Έκκληση στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τερματισμό του πολέμου απευθύνει ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα SZ αναφέρει αρχικά πως σε ό,τι αφορά στην αποστολή γερμανικών όπλων στην Ουκρανία, η Γερμανία είναι από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της χώρας, και μάλιστα «στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας».
Παράλληλα, σημειώνει πως το Βερολίνο επιδιώκει την αποτροπή μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και κυρίως βρίσκεται πάντοτε σε συνεννόηση με τους εταίρους του. «Αυτό είναι το σημείο αναφοράς για την αποφασιστική και ταυτόχρονα συνετή Πολιτική μας και θα ισχύει και το 2023» ππροσθέτει.
Ο Καγκελάριος εκτιμά ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου», δεδομένης της στρατιωτικής αποτυχίας της Ρωσίας.
Προς το παρόν, λέει, έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο πυρηνικής κλιμάκωσης, ειδικά από τη στιγμή που εναντίον ενός τέτοιου ενδεχομένου έχουν ταχθεί με ένταση ο Πρόεδρος της Κίνας Xi και οι χώρες του G-20.
Ωστόσο, συνεχίζε, αυτό δεν εμπόδισε τον Πούτιν να συνεχίσει τον πόλεμο με αδυσώπητη βαρβαρότητα επί της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας.
Πρόκειται για «σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και αυτό είναι ένα σημείο που ξεκαθάρισα και ο ίδιος στον Πούτιν όταν συνομίλησα μαζί του τηλεφωνικά» λέει.
Ο Σολτς καλεί τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο, να αποσύρει τα στρατεύματα και έτσι να δημιουργήσει μια ευκαιρία για αμοιβαία συνεννόηση.
Ο Καγκελάριος δεν είναι σε θέση να πει, κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εντός του 2023, αλλά «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κοπούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία. Αν δεν συνομιλήσουμε, η Ρωσία θα είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να τερματίσει τον πόλεμο».
Ως προς το μέλλον των σχέσεων με τη Ρωσία, ο Σολτς αναφέρει ότι «μακροπρόθεσμα, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Μόλις τελειώσει αυτός ο πόλεμος και έχουμε να κάνουμε με μια διαφορετική Ρωσία που είναι ικανή να σεβαστεί την Ειρήνη, ίσως μπορέσουμε να αναπτύξουμε κάποια στιγμή τις μεταξύ μας σχέσεις. Αλλά αυτή η ώρα δεν είναι τώρα».
Προς το παρόν, και δεδομένων και των μεγάλων απωλειών, «η έκκλησή μας δεν μπορεί παρά να είναι: Κύριε Πούτιν, τερματίστε αυτόν τον πόλεμο» λέει.
Σε σχέση με την περίφημη ομιλία του στο γερμανικό Κοινοβούλιο στις 27 Φεβρουαρίου περί «Αλλαγής Εποχής», ο Καγκελάριος υπεραμύνεται της αποτελεσματικότητας του Ομοσπονδιακού στρατού (Bundeswehr), «είμαστε όμως υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε στη νέα κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, να επενδύσουμε πολύ περισσότερα σε αυτήν, ούτως ώστε η Bundeswehr να οργανωθεί και να εξοπλιστεί με τέτοιο τρόπο που κανείς να μην τολμήσει να επιτεθεί στη χώρα μας ή στο έδαφος ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ».
Η Γερμανία θα προμηθευτεί όλους τους τύπους όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, οχημάτων, τανκς, σκαφών και αεροσκαφών. «Η Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό και ο Στρατός θα λάβουν όλοι περισσότερο εξοπλισμό» λέει, και όλα αυτά θα υλοποιηθούν από την «Υπουργό Άμυνας πρώτης τάξης» Κριστίν Λάμπρεχτ.
Απαντώντας στην ερώτηση για τις σχέσεις της Γερμανίας με την Κίνα, ο Όλαφ Σολτς ξεκαθαρίζει ότι αποκλείει την ιδέα της «αποσύνδεσης» και του περιορισμού σε λίγους εμπορικούς εταίρους. Παρά τις επικρίσεις, λέει, η παγκοσμιοποίηση έχει εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευημερία και καλύτερες προοπτικές ζωής για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
«Το λάθος ήταν κυρίως ότι οι επιχειρήσεις και τα κράτη βασίστηκαν υπερβολικά σε μεμονωμένες χώρες» αναφέρει. Γι’ αυτό και η απάντηση θα πρέπει να είναι «η διαφοροποίηση – και συνεπώς η μείωση των εξαρτήσεων» στις αλυσίδες εφοδιασμού, στις εξαγωγικές αγορές, στις πρώτες ύλες, λέει.
Επιπλέον, αναφέρει ότι θα χρειαστεί μια ενεργή στρατηγική πρώτων υλών, ενώ σε γενικές γραμμές, θα απαιτηθούν μακροχρόνιες πολιτικές λύσεις, η υλοποίηση των οποίων όμως θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα.
Για τη σχέση ΕΕ-ΗΠΑ, ο Καγκελάριος τονίζει ότι καμία πλευρά δεν την συμφέρει ένας εμπορικός πόλεμος, όμως ορισμένες ρυθμίσεις του Inflation Reduction Act και άλλων νόμων χρήζουν βελτιώσεων. Γι’ αυτό και διεξάγονται συνομιλίες με την αμερικανική Κυβέρνηση υπό τον Μπάιντεν, έναν «πολύ έμπειρο και οξυδερκή πολιτικό, ο οποίος έχει λάβει στην Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας πολύ ισορροπημένες και καλά υπολογισμένες αποφάσεις».
Στην ερώτηση για το επίπεδο των γαλλο-γερμανικών σχέσεων, ο Καγκελάριος απαντά υπενθυμίζοντας τη μακροχρόνια γνωριμία και σχέση του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ επικαλείται «το γεγονός ότι εκπροσώπησα τη Γαλλία στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Asean στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα -και μίλησα τόσο εκ μέρους της Γερμανίας, όσο και εκ μέρους της Γαλλίας».
Ο Καγκελάριος τονίζει ότι το ζητούμενο την επόμενη χρονιά στο πεδίο της Ενέργειας είναι να αντισταθμιστεί πλήρως η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου, όπως ακριβώς επετεύχθη αυτό το χειμώνα, μολονότι πολλοί δεν το θεωρούσαν δυνατόν.
Ο Καγκελάριος είναι αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα τα καταφέρει και το 2023, «αν δεν αν δεν συμβεί κάτι απρόβλεπτο».
Παράλληλα, θα συνεχιστεί η κατασκευή νέων τερματικών σταθμών LNG και θα συναφθούν περαιτέρω συμβάσεις προμήθειας αερίου για το μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση από μεμονωμένους προμηθευτές: «Το αέριό μας θα προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Νορβηγία, από τις ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου, και ένα μικρό ποσοστό από την Ολλανδία».
Για μία ακόμα φορά ο Καγκελάριος απορρίπτει την ιδέα του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο (fracking), καθώς δεν υποστηρίζεται από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ υπενθυμίζει ότι οι μεγάλες επενδύσεις που θα απαιτηθούν δεν συμβιβάζονται με το στόχο του να γίνει η Γερμανία κλιματικά ουδέτερη το 2045.
Ερωτηθείς για το πακέτο ελαφρύνσεων των 200 δις ευρώ, ο Σολτς εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα αρκέσει για να μετριάσει τις υψηλές τιμές φέτος και τον επόμενο χειμώνα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά Ενέργειας.
Τέλος, και σε σχέση με τις επιδόσεις της Κυβέρνησης συνασπισμού, ο Γερμανός Καγκελάριος αξιολογεί ως επιτυχημένη την πρώτη χρονιά του. «Νομίζω ότι καταφέραμε αρκετά, παρ’ όλες τις προκλήσεις. Και νομίζω ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται το ίδιο. Τρία κόμματα με αυτοπεποίθηση συγκεντρώθηκαν για να σχηματίσουν έναν συνασπισμό, εντός του οποίου ανταλλάσσονται επιχειρήματα -και στο τέλος καταλήγουμε σε καλές από κοινού αποφάσεις».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις