ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσωρινή συμφωνία για εργασίες στο λιμάνι Λάρνακας μέχρι 31 Μαρτίου - Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τελική λύση

Προσωρινή συμφωνία για εργασίες στο λιμάνι Λάρνακας μέχρι 31 Μαρτίου - Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τελική λύση

Σε προσωρινή, μεταβατική συμφωνία κατέληξαν εταιρεία και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Λάρνακας, με τη μεσολάβηση των Υπουργών Εργασίας και Μεταφορών, προκειμένου να συνεχίσουν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για εργασιακή ειρήνη. Η μεταβατική συμφωνία προβλέπει ανάληψη των εργασιών στον μόλο με ποσοστό διεκπεραίωσης 50-50 μεταξύ λιμενεργατών και εταιρείας, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Η κοινή συνάντηση πραγματοποιηθήκε τη Δευτέρα στο Υπουργείο Εργασίας, παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκου Κούσιου και του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσου. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι Υπουργοί προέβηκαν σε δηλώσεις.

Ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι "είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι μετά από διαβουλεύσεις που είχαμε μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών και τις δύο πλευρές είχαμε θετική κατάληξη. Με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί οι λιμενεργάτες θα αναλάβουν το 50% των εργασιών στον μόλο και αυτή η ρύθμιση θα ισχύσει μέχρι και την 31/3/2023".

Όπως είπε, σε αυτή την περίοδο οι δύο πλευρές θα συναντηθούν και θα συζητήσουν, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μία συναινετική συμφωνία. "Οι δύο πλευρές διατηρούν πλήρως τις θέσεις τους. Η εργοδοτική πλευρά διατηρεί τη θέση της ότι τις εργασίες στον μόλο, σύμφωνα και με τον νόμο αλλά και τους κανονισμούς, δικαιούται να τις εκτελεί η ίδια με δικούς της υπαλλήλους, ενώ αντίθετα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι λιμενεργάτες διατηρούν τη θέση τους ότι είναι δικαίωμά τους να εκτελούν αυτές το 100% των εργασιών", πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ο κ. Κούσιος συμπλήρωσε ότι "εμείς είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στο να μπορέσουμε να έχουμε μία κατάληξη. Αλλά δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε κάτω από πιέσεις. Είναι παράκλησή μας, να μην προχωρούμε με μέτρα που αντιτίθενται είτε στον νόμο, είτε στις διαδικασίες ή στον εργασιακό κώδικα. Απευθύνομαι τόσο στις εργοδοτικές οργανώσεις, όσο και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η εργασιακή ειρήνη πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία και θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι προς το συμφέρον του τόπου να έχουμε εργασιακή ειρήνη και να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε ένα κράτος που στηριζόμαστε στον τουρισμό να κλείνουμε τα αεροδρόμια, δεν μπορούμε να κλείνουμε ουσιώδεις υπηρεσίες, όταν αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα".

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι "είναι σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στις ουσιώδεις υπηρεσίες να υπάρχει εργασιακή ειρήνη, τόσο προς όφελος του επενδυτή, αλλά και για όφελος των εργαζομένων. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί, μαζί με τον Υπουργό Εργασίας, και τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε τις τελευταίες μέρες, έχουμε πετύχει μία ενδιάμεση, προσωρινή συμφωνία για το θέμα των εργασιών στον μόλο, όπου μέχρι και το τέλος Μαρτίου θα είναι στη βάση του 50-50 και δίνεται ο χρόνος να υπάρχει διαβούλευση να εξευρεθεί μία μόνιμη λύση στο θέμα αυτό".

Ο κ. Καρούσος πρόσθεσε ότι "έχουμε αποδείξει ως Κυβέρνηση ότι όταν δίνεται ο χρόνος για διαβούλευση, διαμεσολάβηση και όταν ακολουθούνται οι σωστές διαδικασίες μπορούμε να βρίσκουμε τις σωστές λύσεις για το καλό όλων και παράκλησή μου προς όλους, όχι μόνο για τα λιμάνια, αλλά και τα αεροδρόμια και άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες, να δίνονται και να ακολουθούνται οι σωστές διαδικασίες και να μας δίνεται ο χρόνος για διαμεσολάβηση και διαβουλεύσεις".

Απαντώντας κατά πόσο πρόκειται για παρόμοια συμφωνία με αυτή που ισχύει στο λιμάνι Λεμεσού, ο κ. Καρούσος είπε ότι η συμφωνία είναι για το λιμάνι Λάρνακας, για να δοθεί η ευκαιρία και ο χρόνος να γίνουν σωστές διαβουλεύσεις, γιατί το κάθε λιμάνι έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

"Στη Λάρνακα υπάρχει ένας επενδυτής, που είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχουμε στη χώρα μας σήμερα, €1,2 δισ. Αυτός ο επενδυτής θα προσπαθήσει να προσελκύσει εργασίες στο λιμάνι της Λάρνακας, όχι να "κλέψει" από το λιμάνι της Λεμεσού, αλλά να φέρει επιπρόσθετες εργασίες και οφέλη για την οικονομία. Αναλόγως και της αύξησης των εργασιών που υπολογίζει, θα παίξουν όλα ρόλο στην οποιαδήποτε τελική συμφωνία θα βρουν μεταξύ τους τα δύο μέρη", σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη ρύθμιση του θέματος των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι, παρόλο που το θέμα ζητήθηκε από τις εργοδοτικές οργανώσεις, εντούτοις, "πιστεύω ότι αυτά τα θέματα δεν λύνονται με νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά μέσα από διάλογο και κατάληξη με συμφωνία, που οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες να τηρήσουν. Η επιβολή με νομοθετικές ρυθμίσεις μπορεί να γίνει αν αποτύχουμε να έχουμε μία συναινετική συμφωνία", σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: Sold out με τιμές για... κροίσους στις πίστες Αθήνας και Θεσσαλονίκης

• Πέντε καυτά tips για να απογειώσετε τη σεξουαλική σας ζωή (και) το 2025

• Νέο δωρεάν Park and Ride στη Λεμεσό – Πού θα βρίσκεται και ποιες διαδρομές λεωφορείων θα εξυπηρετεί

• Απόδραση 49χρονου: Σοκάρουν όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο - Πρόταση για εικονικό γάμο και για αγορά σπιτιού είχε ο Σουηδός δραπέτης

• Στο υποβρύχιο USS Indiana ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - «Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή» - Δείτε φωτογραφίες

• Σε συμφωνία διαζυγίου έπειτα από 8 χρόνια κατέληξε πασίγνωστο ζευγάρι του Χόλιγουντ



Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Νίκο Χριστοδουλίδη το 2025- Τα συν και τα πλην της διακυβέρνησης

Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Νίκο Χριστοδουλίδη το 2025- Τα συν και τα πλην της διακυβέρνησης

Το 2024 ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε καθόλου καλά για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όλοι θα θυμόμαστε τι έγινε με το θέμα του ανασχηματισμού και την κάκιστη διαχείριση από πλευράς του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε σημείο μάλιστα που δημιούργησε τις πρώτες μεγάλες αντιδράσεις ανάμεσα στα κόμματα που τον στηρίζουν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top