Τι κερδίζουν όσοι κάνουν ντους με παγωμένο νερό για 30”

Τι κερδίζουν όσοι κάνουν ντους με παγωμένο νερό για 30”

Στα παγωμένα νερά του Αρκτικού κολύμπησε ο περιβόητος Thor ή κατά κόσμον Chris Hemsworth για την ανάδειξη των ορίων της ανθρώπινης αντοχής και την επιδίωξη της μακροβιότητας με ποιοτική υγεία, τα οποία θα παρουσιαστούν στο κοινό μέσα από μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic.

Σύμφωνα με τον Ross Edgley, επιστήμονα της άσκησης, του αθλητισμού και των ακραίων σπορ που παρευρέθηκε στα γυρίσματα, η βύθιση σε παγωμένο νερό έχει αποδεδειγμένα οφέλη για τη μακροζωία και την υγεία. Μπορεί ωστόσο, σε ακραίες συνθήκες, να προκαλέσει υποθερμία και θάνατο.

Συνεπώς, μικρές δόσεις έκθεσης στο κρύο όπως κατά το παγωμένο ντους, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το μεταβολισμό, να βελτιώσουν τη διάθεση και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά έναντι συνεπειών της γήρανσης. Τι ισχύει όμως;

Καλύτερη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος

Μια από τις αλλαγές που υιοθέτησε ο Hemsworth για να αντεπεξέλθει στη δοκιμασία, ήταν να γυρίζει στο παγωμένο το νερό τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα τους ντους του. Μια σχετικά έρευνα του 2016 έδειξε ότι όσοι ολοκλήρωναν το ντους τους με κρύο νερό έλειπαν λιγότερες μέρες από την εργασία τους λόγω ασθένειας.

Μυοχαλαρωτική δράση

Τα ευρήματα σχετικά με την επίδραση του πάγου και του παγωμένου νερού στο μυικό σύστημα είναι αντικρουόμενα. Μολονότι του αποδίδονται ανακουφιστικές ιδιότητες έναντι του πόνου και της κόπωσης, δημοσιεύεται έρευνα που αμφισβητεί τα οφέλη του σχετικά με την ανάκαμψη. Εν αντιθέσει, σημειώνει ο Luke Zocchi, επιβραδύνει την αναπλήρωση της μυικής μάζας και εμποδίζει το χτίσιμό της από τη σωματική άσκηση. Μια ακόμα πρόσφατη μελέτη ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή κρύου σε τραυματισμούς και μυϊκούς πόνους δεν βοηθά.

Τα ίδια οφέλη από τη συστηματική άσκηση

Εναλλακτικές για όσους δεν αγαπούν το κρύο δίνουν ειδικοί από την κορυφαία Κλινική του Κλίβλαντ. Συγκεκριμένα, η έντονη σωματική δραστηριότητα εξασφαλίζει παρόμοια οφέλη βελτιώνοντας τη ροή του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και ενισχύοντας την ψυχική υγεία. Σε περίπτωση μυϊκού πόνου, προτείνεται αποκατάσταση μέσω ασκήσεων όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Αντιδράσεις εντός του ΔΗΚΟ για ενδεχόμενη συνεργασία με ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ

Αντιδράσεις εντός του ΔΗΚΟ για ενδεχόμενη συνεργασία με ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ

Στο κενό πέφτει η πρόταση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου για συνεργασία των κομμάτων του κεντρώου χώρου, στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη πρόταση έχει απορριφθεί από τη ΔΗΠΑ, ενώ η ΕΔΕΚ δηλώνει ότι δεν έχει ενώπιον της, οποιαδήποτε επίσημη πρόταση. Πάντως, και τα δύο κόμματα, θα κατέλθουν αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές.

BEST OF TOTHEMAONLINE