Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε σήμερα τον επαναδιορισμό του Πέτερ βαν Νούφελ ως Προσωπικού του Αντιπρόσωπου στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Επιτρόπου Χρίστου Στυλιανίδη, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να επιλύσουν το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά μπορεί να γίνει με ένα τρόπο που θα κερδίσουν όλες οι πλευρές, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος, πρόσθεσε, δεν θα φεισθεί προσπαθειών προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από δύσκολες συζητήσεις με τους δύο ηγέτες επιτεύχθηκε συμφωνία αναφορικά με το χαλούμι.
Απευθυνόμενος προς τους δυο ηγέτες, είπε επίσης ότι η Επιτροπή θα εμπλακεί ενεργά στο θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών που θα προκύψουν από την επανένωση, στο τέλος όμως της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι νιώθει «προσωπικά δεσμευμένος για την επιτυχία αυτής της απαιτητικής προσπάθειας, την οποία αναλαμβάνουν οι ηγέτες και οι δύο κοινότητες».
Σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία εκδόθηκε μετά το πέρας των δηλώσεων Γιούνκερ αναφέρει παράλληλα ότι ο κ. Van Nuffel θα υποβάλλει εκθέσεις στον ίδιο τον Πρόεδρο της Επιτροπής προσωπικά και «θα εξασφαλίσει ότι οποιαδήποτε λύση θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες».
«Στα πλαίσια των καθηκόντων του, ο κ. Van Nuffel θα συνεχίσει να προσφέρει νομικές και πρακτικές συμβουλές στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ για τα θέματα που αφορούν την ΕΕ και θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», προστίθεται.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο ο κ. Van Nuffel, που στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί «αόρατος», θα έχει πλέον ενεργότερο ρόλο, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι «ο Van Nuffel θα έχει έναν πιο διακριτό ρόλο».
Πρόσθεσε όμως ότι η ΕΕ δεν θέλει να μπει σε ανταγωνισμό με τα Ηνωμένα Έθνη.
Μιλώντας για την προοπτική της επανένωσης, ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μπορούν να επιλύσουν το Κυπριακό, λέγοντας παράλληλα ότι «όλα τα συστατικά για μια λύση είναι τώρα εδώ».
Συμπλήρωσε ότι η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, «όμως ξέρω επίσης ότι μπορεί να γίνει» και «εφόσον γίνει, θα είναι μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση για όλους τους Κύπριους αλλά και για την Ευρώπη».
«Προσωπικά, δεν θα φεισθώ προσπαθειών για να συμβεί αυτό το συντομότερο δυνατό», είπε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι μετά από τις συζητήσεις που είχε σήμερα με τους δύο ηγέτες, είναι πολύ αισιόδοξος, ενώ εξήρε την αποφασιστικότητά τους για μια τελική επίλυση του προβλήματος.
«Η Ευρωπαϊκή Κύπρος που επισκέπτομαι σήμερα δεν είναι η ίδια με αυτή του Μαρτίου του 2013. Η οικονομία ανακάμπτει, η εμπιστοσύνη αυξάνεται», ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας σταθεροποιείται, είπε.
Ανέφερε επίσης ότι αναμένει να ξεκινήσει η ροή νέων επενδύσεων προς την Κύπρο μέσω του επενδυτικού σχεδίου της Κομισιόν, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ο κ. Γιούνκερ χαιρέτισε εξάλλου την δέσμευση της κυπριακής ηγεσίας και του λαού στο πρόγραμμα ανάκαμψης, λέγοντας παράλληλα ότι «ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί».
Συμπλήρωσε ότι τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά, όπως συμβαίνει και στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ κάλεσε και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
Χαρακτήρισε επίσης την Κύπρο «φάρο σταθερότητας σε ένα ιδιαιτέρως ασταθές και ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον».
«Είστε ένας σταθερός παίκτης, διότι είστε Ευρωπαίοι», είπε.
Αναφερόμενος στην «τρομερή ενεργειακή δυναμική» της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της ενότητας και της οικοδόμησης της ειρήνης.
«Μια ευρωπαϊκή, σταθερή, ευημερούσα Κύπρος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τη συμβατότητα της λύσης προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις πιθανές παρεκκλίσεις και για την ύπαρξη εγγυήσεων, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι δεν έχει πρόθεση να «νουθετήσει όσους είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες γνωρίζουν πώς να χειριστούν τα θέματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η λύση, είπε, είναι στα χέρια των δύο ηγετών και των δύο κοινοτήτων και δεν νομίζω ότι πρέπει να παρέμβουμε στη διαδικασία.
Συγκεκριμένα για τις εγγυήσεις, είπε ότι «δεν θα ήταν σοφό να επανερχόμαστε ξανά και ξανά στο παρελθόν», ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές κοιτάζουν με θάρρος προς το μέλλον. «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε ξανά παρόμοια ευκαιρία.
«Τώρα μπορεί να γίνει», συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι «η επιτυχία πρέπει να είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων». Είπε ότι η ασφάλεια είναι μια σημαντική πτυχή, όμως είναι πολύ νωρίς για αυτό και ότι θα τύχει χειρισμού κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Για την προσαρμογή στο κεκτημένο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι μια τριμερής επιτροπή θα βοηθήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής. Η επιτροπή, κατά τον κ. Γιούνκερ, θα συνίσταται από Ε/κ, Τ/κ και την Κομισιόν. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι παρούσα όποτε χρειαστεί η βοήθειά της», συμπλήρωσε.
Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο η λύση θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι δεν ήθελε να μπει στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, που είναι σε εξέλιξη. «Πρέπει να αναμένουμε τα πρώτα συμπεράσματα και αποτελέσματα και τότε η Επιτροπή και άλλες ευρωπαϊκές αρχές θα εμπλακούν» είπε.
Συμπλήρωσε ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του έζησε τέσσερις ενταξιακούς γύρους και είπε ότι «δεν είναι ποτέ εύκολο και σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι ακόμη πιο δύσκολο».
Ανέφερε επίσης ότι δεν θα είναι εύκολο πράγμα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και επανέλαβε την ετοιμότητα της Κομισιόν να βοηθήσει.
Μιλώντας για την πιθανότητα χρηματοδοτικής βοήθειας μετά την επανένωση, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ανέφερε στους δύο ηγέτες ότι «η Κομισιόν και η ΕΕ θα είναι παρούσες, όταν θα τεθεί το ζήτημα των οικονομικών αναγκών της επανένωσης».
«Η Επιτροπή στο τελικό στάδιο αυτής της διαδικασίας θα συμμετέχει ενεργά στη χρηματοδότηση των αναγκών της επανένωσης του νησιού», ανέφερε, λέγοντας ότι δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες, καθώς είναι πολύ νωρίς.
Συμφωνία για το χαλλούμι
----------------------------
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε εξάλλου ότι «μετά από σκληρές συζητήσεις» με τους δύο ηγέτες «καταλήξαμε σε μια κοινή αντίληψη όσον αφορά τη γεωγραφική προστασία του χαλλουμιού/helim στο πλαίσιο του δικαίου της ΕΕ».
Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το θέμα, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «έχουμε συμφωνία, μια κοινή αντίληψη» για το θέμα.
Συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται για μικρό επίτευγμα, καθώς αποτελεί σημαντικό και ιδιαίτερα συμβολικό ζήτημα για τις δύο κοινότητες.
«Επιβεβαιώνει την προθυμία των δύο πλευρών να εργαστούν από κοινού με τη βοήθεια της Κομισιόν, για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μέσω συγκεκριμένων μέτρων», κατέληξε.
Ερωτηθεί, εξάλλου, για το πρόγραμμα της Ελλάδας, είπε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα στο σύνολό του.
Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη συμφωνία-γέφυρα που επιτεύχθηκε σήμερα, ενώ χαιρέτισε και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Ελλήνων, τα ξημερώματα της Πέμπτης, για τα προαπαιτούμενα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις