Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων από τον ιό Covid στην Κίνα είναι 5.242 θάνατοι, αριθμός που χαρακτηρίζεται παράλογος για μία χώρα που καλύπτει το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται από την Κίνα όπου ο κοροναϊός σαρώνει τη χώρα. Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής SUN, αναφέρεται η τραγική υπόθεση ενός άνδρα του οποίου η γιαγιά έχασε τη ζωή της από τις επιπλοκές του κοροναϊού. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πήγε σε ένα μεγάλο αποτεφρωτήριο στην κινεζική πολή Chengdu για να κανονίσει την κηδεία της.
Αντ’ αυτού βρήκε «νεκροφόρες στοιβαγμένες με πτώματα» έξω από το κτίριο και έναν υπάλληλο που εξήγησε απολογητικά ότι, παρά την καύση περισσότερων από 1.000 πτωμάτων την ημέρα και την απαγόρευση των τελετών κηδείας, υπήρχε μεγάλη ουρά στα αποτεφρωτήρια.
Καπνός αναδύονταν συνεχώς από ένα άλλο αποτεφρωτήριο, καθώς το προσωπικό δήλωνε ότι ο αριθμός των κηδειών είχε αυξηθεί από περίπου 40 σε 200 την ημέρα.
«Είμαστε τόσο απασχολημένοι που δεν προλαβαίνουμε ούτε να φάμε», είπε ένας από αυτούς. «Πολλοί έχουν πεθάνει από τον Covid», πρόσθεσε ένας άλλος.
Παρόμοια ήταν η κατάσταση και σε ένα τρίτο κρεματόριο σε αυτή την επαρχιακή πρωτεύουσα των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, με έναν εργαζόμενο να λέει ότι όλες οι θέσεις τους ήταν γεμάτες. «Υπήρξαν τόσοι πολλοί θάνατοι από Covid τον τελευταίο καιρό», εξήγησαν. Τέτοιες ιστορίες εξαπλώνονται γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κόντρα στην κρατική λογοκρισία, καθώς ο κοροναϊός σαρώνει την Κίνα.
Έκαψε τη σορό του πατέρα του στο σπίτι του
Σε μια άλλη συγκλονιστική μαρτυρία, το βρετανικό μέσο αναφέρει ότι ένας άνδρας ανάρτησε ένα σημείωμα στους συγκατοίκους της πολυκατοικίας του στη Σανγκάη, προειδοποιώντας ότι θα αναγκαστεί να κάψει τη μολυσμένη σορό του ίδιου του πατέρα του, καθώς δεν μπορούσε να βρει χώρο σε κανένα αποτεφρωτήριο.
Βίντεο δείχνουν ουρές από νεκροφόρες, νεκροτομεία γεμάτα με σάκους πτωμάτων, αποθήκες γεμάτες με φέρετρα, μαζί με σπαρακτικά πλάνα από νοσοκομεία που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν, καθώς κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι στριμώχνονται σε διαδρόμους και νοσηλεύονται ακόμη και σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, επισημαίνει το ρεπορτάζ.
Η άνιση μάχη γιατρών και νοσηλευτών
Το προσωπικό σε ένα νοσοκομείο, το οποίο παραπονέθηκε ότι δεν είχε ποτέ άλλοτε τόση δουλειά και ότι είχαν ξεμείνει από φάρμακα Covid, βρέθηκε αντιμέτωπο με μεγάλες ουρές κυρίως ηλικιωμένων ασθενών.
Στους περισσότερους από αυτούς που έφτασαν με ασθενοφόρο δόθηκε οξυγόνο για να βοηθηθούν. Οι φοιτητές ιατρικής διαμαρτυρήθηκαν για τις αμοιβές και απαίτησαν καλύτερη προστασία μετά την κατάρρευση ενός 23χρονου νεαρού γιατρού στην πόλη Chengdu, ο οποίος πέθανε από υπερκόπωση ενώ είχε κολλήσει κοροναϊό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Σε ολόκληρη τη χώρα η κρίση έχει ενταθεί καθώς γιατροί και νοσηλευτές αρρωσταίνουν, με περισσότερο από το μισό προσωπικό σε ορισμένα νοσοκομεία να απουσιάζει.
Οι γιατροί διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε οξυγόνο και αναπνευστήρες. Οι ασθενείς καλούνται να πάρουν τα δικά τους κρεβάτια. Στιγμιότυπα δείχνουν ηλικιωμένους ασθενείς να βήχουν και να τρέμουν, στους διαδρόμους των νοσοκομείων, στις αίθουσες αναμονής και στους χώρους εισόδου.
Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν άνδρα γονατιστό, που παρακαλούσε να περιθάλψουν το παιδί του.
«Είμαι κι εγώ στα γόνατα», απαντά ο γιατρός. «Όλοι περιμένουν, παιδιά και ηλικιωμένοι, δεν είστε ο μόνος»
Ένα άλλο βίντεο από τη Σανγκάη έδειξε ασθενείς έξω από την πόρτα ενός νοσοκομείου, ξαπλωμένους σε κρεβάτια και συνδεδεμένους με ορούς και οξυγόνο, καθώς οι γιατροί τους περιθάλπουν κοντά σε ασθενοφόρα.
Τα φαρμακεία έχουν δει τα ράφια να αδειάζουν από φάρμακα. Ένας γιατρός παραδέχεται ότι 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί σε αυτή τη μεγαλούπολη που είχε μερικά από τα πιο εξαντλητικά lockdown. Τα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο του έχουν διπλασιαστεί λόγω της Covid.
Ένα άλλο νοσοκομείο της Σανγκάης προειδοποίησε το προσωπικό να προετοιμαστεί για μια «τραγική μάχη» από την οποία «δεν μπορούμε να ξεφύγουμε». Αναγκάστηκε να διαγράψει την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι κινεζικές αρχές αποκρύβουν τους πραγματικούς αριθμούς των θυμάτων από τον κοροναϊό, αλλά η εικόνες είναι τρομακτικές, καθώς η κυβέρνηση πέρασε από την πολύ αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων, στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων από τη μια στιγμή στην άλλη.
Δυστυχώς, ο αντίκτυπος της ξαφνικής στροφής του Κινέζου ηγέτη Σι- Τζινπίνγκ ήταν άμεσος και προβλέψιμος σε μια χώρα με ένα εύθραυστο σύστημα υγείας, ανεπαρκή ποσοστά εμβολιασμού, υπογραμμίζει η SUN.
Μια ανατριχιαστική εκτίμηση από την Airfinity, μια βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας, εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι 9.000 άνθρωποι την ημέρα πεθαίνουν από την ασθένεια στην Κίνα.
Προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν 1,7 εκατομμύρια θάνατοι μέχρι τον Απρίλιο, με κορύφωση αργότερα αυτό το μήνα και το Μάρτιο. Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων από τον ιό Covid στην Κίνα είναι 5.242 θάνατοι, αριθμός που χαρακτηρίζεται παράλογος για μία χώρα που καλύπτει το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις