ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν και Σι βρίσκουν κοινό έδαφος για Ουκρανία, διαφωνούν για Ταϊβάν

Μπάιντεν και Σι βρίσκουν κοινό έδαφος για Ουκρανία, διαφωνούν για Ταϊβάν

Οι Πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Σι Ζιπίγκ προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια μιας τρίωρης συνόδου κορυφής στην οποία βρήκαν κοινό έδαφος για την Ουκρανία, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες διαφορές, ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Ο Μπάιντεν βγήκε από τη συνάντηση διακηρύσσοντας ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει νέος Ψυχρός Πόλεμος, καθώς και οι δύο ηγέτες μίλησαν για την επιθυμία να αποφευχθεί η μετατροπή των υψηλών εντάσεων σε σύγκρουση.

Ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι οι δύο χώρες «μοιράζονται περισσότερα, όχι λιγότερα, κοινά συμφέροντα», σύμφωνα με μια κινεζική εκδοχή της συνάντησης, η οποία ακούγεται πιο συμβιβαστική από ό,τι τα τελευταία τρία χρόνια, που εξαιτίας της πανδημίας οι προεδρικές συναντήσεις δεν γίνονταν πρόσωπο με πρόσωπο.

«Ο κόσμος αναμένει ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χειριστούν σωστά τη σχέση», είπε ο Σι.

Προσπαθώντας να αποτρέψει την αντίληψη ότι η Κίνα θέλει να αποκαθηλώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ξαναφτιάξει τον κόσμο κατά τη δική της αυταρχική εικόνα, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σι φέρεται να είπε ότι το Πεκίνο δεν επιδιώκει να αμφισβητήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε να «αλλάξει την υπάρχουσα διεθνή τάξη».

Στο κρίσιμο ζήτημα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και για τις απειλές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων, οι δύο συμφώνησαν ότι ο πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει να διεξαχθεί και δεν μπορεί να κερδηθεί, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία», πρόσθεσαν οι ΗΠΑ.

Αυτός ο κοινός σκοπός είναι πιθανό να σταματήσει τον Πούτιν, καθώς σκέφτεται πώς να αλλάξει τη πορεία ενός πολέμου στον οποίο θα μπορούσε να εξαρτάται η επιβίωση του καθεστώτος του, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ωστόσο, συνεχίζει, οι δύο ηγέτες συγκρούστηκαν κυρίως στο ζήτημα του μέλλοντος της Ταϊβάν.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί απότομα για την Ταϊβάν, με την Κίνα τον Αύγουστο να διεξάγει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις μετά από επίσκεψη στην αυτοδιοικούμενη δημοκρατία, την οποία διεκδικεί, από την Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι η Ταϊβάν είναι «η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μπάιντεν είπε στον Σι ότι αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αλλαγές στην Ταϊβάν -- αφού ο ηγέτης των ΗΠΑ επανειλημμένα έδειξε ότι η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να υπερασπιστεί το νησί στρατιωτικά και εξέφρασε τις «αντιρρήσεις» των ΗΠΑ για τις «καταναγκαστικές και ολοένα πιο επιθετικές ενέργειες της Κίνας προς την Ταϊβάν, οι οποίες υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στην ευρύτερη περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ευημερία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν ώθησε επίσης την Κίνα να νουθετήσει τη σύμμαχο Βόρεια Κορέα μετά από μια σειρά δοκιμών πυραύλων που έχει σπάσει το ρεκόρ και που έχει εγείρει φόβους ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πραγματοποιήσει σύντομα την έβδομη πυρηνική της δοκιμή και είπε ότι είναι «σίγουρο ότι η Κίνα δεν αναζητά τη Βόρεια Κορέα να εμπλακεί σε περαιτέρω κλιμάκωση".

Σε ένδειξη σύσφιξης των δεσμών των δύο χωρών, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Κίνα «για να δώσει συνέχεια στις συζητήσεις τους».

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο χώρες εργάζονται «για να σχεδιάσουν μια επίσκεψη που έχει προγραμματιστεί δοκιμαστικά για τις αρχές του επόμενου έτους».

Η τελευταία κατ' ιδίαν συνάντηση του Σι με έναν Πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν το 2019 με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως και ο Μπάιντεν, αναγνώρισε την Κίνα ως κορυφαία διεθνή ανησυχία και τον μόνο πιθανό αμφισβητία της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή.

Αν και η συνάντηση ήταν η πρώτη φορά που ο Σι και ο Μπάιντεν συναντήθηκαν ως Πρόεδροι, οι δυο τους έχουν μια ασυνήθιστα μακρά ιστορία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Μπάιντεν, πέρασε 67 ώρες ως Αντιπρόεδρος προσωπικά με τον Σι, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού του στην Κίνα το 2011 με στόχο την καλύτερη κατανόηση του τότε αρχηγού της Κίνας, καθώς και σε μια συνάντηση το 2017 στις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top