Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες υποστηρίζουν όλο και περισσότερο ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωση από διάφορες ασθένειες. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι η θερμιδική πυκνότητα και η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνονται στη φάση ανάρρωσης από μια λοίμωξη μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη σοβαρότητα της λοίμωξης.
Την ίδια θεωρία έρχεται να επιβεβαιώσει νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, σε συνεργασία με έναν συνάδελφο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shenzhen, η οποία διαπίστωσε ότι άλλα χαρακτηριστικά της τροφής μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην ανάρρωση από ασθένειες. Ειδικότερα, η μελέτη που έγινε σε εργαστηριακά ποντίκια με τον ιό της γρίπης έδειξε ότι όσα τρέφονταν με μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με εκείνα που ακολούθησαν μια διατροφή με δημητριακά ολικής άλεσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Cell Reports.
Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ιός της γρίπης και κατά πόσο η διατροφή παίζει ρόλο σε αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες, σε καθεμιά από τις οποίες χορηγήθηκε διαφορετική διατροφή. Συγκεκριμένα, η μία ομάδα ακολούθησε μια δίαιτα πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η άλλη μια διατροφή με δημητριακά ολικής άλεσης. Οι δύο διατροφές θεωρήθηκαν ισοδύναμες σε θρεπτική αξία και ως εκ τούτου απίθανο να έχουν αντίκτυπο στην ανάρρωση της νόσου.
Και οι δύο ομάδες μολύνθηκαν στη συνέχεια με τον ιό της γρίπης και διατηρήθηκαν στην ίδια δίαιτα που είχαν πριν μολυνθούν. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως, όταν τα ποντίκια δεν αντιμετώπιζαν μια λοίμωξη, παρουσίαζαν μικρή διαφορά στην υγεία ή στη συμπεριφορά τους, που σχετιζόταν με τη διαφορετική διατροφή. Όταν, όμως, μολύνθηκαν από τον ιό της γρίπης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλα τα ποντίκια που τρέφονταν με υπερεπερξεργασμένα τρόφιμα πέθαναν, ενώ παράλληλα δεν κατάφεραν ποτέ να ανακτήσουν το βάρος που έχασαν λόγω της ασθένειας. Αντιθέτως, όλα τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη δίαιτα με βάση τα δημητριακά ολικής άλεσης άρχισαν να ανακτούν βάρος μέσα σε 10 ημέρες από την αρχική μόλυνση και όλα ανάρρωσαν.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η διαφορά στην επιβίωση δεν οφειλόταν σε διαφορές στην ανοσολογική απόκριση, αλλά σε προβλήματα αποκατάστασης. Σημειώνουν, ειδικότερα, ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένη τροφή έτρωγαν λιγότερο από αυτά που έτρωγαν δημητριακά ολικής άλεσης και κατέληξαν να λαμβάνουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Είχαν, επίσης, χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος. Τέλος, οι ερευνητές ανακάλυψαν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η πρωτεΐνη IFN-γ έπαιξε ρόλο στα αποτελέσματα των ποντικών.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις