Τον ισχυρισμό ότι «Φιλικές χώρες απειλούνται επειδή αναπτύσσουν σχέσεις με την τ/κ πλευρά» πρόβαλλε στα πλαίσια νέας τοποθέτησης του ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και την «Γκιουνές», μιλώντας στο «ευρωπαϊκό πανεπιστημίο Λεύκας» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε ως «οθωμανική πόλη» την Λεύκα και ανέφερε ότι «όταν κοιτάξουμε στο παρελθόν του νησιού, μπορώ να πω ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους Ελληνοκύπριους. Το αίτημά μας για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι πολύ φυσιολογικό και όλα αυτά τα δικαιώματα πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες».
«Συνεχίζουμε τον δρόμο μας με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας. Αυτός είναι ο θεμέλιος λίθος της εθνικής μας ασφάλειας», ανέφερε ο κ. Τατάρ, ο οποίος ακόμη ισχυρίστηκε ότι «φιλικές χώρες απειλούνται» επειδή αναπτύσσουν σχέσεις με την τ/κ πλευρά και ότι το Σχέδιο Ανάν προέκυψε ως αποτέλεσμα πιέσεων για συμφωνία. Ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε ντροπή για την ανθρωπότητα το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους για να ψηφίσουν ναι και η συνέχιση της «απομόνωσής» τους.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του καθεστώτος με την Ρωσία ο κ. Τατάρ είπε ότι «αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της πολιτικής με την πάροδο του χρόνου».
Σύμφωνα με το «Μπαϊράκ», μιλώντας για την «γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου», στο Πανεπιστήμιο Χατζί Μπαϊράμ Βελί της Άγκυρας, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι η πλευρά του επιθυμεί «σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής σε συνεννόηση με την Τουρκία, στη βάση των δύο κρατών».
Ο κ. Τατάρ για μια ακόμη φορά στην τουρκική πρωτεύουσα επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το Κυπριακό.
Προσπάθειες της Τουρκίας για «αναγνώριση»
Σε άλλη εξέλιξη, η «Κίμπρις» μεταδίδει σήμερα ότι ο Εργκιούν Ολγκούν, ειδικός αντιπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη και ο Οσμάν Ερτούγ, πρώην διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς χαρακτήρισαν σημαντικές τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για αναγνώριση των κατεχομένων.
Αναφερόμενος στο «νέο όραμα» της τουρκοκυπριακής πλευράς που αφορά «στα δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας», ο Ολγκιούν υποστήριξε ότι αυτό αξιολογείται σοβαρά από τους ξένους, αλλά και τις χώρες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο Οσμάν Ερτούγ με τη σειρά του υπογράμμισε ότι το «ζήτημα της κυριαρχίας και του καθεστώτος αποτελεί βασικό ζήτημα».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις