Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας σκύλος μπορεί να εκδηλώσει φοβική επιθετική συμπεριφορά. Δείτε πώς θα τον βοηθήσετε να την ξεπεράσει
Αν ένας σκύλος είναι ανασφαλής, μπορεί να εκδηλώσει φοβική επιθετική συμπεριφορά.
«Ως επιθετική συμπεριφορά λογίζουμε τη φυσική άμυνα ενός σκύλου απέναντι σε μία απειλή.
Κάποιες φορές η απειλή είναι, όντως, υπαρκτή. Κάποιες άλλες ενδέχεται, ένας σκύλος να αντιλαμβάνεται ως απειλή κάποιο ερέθισμα, ή κατάσταση, λόγω της ανασφάλειας του. Σε αυτήν την περίπτωση, κυρίως, μιλάμε για φοβική επιθετική συμπεριφορά.
Οποιαδήποτε συνθήκη μπορεί να κάνει έναν σκύλο να φοβηθεί για την ακεραιότητα του, ή την ασφάλειά του, είναι συνθήκη που «γεννά» τη φοβική επιθετικότητα», εξηγεί ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με εμπειρία σε σκύλους με επιθετικές τάσεις και συμπεριφορές.
Η επιθετικότητα λόγω φόβου, στους σκύλους είναι, όπως μας λέει ο κ. Πιτσικάλης, μια μορφή αυτοάμυνας, και μπορεί να εμφανιστεί προς ανθρώπους, άλλα ζώα, ακόμη και σε αντικείμενα. Όταν ένας σκύλος αισθάνεται ότι απειλείται, χρησιμοποιεί τη «γλώσσα του σώματος» για να δείξει πως αισθάνεται άβολα, φόβο, ή απειλή. Πολλές φορές, μπορεί να προβεί σε μία «επίθεση» κατά του ερεθίσματος που θεωρεί πως απειλεί την ασφάλειά του.
«Πέρα από το γονιδιακό υπόβαθρο, την ανατροφή, την εκπαίδευση και το περιβάλλον όπου ζει ένας σκύλος, η ελλιπής κοινωνικοποίησή του στα πρώιμα στάδια ανάπτυξής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τυχόν ανασφάλειες που μπορεί να οδηγήσουν έναν σκύλο σε επιθετικές συμπεριφορές», αναφέρει ο κ. Πιτσικάλης.
Εξηγεί πως, αν ο σκύλος μας εμφανίζει επιθετικές συμπεριφορές λόγω φόβου, η εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι η ακόλουθη: Ξεκινάμε με την αξιολόγηση από επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, περνάμε στο στάδιο της εκπαίδευσης του ζώου, και κυρίως στην αντιμετώπιση των ανασφαλειών του. Μέσα από την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση των φόβων, ή των φοβιών, του σκύλου μπορούμε να τον βοηθήσουμε να απευαισθητοποιηθεί σε ερεθίσματα που τον τρομάζουν και, ως εκ τούτου, να δουλέψουμε με τις επιθετικές τάσεις του. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε ήδη καλά μαθημένες συμπεριφορές, ευχάριστες για αυτόν, με έντονους ενισχυτές, όπως είναι ένα αγαπημένο του παιχνίδι, ή αγαπημένες λιχουδιές, σε περιβάλλοντα με έντονη κίνηση/θορύβους, κτλ. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε το ζώο να εστιάζει σε εμάς, να μας εμπιστεύεται, και να εξοικειώνεται με συνθήκες στις οποίες ένιωθε άβολα.
Κλείνοντας, ο κ. Πιτσικάλης επισημαίνει ότι οι επιθετικές συμπεριφορές ενός σκύλου λόγω ανασφαλειών/φόβων/φοβιών, τις περισσότερες φορές είναι δυνατόν να διορθωθούν, με την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες του ζώου θα εστιάσουν την προσοχή τους στην καθοδήγηση ενός επαγγελματία.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις