Στη λήψη μέτρων για περιορισμό ή και εξάλειψη των δύο ειδών κουνουπιών, τα οποία εντοπίστηκαν πρόσφατα στη Λεμεσό και στη Λάρνακα και χαρακτηρίζονται σύμφωνα με τους αρμοδίους «ως επικίνδυνα για τους ανθρώπους», προχώρησαν την Τρίτη Υπουργείο Υγείας, Τοπικές Αρχές και ΤΕΠΑΚ.
Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ενημέρωσαν σε απογευματινή σύσκεψη για τα δύο συγκεκριμένα είδη κουνουπιών τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λεμεσού και Λάρνακας, καθώς επίσης τους εκπροσώπους των Υπουργείων Γεωργίας και Άμυνας.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τα είδη Aedes albopictus και Aedes aegypti, για τα οποία προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού δεν υπάρχουν στην Κύπρο οι μολυσματικές ασθένειες, που μπορούν να μεταδώσουν.
Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, είπε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν μέτρα και συγκεκριμένα θα γίνει αποστολή ενημερωτικού υλικού από το Υπουργείο Υγείας στους Δήμους και τις Κοινότητες, ώστε να προωθηθεί άμεσα στους δημότες προς ενημέρωση. Θα προχωρήσουν επίσης στην καταγραφή όλων των εγκαταλελειμμένων ελαστικών και θα σταλεί κατάσταση στους Δήμους και τις Κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας, για παραλαβή τους από το Υπουργείο Γεωργίας.
Επίσης, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι θα αγοραστεί συγκεκριμένος αριθμός βιοκτόνων από το Υπουργείο Υγείας και θα διατεθεί σε όλες τις κοινότητες, για να σημειώσει ότι θα διατεθεί από την Εθνική Φρουρά προσωπικό, το οποίο είναι εκπαιδευμένο στους ψεκασμούς.
Επιπλέον, είπε πως αποφασίστηκε σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε έξαρση των συγκεκριμένων ειδών κουνουπιών να ενημερωθεί άμεσα το Υπουργείο Υγείας, ώστε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα
Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, χαρακτήρισε «σωστή» την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας να συγκαλέσει σύσκεψη, ώστε να δουν πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού, «στο στάδιο αυτό δεν είναι ανησυχητικά τα φαινόμενα, ούτε υπάρχει λόγος ειδικότερης ανησυχίας», ωστόσο, σημείωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να ξέρουμε τη μεθοδολογία να το αντιμετωπίσουμε ή να το περιορίσουμε ή και να το εξαλείψουμε».
Ήδη, πρόσθεσε, «οι Δήμοι στους οποίους έχει εμφανιστεί αυτό το είδος κουνουπιού παίρνουν μέτρα. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ανησυχητική εξάπλωσή του, όμως, είμαστε εδώ ώστε να ετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο».
Η Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΤΕΠΑΚ, Μάρλεν Βάσκες, είπε πως το ΤΕΠΑΚ υποστηρίζει τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας, των Υγειονομικών Υπηρεσιών και των Δήμων και Κοινοτήτων και έχει προχωρήσει στην κατάρτιση του προσωπικού στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Κάλεσε τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται, ενώ τόνισε πως το προσωπικό «είναι ήδη έτοιμο και λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, αναφορικά στις επιτηρήσεις από πόρτα σε πόρτα».
Ανέφερε ακόμα πως πρέπει να δοθεί μια μάχη με παλιά ελαστικά, ταΐστρες ζώων και σκουπίδια σε αυλές σπιτιών και γειτονιών, για να συμπληρώσει το ΤΕΠΑΚ είναι κοντά για να υποστηρίξει αυτό το έργο ερευνητικά και επιχειρησιακά.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις