«Η Παιδεία είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα προς τη νέα εποχή», δήλωσε κατά τη διάρκεια Διάσκεψης Τύπου με θέμα την Παιδεία, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Πλαισιωμένος από προσωπικότητες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του προγράμματος του για την Παιδεία, την Δρ. Άντρη Χατζηαντρέου, μουσικό και εκπαιδευτικό, τον Μενέλαο Μενελάου, Προϊστάμενο Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας και την Αλεξία Κουντουρή, νομικό και υπεύθυνη για την ετοιμασία του εκλογικού προγράμματος, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσίασε σήμερα ενώπιον εκπροσώπων των ΜΜΕ, το όραμα και τις προτάσεις του για τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης.
Της Διάσκεψης Τύπου, προηγήθηκε συνάντηση με την Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδεία, κ. Δέσπω Μιχαηλίδου, όπου αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του θεσμού, την δράση του αλλά και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Ανοίγοντας την ομιλία του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, επεσήμανε πως για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης δεν αποτελεί απλώς μία πολιτική επιλογή, αλλά κοινωνική ανάγκη.
Όπως επεσήμανε, τα τελευταία δέκα χρόνια δυστυχώς η Παιδεία ταλαιπωρήθηκε στα χέρια κυβερνώντων που δεν είχαν όραμα, δεν είχαν σχέδιο και στόχους. «Η παιδεία αφέθηκε στη δίνη πρόχειρων σχεδιασμών, μονομερών αποφάσεων και αμφιλεγόμενων και αποσπασματικών πολιτικών. Θέλουμε και μπορούμε να τα αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά», ανέφερε.
Θα τα αφήσουμε, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που αγγίζει διάφορους άξονες της εκπαίδευσης, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο εκλογικό μας πρόγραμμα για την παιδεία, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, σημείωσε.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Ενιαίο Δημόσιο Σχολείο πρότυπο ποιότητας και πρότυπο της Κοινωνίας που οραματιζόμαστε. Ένα σχολείο ανθρώπινο, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και καινοτόμο, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Που θα παρέχει από τη μια τις απαιτούμενες γνώσεις, αλλά από την άλλη θα δίνει έμφαση στη διαδικασία της γνώσης, καλλιεργώντας παράλληλα την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες που απαιτεί η σύγχρονη εποχή. Που θα διαμορφώνει ενημερωμένους, ενεργούς, δημιουργικούς και διεκδικητικούς πολίτες, εμφορούμενους από δημοκρατικά ιδεώδη, πανανθρώπινες αξίες, κοινωνικές ευαισθησίες και αγάπη για την πατρίδα και τους κατοίκους της», υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο υπάρχουν οι υποδομές για την υλοποίηση του ολοήμερου σχολείου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απάντησε ότι σίγουρα θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την πλήρη υλοποίηση του. Την ίδια ώρα, συνέχισε, αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα για την εκπλήρωση του εν λόγω στόχου, για την αντιμετώπιση τυχόν δυσκολιών που θα προκύψουν.
«Για παράδειγμα, μέχρι όλα τα σχολεία να μπορούν να παρέχουν τα ίδια τη σίτιση των μαθητών, μπορούν να προμηθεύονται την τροφοδοσία μέσω catering», συμπλήρωσε.
Ερωτήθηκε επίσης για τον διαχωρισμό της Εκκλησίας με την εκπαίδευση και κατ’ επέκταση με το κράτος, με τον Α. Μαυρογιάννη να τάσσεται υπέρ του πλήρους διαχωρισμού. «Δεν μπορεί να επεμβαίνει ο ένας στους τομείς του άλλου», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την απασχόληση με καθεστώς αορίστου χρόνου και με αγοράς υπηρεσιών, διευκρίνισε πως στοχεύει στην κατάργηση τους, καθώς στους εκπαιδευτικούς, θα πρέπει να παρέχονται τα απαραίτητα εργαλεία για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Τόνισε ότι, εάν αυξήσουμε την ποιότητα ζωής των εκπαιδευτικών, τότε αυξάνουμε και την ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχεται.
«Θέλουμε να βλέπουμε ποιο είναι το δίκαιο για τους ανθρώπους που εργάζονται και για τα παιδιά. Να σκεφτόμαστε την ευημερία των ανθρώπων που απασχολούνται, που επιτελούν μία αποστολή», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις