ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: 8.000 οροθετικοί στην Ανατολική Ουκρανία περιμένουν φάρμακα

ΟΗΕ: 8.000 οροθετικοί στην Ανατολική Ουκρανία περιμένουν φάρμακα

Περίπου 8.000 οροθετικοί στην ανατολική Ουκρανία κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρή έλλειψη φαρμάκων μέσα στον επόμενο μήνα εξαιτίας του αποκλεισμού που πλήττει την περιοχή όπου μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ oυκρανών στρατιωτών και φιλορώσων ανταρτών, προειδοποίησε σήμερα αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται ταυτόχρονα αντιρετροϊκά φάρμακα και υποκατάστατα της ηρωίνης όπως η μεθαδόνη, τα οποία σήμερα παραμένουν αποκλεισμένα στα σημεία ελέγχου του ουκρανικού στρατού ή σε αυτά που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών.

Οι ασθενείς αυτοί "βρίσκονται ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων μαχητών", δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το AIDS στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία Μισέλ Καζατσκίν κατά την έναρξη του 8ου συνεδρίου για την παθογένεια του ιού HIV το οποίο διεξάγεται έως την Τετάρτη στο Βανκούβερ του δυτικού Καναδά.

Για να διευθετηθεί αυτό το επιτακτικό πρόβλημα "καλώ τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ρωσία και την Ουκρανία να αναλάβουν δράση".

Οξύτατο θα είναι το πρόβλημα στην περιοχή του Ντονμπάς και τις αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Το ένα τέταρτο των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS στην Ουκρανία κατοικούσαν άλλοτε στις περιοχές αυτές, ωστόσο χιλιάδες μεταξύ αυτών έχουν διαφύγει, υπογράμμισε ο Καζατσκίν.

Οι 8.000 εναπομείναντες στις περιοχές αυτές είναι εξαρτημένοι από ναρκωτικά και ακολουθούν αγωγή με υποκατάστατα και επίσης υποβάλλονται σε αγωγή με αντιρετροϊκά φάρμακα για τον ιό HIV. Έως τα μέσα Αυγούστου, τα αποθέματα θα έχουν εξαντληθεί, τόνισε ο αξιωματούχος.

Οι πληρωμές για τα φάρμακα έχουν ήδη καταβληθεί και η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα έχει δεσμευτεί να τα προωθήσει και να επιβλέπει τη θεραπευτική διαδικασία.

Έως σήμερα η συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών στην Ουκρανία είχε επιτρέψει την δραστική καταπολέμηση της μετάδοσης του ιού HIV αλλά, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, όλη αυτή η πρόοδος "διακυβεύεται" από την ένοπλη σύγκρουση, την οικονομική κρίση και την αποχώρηση των μκο από την περιοχή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ουκρανία είχε επίσημα στις αρχές του 2014 σχεδόν 234.000 οροθετικούς ηλικίας άνω των 15 ετών και ήταν αντιμέτωπη με την χειρότερη επιδημία AIDS στην Ευρώπη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top