ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί η Κίνα έχει εμμονή με τα lockdown;

Γιατί η Κίνα έχει εμμονή με τα lockdown;

Η στρατηγική της Κίνας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού φαντάζει παγωμένη στο χρόνο. Η χώρα ήταν η πρώτη που εισήγαγε lockdown στην πόλη Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, σχεδόν πριν τρία χρόνια.

Ακολούθησε γρήγορα lockdown ολόκληρης της επαρχίας Hubei. Τώρα όμως ο υπόλοιπος κόσμος έχει προχωρήσει ενώ η Κίνα στρέφεται σε αντιδημοφιλή lockdown ξανά και ξανά και πολλοί απορούν: Γιατί;

Οι περισσότερες χώρες χρησιμοποίησαν αυστηρούς περιορισμούς στη ζωή μας για έναν σαφή σκοπό – προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία εμβολίων κατά της Covid. Μόλις οικοδομήθηκε η ανοσία, οι περιορισμοί μειώθηκαν και η ζωή επέστρεψε στο φυσιολογικό.

Η Κίνα έχει συνειδητά επιλέξει και έχει κολλήσει σε μια στρατηγική ολοκληρωτικής καταστολής ή «μηδενικής Covid», όπως έχει καθιερωθεί, προκαλώντας κλιμακούμενες εσωτερικές αντιδράσεις, όπως φάνηκε και από τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, που «άγγιξαν» ακόμη και το πανίσχυρο καθεστώς του προέδρου Σι.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να ελπίζεις απλώς να φύγει ο ιός, επομένως κάθε φορά που εμφανίζεται χρειάζονται περισσότερα lockdown.

Το «αγκάθι» των εμβολιασμών
Και ακόμη κι αν η Κίνα το ήθελε, η αδυναμία του προγράμματος εμβολιασμού της σημαίνει ότι η εγκατάλειψη της μηδενικής Covid τώρα θα οδηγούσε σε τεράστιους αριθμούς θανάτων, αναφέρει το BBC.

Αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο με τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται όσο και με τη μεταφορά τους στα πιο ευάλωτα άτομα. Η Κίνα έχει αναπτύξει τα δικά της εμβόλια – CoronaVac και Sinopharm. Αυτά μπορεί να μην είναι αναποτελεσματικά, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, αλλά δεν είναι τόσο αποδοτικά όσο τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αλλού στον κόσμο.

Τα κινεζικά εμβόλια παίρνουν ολόκληρους κορωνοϊούς, τους σκοτώνουν και τους βάζουν σε ένεση για να εκπαιδεύσουν το σώμα να καταπολεμά ολόκληρο τον ιό.

Αντίθετα, η τεχνολογία εμβολίου mRNA που χρησιμοποιείται από τη Pfizer και τη Moderna εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται μόνο στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού – το βασικό μέρος που χρησιμοποιείται για τη μόλυνση των κυττάρων του σώματός μας. Θα μπορούσε να είναι αυτή η διαφορά – στοχεύοντας τα πάντα αντί την εστίαση στο κρίσιμο μέρος – που προσφέρει λιγότερη προστασία.

Στοιχεία από το Χονγκ Κονγκ, που δημοσιεύθηκαν στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet, υποδεικνύουν ότι δύο δόσεις Pfizer/BioNTech παρέχουν 90% προστασία από σοβαρές ασθένειες ή θάνατο. Το ισοδύναμο ποσοστό για δύο δόσεις Sinovac είναι 70%.

Η χρήση ενός λιγότερου ισχυρού εμβολίου σημαίνει ότι απαιτείται ακόμη περισσότερος εμβολιασμός στον πληθυσμό για το ίδιο αποτέλεσμα. Το θέμα στην Κίνα είναι πολύ λίγοι από τους ηλικιωμένους – που είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από Covid – έχουν εμβολιαστεί.

Το πλεονέκτημα της μηδενικής Covid ήταν πολύ λίγοι άνθρωποι που πέθαναν – περίπου 5.000 θάνατοι σε μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων. Ωστόσο σημαίνει επίσης πολύ μικρή φυσική ανοσία που προέρχεται από την ανάρρωση όσων κόλλησαν.

Συνολικά, η Κίνα παραμένει ευάλωτη στον ιό και όλα αυτά αφήνουν τη χώρα με ένα τεράστιο πρόβλημα: Οι νέες παραλλαγές, όπως η Όμικρον, εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα από τον ιό που εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια και υπάρχει διαρκής κίνδυνος για την Κίνα.

Ο πλήρης εμβολιασμός και η ενίσχυση σώζει ζωές, αλλά δεν εμποδίζει την εξάπλωση του ιού. Σε έναν κόσμο 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, είναι δύσκολο να αποφευχθεί η είσοδος του ιού. Και αν η Κίνα δεν σπεύσει να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς μόλις έρθει νέο κύμα του ιού, τότε κινδυνεύει με τη φρίκη των πρώτων ημερών της πανδημίας.

Εκτιμήσεις από τον Μάρτιο, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Medicine, ανέφεραν ότι πλέον ο τερματισμός της μηδενικής Covid θα μπορούσε να κατακλύσει τα νοσοκομεία με 15 φορές περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται νοσοκομειακές κλίνες από αυτούς που είναι διαθέσιμοι σήμερα. Προέβλεψε περίπου 1,5 εκατομμύριο θανάτους.

Η επιλογή είναι μεταξύ της επ’ αόριστον εξάρτησης από τα lockdown και της επίλυσης του προβλήματος ανοσίας της χώρας. Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η μηδενική Covid δεν είναι βιώσιμη και θα πρέπει να υπάρξει μια μετατόπιση πολιτικής.

Άλλες χώρες πραγματοποίησαν επιτυχώς το πέρασμα από τη «μηδενική Covid» στη ζωή με τον ιό. Τόσο η Νέα Ζηλανδία όσο και η Αυστραλία πάτησαν σκληρά τον ιό στην αρχή της πανδημίας και χρησιμοποίησαν εμβόλια για να ανοίξουν. Τώρα το ερώτημα για την Κίνα παραμένει το ίδιο όπως στην αρχή: Ποια είναι η στρατηγική εξόδου;

Πηγή: BBC, kathimerini.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μανούσος Μανουσάκης - Κηδεία: Οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες λένε το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη

• «Μαύρισαν» την είσοδο - Έκρηξη κροτίδας σε τοίχο δικηγορικού γραφείου τα μεσάνυχτα

• Βάζεις βάρος τον χειμώνα ακόμη κι αν προσέχεις; Ποιος ο λόγος - Συμβουλές στο «Τ» από κλινικό διατροφολόγο

• Προ των πυλών η εποχική γρίπη: Πότε αναμένεται έξαρση και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν - Τι πρέπει να προσέξουμε

• Συνέχεια στο θρίλερ με τα νεκρά βρέφη: Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη

• Αντώνης Ρέμος – Δέσποινα Βανδή: Η λαμπερή πρεμιέρα τους στη μουσική σκηνή NOX - Φωτογραφίες και βίντεο



ΠτΔ στην ΕΡΤ - «Αμοιβαία ειλικρίνεια στις ελληνοκυπριακές σχέσεις» - Η αναφορά του στο Κυπριακό και τον Ερντογάν

ΠτΔ στην ΕΡΤ - «Αμοιβαία ειλικρίνεια στις ελληνοκυπριακές σχέσεις» - Η αναφορά του στο Κυπριακό και τον Ερντογάν

Ως αμοιβαία, απολύτως ειλικρινείς, χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνέντευξη στον ανταποκριτή του ΕΡΤΝews, Κωστή Κωνσταντίνου. Μερικά μόλις 24ωρα πριν από την πολύ σημαντική δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη Ελλάδας και Κύπρου στη Λευκωσία ο Κύπριος Πρόεδρος δέχθηκε τo ΕΡΤNews στο Προεδρικό Μέγαρο και μίλησε με ειλικρίνεια για όλα, αρχής γενομένης από τη διαφορά της νέας προσέγγισης που εγκαινίασαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top