

«Όχι κάποιοι, δυστυχώς και ο Δημοκρατικός Συναγερμός ψήφισε το νομοσχέδιο, κακώς. Αναγνωρίσαμε το ολίσθημα γι’ αυτό και υπερψηφίσαμε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι λάθος να αναγνωρίζεις ένα ολίσθημα σου. Διορθώθηκε δια της αποδοχής της αναπομπής που έκανε στο κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Θέλω όμως να στείλω και την άποψη μου γιατί υπάρχει μεγάλη αναταραχή σε χιλιάδες οικογένειες τι θα γίνουν τα παιδιά τους στην προδημοτική, τι θα γίνει με 440 ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Η θέση και η άποψη μου είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είμαι εγώ που θα υποδείξω τι θα πράξει, ως ο άνθρωπος και θεματοφύλακας της τήρησης του Συντάγματος. Η δική μου θέση και άποψη είναι ότι αυτό είναι καραμπινάτο αντισυνταγματικό γιατί μπαίνει στο ανθρώπινο δικαίωμα της επιλογής του κάθε πολίτη, του κάθε γονιού και ως αντισυνταγματικό κρίνω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να το κάνει αναφορά στο Ανώτατο και είμαι και βέβαιος και για την έκβαση του Ανωτάτου χωρίς να είμαι νομικός, είναι άκρως αντισυνταγματικό.

Δεν θα δημιουργηθούν με την αναφορά του Προέδρου προβλήματα βραχυπρόθεσμα αλλά παραμένουν άλλα προβλήματα. Η ουσιαστική μεταρρύθμιση, να γίνει η προδημοτική από το 4ο έτος των παιδιών μας δεν θα ισχύει διότι γίνεται αναφορά και αυτό το κομμάτι - είναι ενσωματωμένο. Και δεύτερο η δυνατότητα του κράτους να επιδοτεί -έτσι τα υπολόγισα εγώ γύρω στα 250 με 300 ευρώ κάθε μήνα τον κάθε γονιό που έχει παιδί στην προδημοτική- δεν θα μπορεί το κράτος να το πράξει και θα χάσουμε και τα 12 εκατομμύρια από το ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά για νοοτροπίες που έχουν να κάνουν με άλλες εποχές σε μια χώρα ευρωπαϊκή το 2023. Και θα κλείσω επαναλαμβάνοντας το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές. Θέλουν ο τόπος μας, οι πολίτες ανεξάρτητα της ιδεολογικής τοποθέτησης, να πάρουμε τον τόπο πίσω ή θέλουμε να τραβήξουμε τον τόπο ακόμα πιο μπροστά σεβόμενοι το ανθρώπινο δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει την επιλογή του».

Δείτε βίντεο:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top