Το 2022 ήταν χρονιά πρωτόγνωρων γεγονότων και ακλόνητης ενότητας και αλληλεγγύης, αναφέρει μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως σημειώνει, «φέτος, ήμασταν ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία και κάναμε βασικά βήματα για να απογαλακτίσουμε την Ευρώπη από το ρωσικό αέριο. Ήμασταν γρήγοροι και αποφασιστικοί με τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας».
Προστίθεται ότι στο Twitter η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει 9 από τα σημαντικά της επιτεύγματα για το 2022. Όπως αναφέρει, το πρώτο είναι η αλληλεγγύη της Ευρώπης στον λαό της Ουκρανίας. Οι Ευρωπαίοι, όπως σημειώνεται, άνοιξαν τα σπίτια τους σε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες. Οι χώρες της ΕΕ, οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι ήταν ενωμένοι στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Προσθέτει ότι η ΕΕ και οι χώρες της ΕΕ έχουν διαθέσει 19,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Το δεύτερο, συνεχίζει, είναι οι σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι όταν ο Πούτιν ξεκίνησε τον παράνομο και βάναυσο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά. «Έχουμε επιβάλει συνολικά εννέα γύρους σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ακρωτηριάζοντας την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο», συμπληρώνει.
Επιπλέον, δημοσιεύει ότι το REPOWEREU είναι το «σχέδιό μας για μια ενεργειακά ανεξάρτητη Ευρώπη». Απομακρυνθήκαμε, συνεχίζει, γρήγορα από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και διαφοροποιήσαμε τις προμήθειες μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει, προστίθεται, να αυξήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να οικοδομήσουμε ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο ενεργειακό σύστημα.
Τέταρτον, αναφέρει ότι οι «εναλλακτικές μας διαδρομές ενισχύουν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια». Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία καλλιεργούσε αρκετά τρόφιμα για να θρέψει 400 εκατομμύρια ανθρώπους και με αποκλεισμένους ή κατεστραμμένους δρόμους μεταφοράς, δεν μπορούσε να εξάγει. Οι γραμμές αλληλεγγύης, υπογραμμίζει, βοήθησαν στην εξαγωγή 20 μεγατόνων σιτηρών και γεωργικών προϊόντων.
Παράλληλα, αναφέρει ότι έγιναν σημαντικά βήματα προς τη διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Φέτος, η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έλαβαν το καθεστώς υποψηφιότητας για να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, ενώ η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία άρχισαν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», σημειώνει.
Ακόμη αναφέρει ότι όσον αφορά την ισορροπία φύλου έσπασε η γυάλινη οροφή με κανόνες που λειτουργούν. Όπως εξηγεί, χάρη στη νέα νομοθεσία της ΕΕ για την ισορροπία των φύλων στα εταιρικά συμβούλια - έως το 2026, οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν το 40% του λιγότερο εκπροσωπούμενου φύλου μεταξύ των μη εκτελεστικών συμβουλίων ή το 33% μεταξύ όλων των διευθυντών.
Το έβδομο επίτευγμα, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η διασφάλιση δίκαιων μισθών σε όλη την Ευρώπη. Εισαγάγαμε, συνεχίζει, νομοθεσία της ΕΕ για δίκαιους κατώτατους μισθούς και αυτό σημαίνει βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης για εκατομμύρια Ευρωπαίους.
Το όγδοο επίτευγμα όπως καταγράφεται είναι ότι εάν κάποιος είναι γονέας σε μια χώρα, είναι γονέας σε κάθε χώρα. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα ανεξάρτητα από τον τύπο της οικογένειάς τους. «Προτείναμε κανόνες για την αναγνώριση της γονεϊκότητας για οικογένειες που ταξιδεύουν ή μετακομίζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ», αναφέρει η ανάρτηση της Επιτροπής στο Twitter.
Τέλος, σημειώνει ότι επετεύχθη μια ιστορική συμφωνία για την ελάχιστη φορολόγηση των πολυεθνικών. Οι χώρες, συνεχίζει, της ΕΕ συμφώνησαν στην πρότασή μας για έναν ελάχιστο πραγματικό φορολογικό συντελεστή για μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους. Με αυτό, η δέσμευση της ΕΕ να είναι μεταξύ των πρώτων που θα εφαρμόσει τη φορολογική μεταρρύθμιση του ΟΟΣΑ, πλησιάζει στην πράξη, καταλήγει η ανάρτηση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις