Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε εκ νέου όλους όσοι έχουν τις όποιες πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, να μην διστάσουν να θέσουν αυτές τις πληροφορίες υπόψη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.
Παράλληλα είπε ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημείωσε τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι τα κύρια δεινά το 1974 τα υπέστησαν οι Ελληνοκύπριοι, επισημαίνοντας ότι αυτό “δείχνει ανδρεία”.
Σε χαιρετισμό του χθες βράδυ στην εκδήλωση για τους αγνοούμενους στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος στους συγγενείς των αγνοουμένων, είπε ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς απαντήσεις για την τύχη των προσφιλών τους προσώπων, η ανάγκη για διαπίστωση της αλήθειας για την τύχη των συγγενών τους γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.
Χαιρέτισε και τους συγγενείς αγνοουμένων από την Ελλάδα και εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη για την προσφορά των παιδιών τους, “των παιδιών μας, που τα ίχνη τους χάθηκαν ενώ υπερασπίζονταν την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση δεν θα παύσει να απαιτεί “τη διερεύνηση της τύχης των ανθρώπων σας, των ανθρώπων μας και τίποτε δεν θα μας εμποδίζει να αναζητούμε με κάθε τρόπο την αλήθεια”.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “πέρασαν 41 πικρά χρόνια από τότε που ζείτε την πιο οδυνηρή επίπτωση της τουρκικής εισβολής, το πιο τραγικό ανθρώπινο δράμα, το δράμα να αγνοείς την τύχη των αγαπημένων σου” και ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό, “απαίτηση της δικής μας πλευράς διαχρονικά ήταν πάντα η διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου.”
“Ο στόχος είναι να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί πόνο σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και ειδικά τους συγγενείς που έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να πάρουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους και να μπορέσουν να τελέσουν τις κηδείες τους, σύμφωνα με τη θρησκεία και τις ιερές τους παραδόσεις”, τόνισε.
Πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για την όλη διαδικασία της διερεύνησης, σημείωσε, “είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων πληροφοριών, ο εντοπισμός και η ανασκαφή των χώρων ταφής των αγνοουμένων. Είναι το πιο αποφασιστικό βήμα για την έναρξη της επίπονης, επιστημονικής διαδικασίας που ακολουθεί. Για αυτό θέλω να επαναλάβω την έκκλησή μου, μια έκκληση που την έχουμε από κοινού υποβάλει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί: Όσοι έχουν τις όποιες πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων μας, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, να μην διστάσουν να θέσουν αυτές τις πληροφορίες υπόψη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους”.
Ο Πρόεδρος είπε ότι “ασκούμε πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να πεισθεί επιτέλους η Τουρκία να συνεργαστεί και να επιτρέψει τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές που έχουν μετατρέψει σε κλειστές στρατιωτικές ζώνες”.
Ανέφερε ότι έχει εγείρει το θέμα προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θέμα, όχι μόνο του ψηφίσματος της Ευρωβουλής του περασμένου Φεβρουαρίου, αλλά και της απόφασης του ΕΔΑΔ ενώ η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί και προς τα πέντε Μόνιμα Μέλη. Ωστόσο “όσο, δυστυχώς, παραμένει άλυτο το κυπριακό πρόβλημα, όσο δηλαδή θα υπάρχουν στρατοί κατοχής για να χαρακτηρίζουν «στρατιωτικές ζώνες» κάποιες των κατεχομένων περιοχών μας θα είναι αδύνατη, δυστυχώς, η ανεύρεση ή τουλάχιστον η διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων”.
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν θα πάψει, με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, να επιδιώκει, μέσα από τις δοσμένες συνθήκες, “να επιτύχουμε επιτέλους μια λύση που θα καταργεί στρατούς και θα καταργεί στρατιωτικές ζώνες και θα δίδει το δικαίωμα στον κάθε Κύπριο πολίτη να εγκαθίσταται ελεύθερα εκεί και όπου ο ίδιος επιθυμεί, να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα του δικαιώματα.”
“Και είναι προς αυτή την κατεύθυνση που θέλω να πιστεύω ότι επιτυγχάνουμε σταδιακά, αλλά σταθερά, τους στόχους που έχουμε θέσει. Το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ένα από τα συστατικά στοιχεία της λύσης”, τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις