Η Βρετανία δεν θα επιδιώξει κάποια εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση που να βασίζεται στην ευθυγράμμιση της χώρας με τους κανόνες του ευρωπαϊκού μπλοκ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σήμερα, ύστερα από δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνησή του επιδιώκει στενότερες σχέσεις.
«Για το εμπόριο, ας είμαι κατηγορηματικός για αυτό: υπό την ηγεσία μου, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιδιώξει κάποια σχέση με την Ευρώπη που να βασίζεται στην ευθυγράμμιση με τους ευρωπαϊκούς νόμους», δήλωσε ο Σούνακ σε συνάντηση στελεχών επιχειρήσεων απαντώντας σε ερώτηση για την σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά το εμπόριο και τους μετανάστες.
Ο Σούνακ δήλωσε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ βοήθησε να έλθει περισσότερη ελευθερία σε θέματα όπως η μετανάστευση και τα ρυθμιστικά πλαίσια και ότι διασφάλισε «σωστό έλεγχο» επί των συνόρων της χώρας.
«Χρειαζόμαστε ρυθμιστικά καθεστώτα που να είναι κατάλληλα για το μέλλον, που να διασφαλίζουν ότι αυτή η χώρα μπορεί να είναι ηγέτης σε εκείνες τις βιομηχανίες που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη του μέλλοντος. Και το να έχουμε τη ρυθμιστική ελευθερία να το κάνουμε αυτό είναι μια σημαντική ευκαιρία του Brexit», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο ετήσιο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών.
Η Βρετανία δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι δεν σχεδιάζει κάποια εμπορική σχέση με την ΕΕ τύπου Ελβετίας ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση μελετούσε τέτοιου είδους σχέδια.
Η Ελβετία έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αλλά ως αντάλλαγμα πρέπει να δέχεται ορισμένους όρους στις συνεισφορές στον προϋπολογισμό και τη μετανάστευση. Η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.
Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές στο κυβερνόν Συντηρητικό κόμμα του Σούνακ τον προειδοποίησαν χθες να μην επιδιώξει στενότερες σχέσεις με το μπλοκ.
«Πιστεύω στο Brexit, και γνωρίζω ότι το Brexit μπορεί να προσφέρει και ήδη προσφέρει τεράστια οφέλη και ευκαιρίες για τη χώρα, με τη μετανάστευση να είναι ένα από πιο άμεσα», δήλωσε ο Σούνακ.
Οι σημερινές οικονομικές και χρηματοοικονομικές δυσκολίες του Ηνωμένου Βασιλείου οδηγούν σε ολοένα και περισσότερες επικρίσεις για τις συνέπειες του Brexit, ενώ η υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με τις προβλέψεις για την οικονομία, το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR), εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι το Brexit επέφερε «σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο» στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, το 56% των Βρετανών εκτιμά πλέον ότι το Brexit ήταν λάθος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις