Ο σωστός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων μας, ενώ συμβάλλει ουσιωδώς στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του σχεδιασμού είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής κινητικότητας και ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό σύστημα διακινήσεων των πολιτών και μεταφοράς αγαθών.
H συνειδητή και συστηματική αποξήλωση του πολεοδομικού προγραμματισμού και ελέγχου από την κυβέρνηση την τελευταία δεκαετία, μέσω της παροχής χαριστικών προνομίων και πλεονεκτημάτων στους λίγους και οικονομικά ισχυρούς, επέφεραν σωρεία προβλημάτων.
Παραχωρήθηκαν υπερβολικά πολεοδομικά κίνητρα, υπό την πρόφαση της ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας, που οδήγησαν σε πλήρη αποδόμηση του πολεοδομικού συστήματος, λόγω των συνεχών παρατάσεων, των επεκτάσεων και της μονιμοποίησης των κινήτρων.
Την ίδια στιγμή, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν διασφαλίζουν ικανοποιητικές επιλογές διακίνησης και το κυκλοφοριακό έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες, με σοβαρές επιπτώσεις σε όλο το πλέγμα των δραστηριοτήτων τους και γενικότερα στην ίδια την ποιότητα της ζωής τους.
Στόχος της δικής μας διακυβέρνησης είναι η ανάπτυξη να σχεδιάζεται ορθολογικά και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του τόπου, με σεβασμό στην ταυτότητα της Κύπρου και στους ανθρώπους της, με έμφαση στην ποιότητα ζωής, στο περιβάλλον και στις αρχές της αειφορίας, αλλά και στις ιδιαιτερότητες και στην κλίμακα του νησιού μας.
Στόχοι είναι επίσης:
- Η επαναφορά και επέκταση των συμμετοχικών διαδικασιών, καθώς και η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων.
- Η μείωση της γραφειοκρατίας.
- Η αξιοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης των τεχνοκρατών και του επιστημονικού δυναμικού του τόπου.
- Η εκπόνηση ενός Σχεδίου για τη Νήσο, που θα αποτελέσει το καθοδηγητικό εργαλείο για μια συνολική αντίληψη και σχεδίαση της ανάπτυξης.
Οι προτάσεις για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό:
• Eκσυγχρονισμός, εξορθολογισμός και απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και ελέγχου της οικοδομικής ανάπτυξης (πολεοδομική και οικοδομική άδεια), όπως και της έκδοσης τίτλων και της μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας.
• Επίσπευση της ενοποίησης υπηρεσιών, όπως προβλέπεται στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και δημιουργία ενιαίων Αρχών Ανάπτυξης. Επαρκής και κατάλληλη στελέχωσή τους και εφοδιασμός τους με τα όλα τα εργαλεία και μέσα για την αποτελεσματική υλοποίηση του έργου τους (εκπαίδευση, μηχανογράφηση κλπ.).
• Απλοποίηση και ενοποίηση όλων των τεχνικών νομοθεσιών.
• Στενή συνεργασία με τους μελετητές και ανάληψη εκ μέρους τους μεγαλύτερου μεριδίου ευθύνης.
• Εκπόνηση ενός Σχεδίου για τη Νήσο, για τον χωρικό καθορισμό των κοινωνικο-οικονομικών στόχων και πολιτικών (θαλάσσια χωροταξία και ανάπτυξη των παράλιων περιοχών, λατομικές ζώνες, ενεργειακά κέντρα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οχληρή κτηνοτροφική και βιομηχανική ανάπτυξη, μεταφορές, περιοχές προστασίας και περιβάλλον, κατανομή κύριων χρήσεων υπηρεσιών, παιδεία, τουρισμός, πολιτισμός, αντισταθμιστική πολιτική κλπ.).
• Εφαρμογή τακτικών ελέγχων σε εργοτάξια κατασκευαστικών έργων, από κατάλληλα διαπιστευμένους Ελεγκτές Δόμησης, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαίρετων οικοδομών και των παρανομιών που παρατηρούνται λόγω ακριβώς των ανεπαρκών ελέγχων.
• Θεσμοθέτηση της Τακτικής Επιθεώρησης Οικοδομών, για την αναβάθμιση τόσο του κτιριακού αποθέματος όσο και της ενεργειακής του απόδοσης, καθώς και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Θέσπιση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων, βάσει ευρωπαϊκών προτύπων.
• Θέσπιση νέων νομοθετικών εργαλείων σχετικά με την προστασία και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
• Νομοθετική ρύθμιση και εφαρμογή του Αστικού Αναδασμού, ως εργαλείου για την αποδέσμευση τεράστιων εκτάσεων αστικής γης, που παραμένουν εγκλωβισμένες και αδρανείς. Ορθολογιστικός ανασχεδιασμός των περιοχών αυτών, ώστε να διασφαλιστεί η άμεση και ισορροπημένη ανάπτυξή τους, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
• Ενεργοποίηση της αδρανούσας γης, μέσω κατάλληλων νομοθετικών κινήτρων και αντικινήτρων, για την ικανοποίηση των αναγκών του συνόλου των πολιτών.
• Ρύθμιση της διαδικασίας μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, ώστε η εφαρμογή αυστηρών αρχών να διασφαλίζει την προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
• Ρύθμιση και εφαρμογή του τέλους πολεοδομικής αναβάθμισης, ώστε η κοινωνία των πολιτών να συμμετέχει στο κέρδος από τη διάθεση δημόσιου πλούτου και αξιοποίησή του για τη συμπλήρωση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων αστικών υποδομών (πάρκα, πλατείες, χώροι άθλησης, κοινοτικές υπηρεσίες κλπ.).
• Κατάρτιση στρατηγικού πλάνου προκήρυξης έργων στο Δημόσιο, με χρονικό ορίζοντα την επόμενη πενταετία, στο πλαίσιο ενός μελετημένου και εφικτού προγραμματισμού, με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και κατόπιν διαβούλευσης με θεσμικούς φορείς.
• Ολοκληρωμένος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών, μετά από μελέτη των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν, αναβαθμίζοντας παράλληλα το δομημένο περιβάλλον.
• Αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας του Πολεοδομικού Συμβουλίου, με ενίσχυση της στελέχωσης του Σώματος και καθορισμό αντικειμενικών κριτηρίων και διαδικασιών για τη λήψη αποφάσεων, ώστε να λειτουργεί ως πραγματικά ανεξάρτητος φορέας διαμόρφωσης χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής.
• Στενή συνεργασία με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και ανοιχτός διάλογος με την κοινωνία των πολιτών και τα οργανωμένα της σύνολα.
Οι προτάσεις για το σύστημα αστικών διακινήσεων:
• Πλήρης εφαρμογή της πολιτικής του Σχολικού Λεωφορείου από πόρτα σε πόρτα.
• Εισαγωγή κλιμακωτών ωραρίων στη Δημόσια Υπηρεσία και την Εκπαίδευση, μετά από μελέτη και διαβούλευση με τους Κοινωνικούς Εταίρους.
• Διαφοροποίηση των αρχών χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ώστε να καταστεί σύγχρονος και ικανός να υποστηρίξει τη λειτουργία ενός ευέλικτου και αξιόπιστου συστήματος μέσων μαζικής μεταφοράς.
• Εισαγωγή της τηλεργασίας, μετά από διαβούλευση με τους Κοινωνικούς Εταίρους.
• Προώθηση δημιουργίας δικτύου τραμ στις μεγαλύτερες αστικές περιοχές, που να λειτουργεί συμπληρωματικά με το δίκτυο των λεωφορείων. Μελέτη δημιουργίας ελαφράς σιδηροδρομικής σύνδεσης Λευκωσίας - Λάρνακας - ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου - αεροδρομίου Λάρνακας - Λεμεσού - αεροδρομίου Πάφου - Πάφου, με πρόνοια για επέκτασή του σε ολόκληρη την Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού.
• Ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων στο οδικό δίκτυο και άμεση προώθηση των εργασιών για περιφερειακούς δρόμους, ανισόπεδους κόμβους και διαπλάτυνση οδών, με παράλληλη μέριμνα για πεζοδρομήσεις και άλλα έργα αστικής ανάπλασης που θα αποβλέπουν στην προστασία περιοχών κατοικίας, εργασίας και ανάπαυσης από την όχληση της διέλευσης αυτοκινήτων.
• Αποτύπωση των πιο πάνω στην υιοθέτηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), τα οποία θα αντικαταστήσουν τους έως τώρα πρόχειρους και ασύνδετους σχεδιασμούς για τα αστικά κέντρα της Κύπρου.
• Θεσμοθέτηση ενιαίου φορέα που θα εποπτεύει και θα καθοδηγεί τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την εφαρμογή των ΣΒΑΚ, με τη δημιουργία Ομάδας Προγραμματισμού και Υλοποίησης των σχεδίων για έργα και υποδομές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις