Είναι τραγούδια που από τις πρώτες νότες θυμίζουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Κάποια τα ακούς και λες «ε, όχι πάλι», ενώ άλλα τα βάζεις στη διαπασών για να φτιάξεις «ατμόσφαιρα».
Αν και όχι επισήμως «βασίλισσα των Χριστουγέννων», η απαστράπτουσα Μαράια Κάρεϊ τραγουδά για άλλη μία χρονιά «All I Want for Christmas Is You».
Μία εκδρομή στο βουνό ή στο χωριό συνοδεύεται παρέα με τους Wham! και το θρυλικό «Last Christmas».
“ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS YOU” ΑΠΟ ΤΗ MARIAH CAREY
Χρόνια και χρόνια έκανε και η ίδια η Μαράια Κάρεϊ, που βγάζει κάθε Χριστούγεννα πολλά χρήματα από τα δικαιώματα του εν λόγω τραγουδιού, να συνειδητοποιήσει την τεράστια δυναμική αυτού του χριστουγεννιάτικου ρυθμού. Σύμφωνα με τον μύθο δεν ήθελε να το τραγουδήσει, μάλιστα όταν το έγραψε μαζί με τον βετεράνο συνθέτη Ουόλτερ Αφανασιέφ (Walter Afanasieff) φέρεται να σχολίασε: “Δεν είναι και η Λίμνη των κύκνων, αλλά γι αυτό είναι δημοφιλές γιατί είναι τόσο απλό”.
Το “All I Want for Christmas Is You” που ηχογράφησε η Μαράια το καλοκαίρι του 1994 βρέθηκε για τέταρτη χρονιά, φέτος, στην κορυφή του Billboard Hot 100 αφήνοντας το “Rockin Around the Christmas Tree” της Μπρέντα Λι (Brenda Lee) στο Νο. 2, το “Jingle Bell Rock” του Μπόμπι Χελμς (Bobby Helms) στο Νο. 3, το “A Holly Jolly Christmas” του Μπερλ Άιβς (Νο. 4) και το “Last Christmas” των Wham στο Νο. 9. Σημειωτέον το τραγούδι βρέθηκε στη κορυφή του Billboard για πρώτη φορά το 2019, ενώ την ίδια χρονιά κατέρριψε το ρεκόρ των περισσότερων streams στο Spotify μέσα σε 24 ώρες και έγινε το τραγούδι που ακούσει περισσότερο ο πλανήτης τα Χριστούγεννα.
Γνώρισε επιτυχία όταν κυκλοφόρησε το 1994 (η ποπ σταρ ήταν τότε παντρεμένη με τον πρόεδρο της Sony Music, τον Tommy Mottola), αλλά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, όταν συμπεριλήφθηκε στη χριστουγεννιάτικη ταινία “Love, Actually”. Το έχεις βαρεθεί; Μπορεί, αλλά είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε να το ακούμε για κάποια χρόνια ακόμα.
“LAST CHRISTMAS” ΤΩΝ WHAM!
Μπορεί να είναι 9ο φέτος στη λίστα του Billboard, αλλά για τους λάτρεις των Wham (με θαυμαστικό) βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση. Κυκλοφόρησε το 1984 και μαζί με το βίντεοκλίπ του είναι ένα από τα must τραγούδια των Χριστουγέννων. Το “Last Christmas” με τη φωνή του Τζορτζ Μάικλ ακούγεται παντού, κι όμως δεν είχε μέχρι πρότινος φτάσει ποτέ στο Νο1 της λίστας των singles.
Η δημοσιότητα του τραγουδιού βαίνει αύξουσα, έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και έχει γνωρίσει πολλές επανεκτελέσεις από νεότερους καλλιτέχνες όπως η Τέιλορ Σουίφτ, οι The XX και η Αριάνα Γκράντε. To βίντεο γυρίστηκε τον Νοέμβριο του 1984 στην Ελβετία και έχει γράψει τη δική του σελίδα στην ιστορία της παγκόσμιας ποπ μουσικής.
Ο Τζορτζ Μάικλ ήθελε να διηγηθεί μια ιστορία που να διαδραματίζεται σε ένα χιονισμένο τοπίο με χριστουγεννιάτικο vibe. Οι Wham! είχαν ήδη κυκλοφορήσει το Club Tropicana και είπαν όλα όσα ήθελαν να πουν για τα εξωτικά τροπικά καλοκαίρια. Τώρα ήθελαν να... ταυτίσουν ένα τραγούδι τους με τον χειμώνα. Όλο το βίντεο έχει επιμεληθεί ο Τζορτζ Μάικλ που ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην ατμόσφαιρα και το αποτέλεσμα. Το βίντεο έχει γυριστεί σε χιονισμένο σαλέ και οι πρωταγωνιστές τουρτουρίζουν, καθώς για να γίνουν όλα σε περιορισμένο χρόνο η θέρμανση δεν ήταν προτεραιότητα. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του βιντεοκλίπ η "παρέα" λόγω βλάβης των lifts αναγκάστηκε να μείνει στον αέρα για πάνω από 20 λεπτά.
Τα streams του κομματιού το 2021 έφτασαν τα 9,2 εκατομμύρια και ο Άντριου Ρίτζλεϊ είχε δηλώσει πως η επιτυχία αυτή αποτελεί ακόμα μία απόδειξη για τη “συνθετική ευφυΐα” του Τζορτζ Μάικλ. Το κομμάτι ενέπνευσε την Έμμα Τόμσον να γράψει το 2019 το σενάριο για την ταινία “Last Christmas” με την Εμίλια Κλαρκ. Ο George Michael προσέφερε όλα τα έσοδα από την πώληση του single στην βασανιζόμενη από τον λιμό, Αιθιοπία.
“IT’S THE MOST WONDERFUL TIME OF THE YEAR” ΤΟΥ ANDY WILLIAMS
Γενιές και γενιές Αμερικανών γνωρίζουν τον Άντι Γουίλιαμς ως τον “πατριάρχη των Χριστουγέννων” λόγω αυτού του τραγουδιού. Ίσως έχουμε ακούσει πολλές φορές το τραγούδι χωρίς να δώσουμε σημασία στον τραγουδιστή. Το αφιέρωμα του 1962 “It's the Most Wonderful Time of the Year” έγραψε ιστορία στις τηλεοπτικές χριστουγεννιάτικες εμφανίσεις. Γράφτηκε το 1963 από τους Edward Pola και George Wyle και έχει τραγουδηθεί ευρέως και για φιλανθρωπικές δράσεις.
Ο Γουίλιαμς λέει ότι είμαστε στην πιο όμορφη εποχή του χρόνου, ακόμα και αν υπάρχουν “ιστορίες φαντασμάτων που σε φοβίζουν”. Οι ιστορίες με φαντάσματα την παραμονή των Χριστουγέννων είναι απομεινάρια της βικτωριανής εποχής (σκέψου Ντίκενς και το “A Christmas Carol”). Έχει χρησιμοποιηθεί με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους σε διαφημίσεις, τηλεοπτικά σόου (από την Όπρα και την Έλεν Ντετζενέρις), από την Coca Cola και τη Disney.
“FELIZ NAVIDAD” ΤΟΥ JOSÉ FELICIANO
Ένα τραγούδι ύμνος στα "Ευτυχισμένα Χριστούγεννα", το οποίο έγραψε το 1970 ο Πορτορικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Χοσέ Φελισιάνο. Έχει κυριολεκτικά κάνει τον γύρο του κόσμου, “ντύνοντας” πολλά ρεβεγιόν Χριστουγέννων, ενώ έχει ακουστεί και σε πολλές χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις. Ο στίχος απλός και κατανοητός, η μελωδία το ίδιο και οι διασκευές του, μπόλικες - αν και όχι πάντα καλές.
Η ιστορία πίσω από αυτό το χαρούμενο κατά τα άλλα τραγούδι είναι η … μοναξιά του δημιουργού που ενώ καθόταν σε ένα στούντιο στο ταπεινό… Λος Άντζελες, σκεφτόταν την οικογένειά του και τα παραδοσιακά Χριστούγεννα στο Πουέρτο Ρίκο. Τα φαγητά, το ρούμι, τα κάλαντα και τα πάρτι του Πουέρτο Ρίκο τον έκαναν να νιώσει νοσταλγία - κάτι που καθόλου δεν υποψιαζόμαστε ακούγοντας αυτό το τραγούδι.
"JINGLE BELLS" ΜΕ ΤΗΝ NATALIE COLE
Μιλώντας για Νάταλι Κόουλ θυμηθήκαμε το "Jingle Bells" με την κλασική φωνή της και ζεστή σοκολάτα κάτω από το δέντρο! To πιο κλασικό, θεματικό, χριστουγεννιάτικο single που μας βάζει στο κλίμα από τις πρώτες νότες. Γράφτηκε από τον James Lord Pierpont το 1857 και αρχικά είχε τίτλο "The One Horse Open Sleigh". Πρωτοδημιουργήθηκε για την Ημέρα των Ευχαριστιών, αλλά αργότερα το 1870, καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο.
Το Jingle Bells έγινε το πρώτο τραγούδι που μεταδόθηκε από το διάστημα με … περιπαικτικό τρόπο. Οι αστροναύτες Wally Schirra και ο Tom Stafford έκαναν μία πλάκα, αναφέροντας την εμφάνιση ενός εξωγήινου ή μάλλον… όχι. Στις 16 Δεκεμβρίου 1965, το πλήρωμα του Gemini 6 ανέφερε στον έλεγχο της αποστολής: “Έχουμε ένα αντικείμενο, μοιάζει με δορυφόρο που πηγαίνει από βορρά προς νότο, πάνω σε πολική τροχιά... Κινείται πολύ χαμηλά. Φαίνεται ότι θα επανέλθει σύντομα. Μείνετε συνδεδεμένοι, να προσπαθήσουμε να πιάσουμε αυτό το πράγμα…."
Μετά την αναφορά τους στη ΝΑSΑ και παίζοντας στα χέρια τους χριστουγεννιάτικα κουδουνάκια και μια φυσαρμόνικα, ακούστηκε το Jingle Bells, αφού το άλιεν ήταν τάχα μου το... έλκηθρο του Αγ. Βασίλη.
Πηγή: news247.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις