Μόλις πρόσφατα εντοπίστηκε στο Twitter ένα παράξενο «πτηνό» που επέλεξε, λέει, να κρατήσει τη μεσαία του θέση, στη διάρκεια μιας πτήσης, παρότι καθόταν ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και του πρότειναν να μετακινηθεί στον διάδρομο.
«Είναι να χάνεις το μυαλό σου» έγραψε ο συγγραφέας-σκηνοθέτης Ζακ Μπόρνσταϊν, ο επιβάτης που έκανε τη σχετική «καταγγελία» βάζοντας φωτιά στα σόσιαλ μίντια. «Μόλις πρόσφερα τον διάδρομο στον τύπο που κάθεται ανάμεσα σε μένα και στη φίλη μου στο αεροπλάνο και είπε πως προτιμά να μείνει στη μεσαία θέση ανάμεσά μας».
Η κατάσταση ήγειρε πολλά ερωτήματα: ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που αγαπούν τις μεσαίες θέσεις; Και τι θέλουν από εμάς; Πολλές από τις χιλιάδες απαντήσεις που έλαβε ο Μπόρνσταϊν δείχνουν πως η μεγάλη πλειοψηφία όσων ταξιδεύουν με αεροπλάνο δεν μπορούν να διανοηθούν ότι κάποιος θα επέλεγε τη μεσαία θέση αντί για το παράθυρο ή τον διάδρομο. Κανένας σίριαλ κίλερ, είπαν. Κάποιος ψυχοπαθής. Θεόμουρλος. Ισως βρικόλακας;
Κάθονται άνετα;
Η δημοσιογράφος της «Washington Post» Χάνα Σίμσον, πάντως, εντόπισε και μερικές φευγαλέες περιπτώσεις στήριξης της μεσαίας θέσης. Ή, τουλάχιστον, ανοχής της.
«Στη μεσαία θέση δεν νιώθω υποχρεωμένος να γείρω είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά και γενικά κάθομαι άνετα» έγραψε κάποιος.
«Δεν με χτυπάνε αυτοί που περπατούν στον διάδρομο» σημείωσε ένας άλλος.
Ο Κάιλ Μπερκ, ένας καθηγητής Πληροφορικής από τη Φλόριντα, έγραψε στο Twitter πως πριν από μερικά χρόνια βρέθηκε κι εκείνος σε μια πτήση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, άλλαξε όμως θέση όταν του το ζήτησαν. Οπως είπε ο ίδιος στη «Washington Post», έχει ύψος δύο μέτρα, οπότε καμία θέση στο αεροπλάνο δεν τον βολεύει, προτιμά όμως τη μεσαία αντί για τον διάδρομο ώστε να μη χτυπούν πάνω στο γόνατο ή τον αγκώνα του ενώ κοιμάται άνθρωποι που μετακινούνται σε αυτόν – και για να έχει διπλάσιες πιθανότητες να πιάσει την κουβέντα, είναι άνθρωπος που του αρέσει αυτό.
Λιγότερη ευθύνη;
Η Σαμάνθα Τζόουνς, πάλι, κάτοικος Μέριλαντ, ενημέρωσε μέσω μέιλ τη «Washington Post» ότι προτιμάει συνήθως τη μεσαία θέση όταν ταξιδεύει μόνη της γιατί «έχει την λιγότερη ευθύνη. Δεν ελέγχω το σκίαστρο και πρέπει να περάσω μόνο έναν άνθρωπο για να βγω».
Οσο για τον Ντάνι Γκρόουνερ, έναν διευθυντή μάρκετινγκ από τη Νέα Υόρκη, αυτός δήλωσε πως καταλήγει συχνά στη μεσαία θέση γιατί η σύζυγός του προτιμάει το παράθυρο, αλλά αυτό έχει και τα καλά του: «Εκείνος που κάθεται στη μέση ανταμείβεται συνήθως και με τα δύο μπράτσα, δεξιά και αριστερά. Και αυτό είναι σημαντικό όταν είσαι 1,82 όπως εγώ και είναι στριμωγμένα τα πόδια σου μπροστά».
Η… λοταρία
Κάποιες αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να κάνουν τα μεσαία καθίσματα πιο ελκυστικά. Η Spirit Airlines, για παράδειγμα, τα έχει κάνει κατά 2,5 εκατοστά φαρδύτερα σε σύγκριση με τις θέσεις στον διάδρομο και το παράθυρο, ενώ η Virgin Australia σχεδιάζει για την άνοιξη μια λοταρία με μικρές επιβραβεύσεις για τους επιβάτες που επιλέγουν ή κάθονται αναγκαστικά στη μέση.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι άνθρωποι απεχθάνονται τη μεσαία θέση. Το πιστοποιεί και ο Σκοτ Μακάρτνεϊ, επί μακρόν κάτοχος (είναι πλέον συνταξιούχος) της στήλης «Middle Seat» στην εφημερίδα «Wall Street Journal».
«Βασικά ο λόγος που είχα προτείνει αυτό το όνομα ήταν γιατί η μεσαία θέση είναι εκείνο που όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε και τρέμουμε όταν ταξιδεύουμε» λέει. «Ο κόσμος ασχολείται πραγματικά πολύ με τη μεσαία θέση».
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις