Στο 8,7% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο – Που καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε αγαθά και προϊόντα

Στο 8,7% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο – Που καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε αγαθά και προϊόντα

Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2022 αυξήθηκε με ρυθμό 8,7%, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,54 μονάδες και έφτασε στις 114,55 μονάδες σε σύγκριση με 114,01 μονάδες τον Οκτώβριο 2022, σημειώνοντας 0,47% άνοδο.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2021 καταγράφηκαν στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 32,3% και στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 16,3%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάστηκε στα Νερό, κατά 3,6%.

Συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2021, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο, που είναι αυξήθηκε κατά 17,3%, στην κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά, με αύξηση 15,5%, και στην κατηγορία Μεταφορές με 10,7%.

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση, που αυξήθηκε κατά 1,38%.

Τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Νοεμβρίου 2022 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 είχαν οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά, με επίπτωση 2,97 μονάδες, Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο με 2,36 μονάδες και οι Μεταφορές, με 1,76 μονάδες.

Οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά, με 0,19 μονάδες, οι Μεταφορές με 0,16 μονάδες και η Ένδυση και Υπόδηση με 0,11 μονάδες είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Νοεμβρίου 2022 σε σύγκριση με το δείκτη του Νοεμβρίου 2021 είχαν τα Πετρελαιοειδή, με επίπτωση 1,58 και ο Ηλεκτρισμός, με 1,40.

Τέλος, τα Πετρελαιοειδή, με 0,23 μονάδες είχαν την μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Νοεμβρίου 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα.

Για την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2022, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 8,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο, που αυξήθηκε κατά 21,4% και στις Μεταφορές, με αύξηση 16,9%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Οι Βρετανικές Βάσεις δεν είναι πια ταμπού: Το μήνυμα του Νίκου Χριστοδουλίδη από τις Βρυξέλλες και η αρχή ενός δύσκολου διαλόγου

Οι Βρετανικές Βάσεις δεν είναι πια ταμπού: Το μήνυμα του Νίκου Χριστοδουλίδη από τις Βρυξέλλες και η αρχή ενός δύσκολου διαλόγου

Η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες δεν ήταν μια τυπική διπλωματική τοποθέτηση. Ήταν μια κίνηση με σαφή πολιτικό βάρος, υψηλό συμβολισμό και, κυρίως, στρατηγική στόχευση. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο επανέρχεται με ένταση στο προσκήνιο, όχι ως ιστορική εκκρεμότητα, αλλά ως ζωντανό πολιτικό και κυριαρχικό ζήτημα.

BEST OF TOTHEMAONLINE