ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Το 1974 κύρια θύματα ήταν οι Ελληνοκύπριοι

Ακιντζί: Το 1974 κύρια θύματα ήταν οι Ελληνοκύπριοι

Θα είναι προς το συμφέρον όλων και ειδικότερα των μελλοντικών γενεών να καταλήξουμε σε λύση με βάση το κοινό μας όραμα και συμφέρον, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε μήνυμα που μεταδόθηκε από τον παράνομο Μπαϊράκ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974.

Στο μήνυμά του ο Τ/κ ηγέτης κάνει αναφορά στα γεγονότα που ακολούθησαν την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας λέγοντας ότι επρόκειτο για μια δύσκολη περίοδο για ολόκληρο το νησί καθώς αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αναφέρεται και στο πραξικόπημα για να πει ότι περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση και ότι ένα τέτοιο πραξικόπημα θα μπορούσε να αποφευχθεί “μόνο με μια στρατιωτική επιχείρηση”.

“Και αυτό ήταν ό,τι συνέβη στις 20 Ιουλίου 1974.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμα και εμείς που αναφερόμαστε στην επιχείρηση ως `ειρηνική επιχείρηση` (Peace Operation), ήταν πράγματι ένας πόλεμος.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολεμικές συνθήκες ήταν δύσκολες και σκληρές. Κάποιοι έχασαν την ζωή τους και άλλοι έχασαν τους συγγενείς τους, σπίτια χάθηκαν και οικογένειες διασκορπίστηκαν. Επιπλέον, χιλιάδες από εμάς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το τραύμα της προσφυγιάς”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σημείωσε ότι παρά τα όσα πέρασαν οι Τ/κ το 1950 και το 1960, τα κύρια θύματα της τραγωδίας του 1974 που προκλήθηκε από την ελληνική χούντα ήταν οι Ελληνοκύπριοι.

Μίλησε για τον `συμβολισμό της 20ης του Ιούλη΄ για τους Τ/κ λέγοντας ότι η ημερομηνία αυτή συμβολίζει την αρχή μιας νέας εποχής για τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι έπρεπε να ξεπεράσουν  πρώτα το πρόβλημα της ασφάλειας ως κοινότητα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η τ/κ κοινότητα αξίζει μια καλύτερη ζωή και ότι την ίδια ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες για επίτευξη μιας συμφωνίας, θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί μέτρα για την ενίσχυση της εσωτερικής δομής της τ/κ κοινότητας.

“Προκειμένου να επιβιώσουμε σε μια ομοσπονδιακή δομή και στην ΕΕ υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν από σήμερα κιόλας”, δήλωσε.

Ο Ακιντζί αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια δομή (στα κατεχόμενα) που να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια, που να έχει την ικανότητα να κυβερνήσει, να αναπτύξει την οικονομία της και τη δημοκρατία, λέγοντας ότι αυτό θα είναι ό, τι το καλύτερο για το μέλλον.

“Είναι ειλικρινής μου επιθυμία μου να δω τη νέα `κυβέρνηση` ευρείας βάσης να σημειώνει σημαντική πρόοδο σε αυτό το πεδίο”, ανέφερε.

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη λέγοντας ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση που να βασίζεται στην `πολιτική ισότητα και την ασφάλεια`.

“Ασκούμε ειλικρινείς προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω ότι οι προσπάθειές μας θα έχουν κατάληξη μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα υπάρξουν αποτελέσματα που θα οδηγούν σε συμφωνία, η οποία θα λάβει την έγκριση και των δύο κοινοτήτων σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα”, δήλωσε.

Ο στόχος μας, συνέχισε, είναι να υπάρξει μόνιμη ειρήνη στο νησί χωρίς να συμβιβαζόμαστε στο θέμα της ελευθερίας, της ισότητας και της ασφάλειας, όπως είπε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ακόμη ότι η λύση είναι μια αναγκαιότητα όχι μόνο για τους Τ/κ αλλά και `για την άλλη πλευρά του νησιού`.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για όλα τα μέρη και είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε λύση  με βάση το κοινό συμφέρον και το κοινό όραμα.

“Οι παλαιότερες γενεές μοιράζονται τη θλίψη των κακών εμπειριών του παρελθόντος. Τώρα θέλουμε οι νεότερες γενιές να μοιραστούν τις  ευλογίες του νησιού και να έχουν μια καλύτερη ζωή , χωρίς την αβεβαιότητα για το μέλλον”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top