Περίπου ένα δισεκατομμύριο νέοι άνθρωποι παγκοσμίως είναι πιθανό να κινδυνεύουν από απώλεια ακοής, εξαιτίας της συνήθειάς τους να ακούνε με ακουστικά ή να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με πολύ δυνατή μουσική, όπως συναυλίες και εξόδους σε νυχτερινά μαγαζιά. Αυτό υποστηρίζει μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο BMJ Global Health.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετα – ανάλυση 33 μελετών που έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και αφορούσαν συνολικά σε 19.000 συμμετέχοντες, ηλικίας 12-34 ετών. Η ομάδα μελέτης διαπίστωσε ότι το 24% των νέων είχε ανθυγιεινές συνήθειες, που σχετίζονταν με τη χρήση ακουστικών, τα οποία συνδέονται σε συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον, υπολογίστηκε ότι ένα 48% εκτίθεται σε επικίνδυνα επίπεδα θορύβου σε χώρους όπως τα κλαμπ και οι συναυλίες.
Συνδυάζοντας αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι περίπου 670.000 – 1.35 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους. Το μεγάλο εύρος οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο γεγονός ότι ορισμένοι νέοι μπορεί να εκτίθενται συνδυαστικά και στους δύο κινδύνους, επισημαίνει η Lauren Dillard, ειδική ακοής στο Medical University of South Carolina.
«Δυστυχώς, οι άνθρωποι αγαπούν να ακούνε μουσική πολύ δυνατά», παραδέχτηκε η ίδια.
Πώς μπορούν να προστατευθούν οι άνθρωποι
Η δρ. Dillard υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο απώλειας ακοής εξαιτίας των ακουστικών είναι να μειώσει την ένταση, αλλά και να χρησιμοποιεί τα ακουστικά για μικρότερες περιόδους. Επιπλέον, οι χρήστες ακουστικών μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές που παρακολουθούν πόσο δυνατά αναπαράγεται η μουσική. Είναι, επίσης, προτιμότερο, σύμφωνα πάντα με την ειδικό, οι χρήστες να επιλέγουν ακουστικά που έχουν τη ρύθμιση «noise-cancelling», η οποία μειώνει τους εξωτερικούς ήχους, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να αυξάνετε την ένταση ακόμη περισσότερο για να περιορίσετε την περιφερειακή φασαρία. Σε ό,τι αφορά στους χώρους και τις εκδηλώσεις με δυνατούς ήχους, η δρ. Dillard προτείνει να φοράτε ωτασπίδες.
Η ίδια καλεί, παράλληλα, τις κυβερνήσεις να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με τις υγιείς συνήθειες ακρόασης, δημιουργώντας πλαίσια που θα καθορίζουν την επιτρεπόμενη ένταση σε μια μουσική εκδήλωση. Στην ίδια λογική πρέπει να κινηθούν και οι κατασκευαστικές εταιρείες τηλεφώνων, προειδοποιώντας τους χρήστες όταν ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση του ήχου, καθώς και να περιλαμβάνουν δυνατότητες γονικού «κλειδώματος», ώστε να αποτρέπουν την αλόγιστη έκθεση των παιδιών σε δυνατούς ήχους.
«Μπορεί να διασκεδάζετε, αλλά δεν είναι καλή ιδέα για την υγεία σας μακροπρόθεσμα. Οι συνέπειες αυτών των συνηθειών θα σας συνοδεύουν σε όλη σας τη ζωή και όταν θα είστε, για παράδειγμα, 67 ετών, μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο», τονίζει η δρ. Dillard.
Περισσότεροι από 430 εκατομμύρια ανθρώπους -αριθμός που αντιστοιχεί στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού- πάσχει ήδη από απώλεια ακοής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος εκτιμά ότι ο εν λόγω αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 700 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις