Η Άγκυρα απορρίπτει την ανακοίνωση ΕΕ για το στάτους παρατηρητή του ψευδοκράτους

Η Άγκυρα απορρίπτει την ανακοίνωση ΕΕ για το στάτους παρατηρητή του ψευδοκράτους

Η Άγκυρα απορρίπτει την ανακοίνωση της ΕΕ σχετικά με το καθεστώς του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών που δόθηκε στο ψευδοκράτος, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έχει καταστεί αιχμάλωτη των στείρων πολιτικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή του τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι απορρίπτει πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ σχετικά με την ένταξη του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

«Η απόφαση σχετικά με την ιδιότητα μέλους παρατηρητή της τδβκ, ενός από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρός μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Προστίθεται ότι «όπως αναφέρεται και στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό δικαίωμά τους να συνάπτουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «οι προσπάθειες της ΕΕ να αποτρέψει τον τ/κ λαό από το να είναι σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας, αντίθετα με την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη στις στείρες πολιτικές της ε/κ διοίκησης και της Ελλάδας».

Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί της Κύπρου, «μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την καταγραφή της ίσης κυριαρχίας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τ/κ λαού, η οποία έχει παραβιαστεί από το 1963», υποστηρίζει. Γι αυτό, όπως αναφέρει, «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ε/κ πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την τδβκ». Η Τουρκία, «θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της τδβκ και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες», καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Σε επιφυλακή η Κύπρος - ΗΠΑ και Ισραήλ βομβαρδίζουν την Τεχεράνη - Κύμα ιρανικών επιθέσεων

LIVE: Σε επιφυλακή η Κύπρος - ΗΠΑ και Ισραήλ βομβαρδίζουν την Τεχεράνη - Κύμα ιρανικών επιθέσεων

Εξαπλώνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή ο πόλεμος που ξεκίνησαν το Σάββατο ΗΠΑ και Ισραήλ με τις επιθέσεις στο Ιράν, σκοτώνοντας τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ. Η Τεχεράνη απάντησε με πλήγματα στο Ισραήλ και επιθέσεις σε αμερικανικές εγκαταστάσεις σε όλη την περιοχή. Tο Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις στην «καρδιά της Τεχεράνης» ενώ επέκτεινε τον πόλεμο στον Λίβανο μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Χεζμπολάχ. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE