Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε με την απότομη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου το καλοκαίρι του 2021 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα συνεπεία και του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, λόγω της απειλής μείωσης ή και διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από την εμπόλεμη ζώνη, προκαλεί σωρεία προβλημάτων και ανησυχιών σε πολλές χώρες.
Μία από τις βασικές ανησυχίες, είναι εάν τα κράτη είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη έλλειψη καυσίμων. Για τον κίνδυνο αυτό, μάλιστα, έχουν ήδη προειδοποιήσει ειδικοί, οι οποίοι προέβλεψαν ένα δύσκολο Χειμώνα για την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι τα αποθέματα υγρών καυσίμων και ειδικότερα του diesel πρόκειται να αγγίξουν το σημείο της εξάντλησης.
Σε περίπτωση που ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο επιβεβαιωθεί, η Κύπρος διαθέτει αποθέματα καυσίμων; Αν ναι, σε πόσες ποσότητες και πού; Σχετική ενημέρωση για τα ερωτήματα αυτά, δίνει μέσω απάντησής της σε ερώτηση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κυριάκου Χατζηγιάννη, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.
Η ερώτηση Χατζηγιάννη
Ειδικότερα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ μέσω ερώτησής του ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου 2022, καλούσε την αρμόδια Υπουργό όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την επάρκεια των στρατηγικών αποθεμάτων καυσίμων της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά πόσο αυτή η ποσότητα είναι ικανοποιητική υπό τις συνθήκες κρίσεως που διανύουμε.
Επιπρόσθετα, ζητούσε ενημέρωση κατά πόσο οι υφιστάμενες ποσότητες που είναι διαθέσιμες πληρούν τις προδιαγραφές που προνοεί η κυπριακή νομοθεσία.
Η απάντηση Πηλείδου
Σε απάντησή της ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2022, η κ. Πηλείδου ενημερώνει τη Βουλή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να διατηρεί αποθέματα έκτακτης ανάγκης που αντιστοιχούν με 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών πετρελαιοειδών στη Δημοκρατία, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/119/ΕΚ σχετικά με υποχρέωση διατήρησης ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου από τα κράτη μέλη.
Όπως σημειώνει, υπεύθυνος για τη διατήρηση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ), ο οποίος ιδρύθηκε με τους περί Διατήρησης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών Νόμους του 2003 έως 2020 (Νόμος).
Σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας, αυτή τη στιγμή ο ΚΟΔΑΠ δεν έχει ιδιόκτητους χώρους αποθήκευσης και ως εκ τούτου συνάπτει συμβάσεις διατήρησης αποθεμάτων που εγκρίνονται από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
1. τις ποσότητες και το είδος/ποιότητα των αποθεμάτων,
2. την ακριβή τοποθεσία των τερματικών αποθήκευσης,
3. τους όρους για πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης με σκοπό τον έλεγχο και
4. διασφαλίζει, ανά πάσα στιγμή, ότι τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης που διατηρεί είναι διαθέσιμα και φυσικά προσβάσιμα, ώστε να μπορούν να διατεθούν στη Δημοκρατία σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής στον εφοδιασμό της.
«Οι προδιαγραφές των αποθεμάτων διασφαλίζονται μέσω των εν λόγω συμβάσεων που συνάπτει ο ΚΟΔΑΠ», υπογραμμίζει.
Στα πιο πάνω πλαίσια και για σκοπούς της ενεργειακής ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτει η Υπουργός Ενέργειας, ο ΚΟΔΑΠ το έτος 2022 διατηρεί αποθέματα πετρελαιοειδών 91 ημερών καθαρών εισαγωγών, σε τερματικά εταιρειών πετρελαιοειδών στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο Βέλγιο.
Επιπρόσθετα από τα προαναφερθέντα αποθέματα, συμπληρώνει, οι εταιρείες πετρελαιοειδών και η ΑΗΚ που είναι Μέλη του ΚΟΔΑΠ διατηρούν εμπορικά αποθέματα για σκοπούς κάλυψης της εγχώριας ζήτησης.
Σύμφωνα, πάντα, με την Υπουργό Ενέργειας, τα αποθέματα του ΚΟΔΑΠ και των Μελών του στην Κύπρο είναι άμεσα διαθέσιμα σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής, ενώ για τα αποθέματα που είναι αποθηκευμένα στο εξωτερικό υπάρχουν πρόνοιες και διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με σκοπό την εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων παράδοσή τους στη Δημοκρατία.
«Ο ΚΟΔΑΠ κατά την εκτέλεση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του εποπτεύεται από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο οποίος παρεμβαίνει σε περίπτωση που απαιτηθεί. Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη παρακολουθούν τη διατήρηση αποθεμάτων και υπάρχει συνεχής συντονισμός και αλληλοενημέρωση», καταλήγει η κ. Πηλείδου.
Πόσα αποθέματα καυσίμων έχει η Κύπρος
Πάντως, αν και στην απάντηση της η κ. Πηλείδου δεν αναφέρεται στις ακριβείς ποσότητες καυσίμων που διατηρεί η Κύπρος, το ύψος των αποθεμάτων που διατηρούνται από τον ΚΟΔΑΠ καθορίζεται με Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Σύμφωνα με το Διάταγμα της Υπουργού Ενέργειας, που εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου 2022, για το τρέχον έτος, το ύψος των αποθεμάτων καθορίστηκε σε 547.756 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου. Στα αποθέματα που διατηρεί ο ΚΟΔΑΠ, πρέπει να διασφαλίζεται ότι διατηρούνται, τουλάχιστον, οι ακόλουθες ποσότητες για τις ακόλουθες κατηγορίες πετρελαιοειδών:
· για την αμόλυβδη βενζίνη κινητήρων: 50.000 τόνοι,
· για καύσιμο αεριοπροωθούμενων τύπου κηροζίνης: 16.000 τόνοι,
· για το ντίζελ: 120.000 τόνοι,
· για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης: 26.000,
· για το μαζούτ: 75.000 τόνοι.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, τα αποθέματα διατηρούνται προκειμένου να μπορούν να διατεθούν στην κατανάλωση σε περίπτωση που η Δημοκρατία αντιμετωπίζει δυσκολία στον εφοδιασμό με πετρελαιοειδή (πετρελαϊκή κρίση).
Πότε κηρύσσεται πετρελαϊκή κρίση και ποια μέτρα μπορεί να ληφθούν
Αξίζει να αναφερθεί ότι, η πετρελαϊκή κρίση ρυθμίζεται με τους «περί Πετρελαϊκών Κρίσεων (Έκτακτες Εξουσίες) Νόμους του 2002 μέχρι 2014». Σύμφωνα με τον Νόμο, ο εκάστοτε Υπουργός Ενέργειας, με γνωστοποίηση που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, έχει εξουσία, να κηρύξει την έναρξη της περιόδου πετρελαϊκής κρίσης, σε περιπτώσεις που παρουσιάζονται προβλήματα στην προμήθεια πετρελαιοειδών λόγω αστάθμητων παραγόντων τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της Δημοκρατίας.
Επίσης, ο Υπουργός μπορεί, μεταξύ άλλων, με τα διατάγματα που εκδίδονται να καθορίζει και να επιβάλλει μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων από τη μείωση στις προμήθειες πετρελαιοειδών, καθώς και μέτρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Βάσει του Παραρτήματος 2 των «περί Πετρελαϊκών Κρίσεων (Έκτακτες Εξουσίες) Νόμων του 2002 μέχρι 2014», τα ενδεικτικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν για ανακατανομή, διανομή και πώληση των πετρελαιοειδών είναι:
· Επαναπατρισμός αποθεμάτων ασφάλειας .
· Ανακατανομή αποθεμάτων εμπορίας και ιδίας χρήσης.
· Αντικατάσταση της χρήσης υγρών καυσίμων με στερεά.
· Χρήση πετρελαιοειδών με υψηλή περιεκτικότητα σε ρύπους που υπό ομαλές συνθήκες δεν επιτρέπεται η ανάλωση τους από τις σχετικές νομοθεσίες.
· Εξεύρεση πηγών προμήθειας αργού πετρελαίου με τη συμβολή της Κυβέρνησης και, αν κριθεί σκόπιμο, χρήση του δικαιώματος της Κυβέρνησης για εισαγωγή αργού πετρελαίου εξ ιδίας.
· Επιβολή ελέγχου στις εξαγωγές πετρελαιοειδών.
Μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, αυτά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
· Ήπια Μέτρα:
- Διαφωτιστική εκστρατεία μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
- Διανομή ενημερωτικού υλικού.
- Μείωση των κομίστρων των μέσων μαζικής μεταφοράς.
- Απαγόρευση της διακίνησης φορτηγών οχημάτων στους αυτοκινητόδρομούς, που το ανώτατο όριο ταχύτητας υπό κανονικές συνθήκες είναι 100 km/h, χωρίς τη μεταφορά φορτίου.
- Μείωση του ανώτατου ορίου ταχύτητας στους υπεραστικούς αυτοκινητόδρομους από 100 σε 80 km/h.
- Αυστηρή τήρηση του ορίου ταχύτητας.
- Ρύθμιση της τροχαίας σε σημεία πυκνής κυκλοφοριακής κίνησης από αστυνομικούς
- Μείωση των ωρών του οδικού φωτισμού.
- Προτεραιότητα στη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα.- Μείωση των ωρών λειτουργίας των ηλεκτροφωτισμένων διαφημίσεων.
- Ανάρτηση των τιμών των πετρελαιοειδών στα πρατήρια σε μεγάλες πινακίδες.
· Αυστηρά Μέτρα:
- Αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας στον κρατικό / ημικρατικό, εμπορικό και τραπεζιτικό τομέα, καθώς επίσης και των σχολείων.
- Απαγόρευση της διακίνησης των αυτοκινήτων σε συγκεκριμένες αστικές περιοχές.
- Απαγόρευση της λειτουργίας των ηλεκτροφωτισμένων διαφημίσεων.
- Μείωση των ωρών λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.
- Καθορισμός ωραρίου λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης των κτιρίων.
- Απαγόρευση της χρήσης των συστημάτων ψύξης στα παραθαλάσσια και ορεινά ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια της ημέρας.- Μείωση των ωρών λειτουργίας ενεργοβόρων βιομηχανιών.
- Μείωση των αεροπορικών πτήσεων από και προς την Κύπρο.
- Μείωση των ωρών λειτουργίας των πρατηρίων πετρελαιοειδών και αναστολή της λειτουργίας των χρηματοδεκτών.
- Μείωση των ωρών λειτουργίας των κέντρων αναψυχής.
- Αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών πέραν της κανονικής.
· Πολύ αυστηρά Μέτρα:
- Παροχή καυσίμων με δελτία.
- Απαγόρευση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας πέραν της καθορισμένης ημερήσιας κατανάλωσης.
- Απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ορισμένες ώρες την ημέρα και κατά τις αργίες.
- Απαγόρευση της χρήσης συγκεκριμένων ηλεκτρικών και άλλων ενεργοβόρων συστημάτων.
- Δωρεάν χρήση των λεωφορείων.
- Προσωρινή μετατροπή ορισμένων αυτοκινητοδρόμων εντός των αστικών κέντρων σε ποδηλατοδρόμους.
- Αναστολή της λειτουργίας ενεργοβόρων βιομηχανιών.
-Επίταξη όλων των συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εγκατεστημένων και μη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις