Την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάζει με έντονο τρόπο ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Όπως σημειώνει σε γραπτή του δήλωση «συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές από την Τουρκία. Μια πράξη, που καταδικάστηκε από την πρώτη στιγμή με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας η οποία, δια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποφάνθηκε με το ψήφισμα 541 (1983) κατά τρόπο δεσμευτικό ότι η ανακήρυξη είναι παράνομη και άκυρη και καλούσε όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν κράτος στην Κύπρο άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Με το ψήφισμά του μάλιστα 550 (1984) προχώρησε καλώντας όλα τα κράτη να μη διευκολύνουν ή υποβοηθούν την αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων. Τα ψηφίσματα αυτά μαζί με τόσα άλλα σχετικά, επαναβεβαιώνονται μέχρι σήμερα με νεότερα.
Η φετινή επέτειος συμπίπτει με τις ενισχυμένες και συντονισμένες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, όχι μόνο για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αλλά και για αμφισβήτηση του διεθνούς κύρους και υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα και από τη συστηματική προσπάθεια εσωτερικής και διεθνούς απονομιμοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διάβρωσης και εξουδετέρωσης του Ψηφίσματος 186 της 4ης Μαρτίου 1964, που αναγνωρίζει την συνέχιση της νομιμότητας της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις τουρκικές απόπειρες αποσύνθεσης και διάλυσης της.
Παρά τα 39 χρόνια που πέρασαν από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και 48 χρόνια από την εισβολή, η Κύπρος συνεχίζει να είναι διαιρεμένη λόγω της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, ενώ παρατηρούμε ανήσυχοι την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που εκδηλώνεται με μια προκλητική και επιθετική πολιτική, η οποία εντείνεται και επεκτείνεται και στην ευρύτερη περιοχή.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στην βάση του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και οι αρχές και αξίες της ΕΕ, που θα διασφαλίζουν τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο, εδαφικά ακέραιο, κυρίαρχο και ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, ομοσπονδιακό κράτος στην Κύπρο, χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, με τον κυπριακό λαό (Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους), στο σύνολό του να διαφεντεύει τον τόπο του σε συνθήκες ενότητας, ασφάλειας, σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης.
Μέχρι να επιτύχουμε την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας, θα πρέπει μέσα από τις ενέργειες μας να μην επιτρέψουμε την αναγνώριση ή αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων και την ίδια στιγμή, να εργαζόμαστε για την περαιτέρω αναβάθμιση και διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις