ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: Έχουμε χρέος προς τις γενιές που έρχονται, να τους παραδώσουμε μία χώρα ελεύθερη

Πρόεδρος: Έχουμε χρέος προς τις γενιές που έρχονται, να τους παραδώσουμε μία χώρα ελεύθερη

Κανένας δεν μπορεί να σώσει ένα λαό, ο οποίος δεν ενώνει τις δυνάμεις του, υπογράμμισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο.

“Είναι κοινά παραδεκτό πως κανένας δεν μπορεί να σώσει ένα λαό που ο ίδιος δεν ενώνει τις δικές του δυνάμεις για να ξεπεράσει τα αδιέξοδα, αλλά ιδιαίτερα που η πολιτική του ηγεσία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν, όπως και είναι ιστορικά δεδομένο πως όπου επικρατεί η διχόνοια, εκείνο που με βεβαιότητα ακολουθεί είναι η καταστροφή. Αυτό εξάλλου είναι και το δίδαγμα της σημερινής μαύρης επετείου”, τόνισε ο Πρόεδρος.

Έχουμε χρέος προς τις γενιές που έρχονται, να τους παραδώσουμε μία χώρα ελεύθερη, μια χώρα χωρίς στρατούς κατοχής, μια πατρίδα που θα εγγυάται την ειρήνη και τη συνδημιουργία του συνόλου των πολιτών της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Πρόεδρος, ο οποίος είπε ότι αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας και με στόχο να απαλλαγούμε από τα αμείλικτα δεδομένα της κατοχής, έχουμε εμπλακεί σε ένα διάλογο,  προκειμένου να επιτύχουμε την επανένωση και την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Είναι, είπε, ακόμη νωρίς να προβεί σε απολογισμό του διαπραγματευτικού έργου, που έχουν πετύχει, ωστόσο, διαβεβαίωσε πως με την εκλογή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας και ελπίδας.

Επιτέλους, είπε, “μπορούμε να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε με αλληλοσεβασμό προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση που θα ανατρέπει την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων. Παράλληλα, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να πάψουμε να είμαστε δέσμιοι συνθημάτων, δημιουργώντας πολλές φορές φρούδες, ελπίδες”.

Όπως σημείωσε, “τα 41 χρόνια κατοχής, δεν δημιούργησαν μόνο ένα απαράδεκτο στάτους κβο,  αλλά έχουν επιπλέον διαμορφώσει νέα δεδομένα, τα οποία δυστυχώς, έχουν έντονα αλλοιώσει ουσιαστικά, σημαντικά συστατικά της λύσης που επιδιώκουμε”, για να προσθέσει ότι “παρά ταύτα,  δεν μπαίνουμε σε αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία μοιρολατρικά, αλλά το αντίθετο, έχουμε το σθένος και την επιμονή να διεκδικήσουμε εκείνα που μας αξίζουν”.

“Θέλω να ελπίζω πως με τις εργώδεις προσπάθειες μας θα βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα ή όπου είναι αδύνατον τουλάχιστον να  αμβλυνθούν οι επιπτώσεις που η κατοχή έχει συσσωρεύσει. Ξέρουμε ποίοι είναι οι σκόπελοι που πρέπει να αποφύγουμε και είναι με αυτοπεποίθηση και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα που διεκδικούμε την επίτευξη των στόχων μας.
Στη νέα διαπραγμάτευση δεν εργαζόμαστε σε αντιπαράθεση με τον ηγέτη της άλλης κοινότητας. Προσπαθούμε μέσα από μια συνεργασία να διαμορφώνουμε εκείνο το πλαίσιο που θα καθιστά τους Κυπρίους αφέντες στην πατρίδα τους”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επίσης, είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μέσα από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης και δημιουργίας μέσα από τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που θα επιτρέπει την αποτελεσματική και ισότιμη συμμετοχή της Κύπρου στην ομάδα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε πως “αποτελεί ένα τίτλο τιμής,  για την εργατικότητα του λαού μας και προνόμιο που κερδίσαμε, για τη χώρα με τις θυσίες του λαού και τον ενταξιακό μας αγώνα”, για να προσθέσει πως είναι αποφασισμένος αυτό το προνόμιο να το διασφαλίσει για όλους τους πολίτες της πατρίδας μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

“Θέλουμε να κατοχυρώσουμε πως οι θεσμοί του νέου κράτους που συζητούμε που διαπραγματευόμαστε θα φέρουν εν τη γενέσει τους το ευρωπαϊκό στίγμα. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εμπειρία που αποκομίζουμε καθημερινά από τη συμμετοχή μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δημιουργεί τις προϋποθέσεις και μας παρέχει δικλείδες ασφαλείας για την επίτευξη κι εφαρμογή μιας πραγματικής επανένωσης της πατρίδας μας και ισότιμης συνεργασίας του συνόλου του κυπριακού λαού”, ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι “με τον ίδιο τρόπο που το ευρωπαϊκό κεκτημένο διασφαλίζει ισότιμα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και όλων των κρατών και των εθνών που συναποτελούν την Ευρώπη, θα διασφαλίζει και τα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών και των κοινοτήτων που συναποτελούν την Κυπριακή Δημοκρατία”.

Αναφερόμενος στην παρουσία στην Κύπρο, του Προέδρου της Κομισιόν, “του φίλου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ”, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “μάς έχει ενθαρρύνει πως σε αυτή την προσπάθεια μας αρωγός θα είναι και η Ευρώπη και η Ελλάδα βεβαίως αλλά θα έχουμε την πολύπλευρη – πολιτική, τεχνοκρατική και οικονομική ακόμη- στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, σημειώνοντας πως “ανέκαθεν πιστεύαμε στην ανάγκη της παρουσίας της Κύπρου στη διεθνή πολιτική σκηνή σε μια προσπάθεια οικοδόμησης εκείνων των συμμαχιών και ερεισμάτων, που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να διαμορφώσουν ευνοϊκό κλίμα για να πετύχουμε το συντομότερο την επανένωση της Κύπρου γιατί μόνο έτσι, αναβαθμίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν δυνατόν να πετύχουμε τους στόχους μας”.

Είπε ακόμα πως “πάντοτε πιστεύαμε πως η χώρα μας με το σταθερό πολιτειακό της καθεστώς, τους θεσμούς και το υψηλού επιπέδου προσωπικό που έχει θα μπορούσε να παίξει ένα ιδιαίτερο ρόλο στην εύφλεκτη περιοχή μας”, για να προσθέσει πως “οι συστηματικές προσπάθειες και η ενίσχυση των σχέσεων με τους γείτονες μας, τις χώρες του Αραβικού Κόλπου και άλλες φίλες χώρες της περιοχής και όχι μόνον, έχουν αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο, τον ειδικό ρόλο που καλείται να παίξει η χώρα μας στην περιοχή”.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα βρίσκεται στην Κύπρο, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, για να γίνει όπως είπε, “ένα ακόμη βήμα στην εμβάθυνση των σχέσεων μας”.

Επιπλέον, ανέφερε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στη Λευκωσία και η Υπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, λέγοντας πως πρόκειται για επισκέψεις, που αναδεικνύουν τη χώρας ως χώρα που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ειρήνης στην περιοχή.

“Αυτό τον ειδικό ρόλο θα μπορέσουμε να τον αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο, εάν γίνει κατορθωτό σύντομα – ελπίζω- να λύσουμε το εθνικό μας θέμα και να προσδώσουμε στην πατρίδα μας τη θέση που της αναλογεί στον παγκόσμιο χάρτη”, είπε.

Μετά την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα για την Κύπρο από το φωνητικό σύνολο «Διάσταση».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top